Σόιμπλε: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι να τη θεωρήσουμε δεδομένη

Συνέντευξη στην "Le Figaro" παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν προέδρου της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Εξακολουθούμε να είμαστε μια σχετικά σταθερή χώρα, σε σύγκριση με άλλες. Αλλά παντού στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, το μοντέλο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκεται υπό πίεση. Το ίδιο και τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν μάλλον δύο λόγοι. Ο Ομπάμα το είχε αναφέρει στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι

να τη θεωρήσουμε δεδομένη". Ενας επιφανής Γερμανός, ο Γκαίτε, επίσης είπε: "Αυτό που κληρονόμησες από τους προγόνους σου, απόκτησέ το για να το κατέχεις". Τα εβδομήντα χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη, σταθερότητας και ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε έναν κάποιο βαθμό αυτοπεποίθησης", λέει ο κ. Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας τον ευρωσκεπτικισμό αλλά και την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας σημειώνει:

" … Στη Γερμανία, βιώνουμε ένα νέο φαινόμενο που δεν θεωρούσαμε πλέον δυνατό: ένα νέο κόμμα στα δεξιά του φάσματος […] στα ανθρώπινα συστήματα, τα πάντα έχουν ένα χρόνο. Σε κάποιο σημείο εμφανίζεται κόπωση. Αλλά οι κρίσεις είναι πάντα μια πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σταθεροί [...] με τον καιρό εμφανίζονται πάντα κάποιες δυσκολίες. Γι’ αυτό τα προεδρικά συστήματα, όπως στη Γαλλία ή των ΗΠΑ, έχουν προβλέψει ένα όριο για τη θητεία του αρχηγού του κράτους. Οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις δεν το έχουν. Εξάλλου, ένας τέτοιος περιορισμός δεν θα ταίριαζε στη δική μας κοινοβουλευτική δημοκρατία […] Μετά την αποτυχία του συνασπισμού ‘Τζαμάικα’, υπήρξε μεγάλη πίεση στο SPD. Αυτό προκάλεσε ισχυρό κλονισμό στο κόμμα και δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Αλλά δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Σαφώς ο μεγάλος συνασπισμός δεν θα είναι εύκολος για όλα τα μέλη του, και ειδικά για το SPD".

Keywords
Τυχαία Θέματα