Σειρά δράσεων από Ποντίους με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Μία σειρά από θεματικές δράσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Ωραικάστρου και Φίλων.

Όπως τόνισε ο Ηρακλής Τσακαλίδης, πρόεδρος της Ένωσης, σκοπός των δράσεων είναι πετύχει με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, κάτι που το επίσημο ελληνικό κράτος δεν έχει πράξει μέχρι τώρα.

Η πρώτη δράση

πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή , οπότε και διοργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία με μότο: "δίνουμε αίμα για το αίμα που χάθηκε"

Στις 30 Μαρτίου η Ένωση θα προβεί σε δενδροφύτευση στο πάρκο 19ης Μαΐου στο Ωραιόκαστρο, δίνοντας σε κάθε δένδρο την ονομασία πόλεων του Πόντου, π.χ Τραπεζούντα, Κερασούντα κ.ο.κ. σε μαρμάρινη πλάκα στη ρίζα του δένδρου.

Τον Απρίλιο θα καλέσει τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων του Ωραιοκάστρου να αποτυπώσουν πάνω σε μια κόλα χαρτιού ό,τι γνωρίζουν για τον Πόντο.

Τον Μάιο η θεατρική ομάδα της Ένωσης θα παρουσιάσει το δράμα που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού "Ο Φώταγας".

Στις αρχές Απριλίου, με συνδιοργανωτές την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και την Ένωση Ποντίων Πανοράματος και σε κεντρική αίθουσα της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί ένα σπονδυλωτό θέαμα - μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων των Νεοτούρκων.

Θα περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη " Η μπάντα", παρουσίαση του νέου βιβλίου του ίδιου με μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των θλιβερών γεγονότων, ενώ θα εμφανιστούν επτά μικορί λυράρηδες της ΕΠΩΦ και απόδοση του πυρρίχιου χορού Σέρρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα