Σπ. Πέγκας: O "μαέστρος" Μπουτάρης, το έργο στον Τουρισμό και η συμβουλή στην επόμενη διοίκηση

Σε λίγες μέρες ο Γιάννης Μπουτάρης παραδίδει και τυπικά τα κλειδιά του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Αν η διοίκηση Μπουτάρη έχει για κάτι να περηφανεύεται, είναι ότι «άνοιξε» την πόλη στον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα την αύξηση τουριστών.

Σίγουρα η προσωπικότητα του αντισυμβατικού δημάρχου Θεσσαλονίκης, έπαιξε το ρόλο της, ωστόσο σημαντική ήταν και η προσφορά

του αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρου Πέγκα.

Μιλώντας στο thestival.gr, κ. Πέγκας κάνει έναν σύντομο απολογισμό του έργου που έκανε ο δήμος Θεσσαλονίκης στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και για πράγματα που ήθελε να καταφέρει αλλά δεν πέτυχε.

Αποκαλύπτει τι μετάνιωσε, το ποια θεωρεί σημαντικότερη στιγμή, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ απαντά και όσους λένε ότι ο δρόμος ήταν στρωμένος από τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη και ότι όποιος και αναλάμβανε το κομμάτι του τουρισμού, θα πήγαινε καλά.

Τέλος δίνει την συμβουλή του στην επόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και μιλά για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ίδιο, μετά τη θητεία του στον δήμο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπύρου Πέγκα στο thestival.gr:

-Μια γεμάτη θητεία φτάνει στο τέλος της. Θέλετε να μας κάνετε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που έκανε ο δήμος Θεσσαλονίκης στον τομέα του Τουρισμού;

Θα χρειαζόταν πολύς χώρος για να περιγράψουμε όλα αυτά που γίνανε τα τελευταία εννέα χρόνια της διοίκησής μας στη Θεσσαλονίκη! Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας από το μηδέν, από το να τοποθετήσουμε την πόλη μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και να αυξήσουμε αυτό που ονομάζεται ορατότητά της. Σήμερα, βιώνουμε μέρες σημαντικών και συνεχόμενων τουριστικών επενδύσεων στην πόλη μας. Επενδύσεις που φέρνουν βελτίωση των υποδομών της πόλης, αύξηση εσόδων και δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου, μιας περιοχής είναι μετρήσιμη, αποδεικνύεται από τους αριθμούς και από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες. Αφήνουμε με το τέλος της θητείας μας τη Θεσσαλονίκη στην καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της σε ότι αφορά αυτά τα στοιχεία. Αλλά είναι και οι άνθρωποι. Η αναγνώριση που εισπράττουμε, ο δήμαρχος, εγώ προσωπικά και η ομάδα που δημιουργήσαμε –κι αυτή από το μηδέν, καθώς δεν υπήρχε τμήμα τουρισμού στο δήμο- από τον κόσμο, από τους δημότες μας, για την προσπάθεια μας είναι μοναδική και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

-Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Θεσσαλονίκη «άνοιξε» προς τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει κάτι ακόμα που θέλατε να καταφέρετε και δεν το πετύχατε;

Θα ήθελα αυτό το άνοιγμα, αυτή η ανάπτυξη που δημιουργήθηκε να συνδυαστεί και με εμφανείς αλλαγές στην καθημερινή ζωή και ροή της πόλης. Προσπαθήσαμε πολύ με τα γκράφιτι, με την καθαριότητα, με τις κυκλοφοριακές ροές, με τους χώρους στάθμευσης, με τους χώρους υγιεινής. Ξέρω, ότι όλα αυτά τα θέματα δεν ήταν δικής μου αρμοδιότητας, αλλά απαιτούνταν ευρύτερες συνέργειες και αποτελεσματικές κινήσεις. Θεωρώ, όμως, ότι ως συλλογική διοίκηση κάτω από τον Γιάννη Μπουτάρη, φέρω και εγώ μερίδιο ευθύνης για την μη απόλυτα επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

-Κάτι που μετανιώσατε;

Μετάνιωσα για μικρο-αποφάσεις που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες δεν επηρέασαν, όμως, το τελικό, θετικό αποτύπωμα, που αφήσαμε στην πόλη.

-Ποια θεωρείτε σημαντικότερη στιγμή στη θητεία σας;

Υπήρξαν πολλές επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, μικρές νίκες και μεγάλες χαρές. Η θετική εμφάνιση και προβολή της Θεσσαλονίκης σε διεθνή μέσα, όπως είναι το BBC, το Spiegel, η Le Mοnde, το περιοδικό Traveller, αλλά και η φωτογραφία των Ομπρελών του Ζογγολόπουλου στα εξώφυλλα των ταξιδιωτικών εντύπων της Lufthansa και της Swissair μας έδωσαν πολύ χαρά σε εποχές κατήφειας και κρίσης για την Ελλάδα.

Ακόμα, σημαντικότερη, όμως, για εμάς ήταν η αναγνώριση που λάβαμε για τη Διπλωματία Πόλεων που ασκήσαμε όλα αυτά τα χρόνια από τους τοπικούς φορείς. Και πιο συγκεκριμένα το βραβείο των Hospitality Awards το 2016 στην Αθήνα και η απονομή επαίνου από την τοπική Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης το 2018.

Τέλος, θεωρώ σημαντική για ολόκληρη την Ελλάδα τη συμβολή τη δικιά μου, έτσι όπως την εκφράζει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας σήμερα, στο να πειστεί το γερμανικό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Fraport να συμπράξει τελικά με τον Έλληνα τους εταίρο και να αναλάβουν τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, σήμερα, το αεροδρόμιο Μακεδονία για παράδειγμα, θα είχε καταρρεύσει.

- Ήταν μια προνομιακή αντιδημαρχία;

Δεν υπάρχουν προνομιακές αντιδημαρχίες. Υπάρχουν επιτυχημένες και όχι τόσο επιτυχημένες θητείες σε αντιδημαρχίες.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι ο δρόμος ήταν στρωμένος από τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη και ότι όποιος και αναλάμβανε θα πήγαινε καλά;

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είναι αναμφισβήτητα μια χαρισματική προσωπικότητα του οποίου το θετικό αποτύπωμα στην πόλη θα γίνει ακόμα πιο ορατό και αναγνωρίσιμο στο μέλλον. Είμαι μαζί του και δίπλα του από το 2006. Μοιραζόμαστε από τότε που γνωριστήκαμε το ίδιο όραμα για μια ανοικτή, εξωστρεφή και κοσμοπολίτικη πόλη.

Ο Μπουτάρης και μαζί του και η παράταξή μας, η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» είχαν πάρα πολλές ιδέες και θετικά σχέδια και οράματα για την πόλη. Αυτά κατά καιρούς διατυπώνονταν και εκφράζονταν είτε στα σχετικά μας προγραμματικά κείμενα είτε στις δηλώσεις του δημάρχου.

Κάποια, όπως η εξωστρέφεια, το άνοιγμα και η ακόλουθη τουριστική ανάπτυξη πετύχανε. Κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα το αποτεφρωτήριο, τα μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα και μικρά πράσινα δώματα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Το αποτεφρωτήριο βρισκόταν στα χέρια ενός πρώην αντιδημάρχου και κατοπινού επικριτή της άσκησης διοίκησης Μπουτάρη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Και δεν μπόρεσε να το μετακινήσει με διάφορες προφάσεις από το πρώτο, όχι στο τελικό, αλλά ούτε και στο δεύτερο στάδιο του. Άρα, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είναι σαφώς ο οραματιστής και ο αρχηγός, ο μαέστρος της ορχήστρας. Κάποιοι από κάτω όμως πρέπει να έχουν και την ικανότητα να παίξουν σωστά και μελωδικά τα όργανα!

-Αν η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σας ζητούσε της συμβουλή για την επόμενη μέρα, στο κομμάτι του τουρισμού στην πόλη, τι συμβουλή θα της δίνατε;

Θα της πρότεινα έναν επαναπροσδιορισμό της Διπλωματίας Πόλεων με εντονότερη την αξιοποίηση εξωτερικών συμβούλων, καθώς και να στραφεί περισσότερο στο ψηφιακό μάρκετινγκ και την προβολή της πόλης. Τέλος, θα τη συμβούλευα να δώσει ακόμα περισσότερο χώρο στους ιδιώτες, στους επαγγελματίες και στα νέα παιδιά που σπουδάζουν τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια στις πολλές σχολές και τμήματα που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς λόγω της τουριστικής μας ανάπτυξης.

- Ποια θα είναι προσωπικά η επόμενη μέρα για τον Σπύρο Πέγκα, μετά τη θητεία του στον δήμο Θεσσαλονίκης;

Επιθυμώ να επιστρέψω στον ιδιωτικό τομέα, θέλω να δημιουργήσω ανάπτυξη, απτά αποτελέσματα και θέσεις εργασίας και για τρίτους μέσα από τη δουλειά μου ως ιδιώτης επιχειρηματίας. Θεωρώ, ότι θα αξιοποιήσω τη γνώση όλων αυτών των χρόνων στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας και θα φροντίσω και την οικογενειακή μας επιχείρηση.

Αυτό, δεν σημαίνει, ότι θα αφήσω την πόλη. Θα είμαι εδώ στη Θεσσαλονίκη, μαζί και με άλλους φίλους και συνοδοιπόρους, για να συνεχίσουμε να μιλάμε για μια ανοιχτή, ανεκτική και προοδευτική Θεσσαλονίκη, μια κατεύθυνση της πόλης για την οποία δουλέψαμε σκληρά και η οποία θεωρούμε ότι έφερε οφέλη σε όλους μας.

Μπορεί να είναι οριστική επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και ένα διάλειμμα στοχασμού και επαναπροσδιορισμού πριν την επιστροφή στα κοινά της πόλης και της χώρας. Η ίδια η ζωή θα δείξει!

Keywords
μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, διοικηση, θεσσαλονικη, προσφορες, εμφάνιση, bbc, spiegel, lufthansa, ελλαδα, αθηνα, νέα, σημαίνει, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, αποτελεσματα, μιλα, αεροδρομιο μακεδονια, γνωση, δημος θεσσαλονικης, δουλεια, θητεια, καθημερινη, σχολες, φωτογραφια, bbc, lufthansa, αεροδρομιο, αυξηση, γκραφιτι, γινει, δευτερο, δημος, δηλωσεις, δωσει, δρομος, υπαρχει, εμφάνιση, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχες, ζωη, ιδεες, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, θετικο, μαεστρος, μακεδονια, μηδεν, μικρο, ομαδα, οραμα, οραματα, παιδια, πηγαινε, ροη, ροες, ρολο, συγκεκριμενα, σπυρου, σχεδια, τμημα, φτανει, χαρα, ψηφιακο, εννεα, ενωση, κειμενα, κομματι, σημαίνει, spiegel, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα