Σε βαρύ κλίμα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό - Τουσκ: Ο διχασμός δεν ευνοεί τη εύρευση κοινού εδάφους

Οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και το Brexit δείχνουν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε να λύσουμε τα πιο δύσκολα θέματα, σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Και προσθέτει: «Οι διχασμοί στο προσφυγικό και την συνοδεύονται από αισθήματα που κάνουν δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος για αυτή τη συζήτηση».

«Πρέπει να δουλέψουμε πιο ενατικά για την ενότητά μας» καταλήγει ο Ντ. Τουσκ.

Ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αλληλεγγύη στο προσφυγικό συνιστά «ακρογωνιαίο λίθο» της ΕΕ.

Για πρώτη φορά από το 2015 και μετά θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής που θα έχει στην ημερησία διάταξη θέματα Ευρωζώνης, χωρίς να προβλέπεται συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα. «Για αυτό είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και προπαντός ο έλληνας πρωθυπουργός», δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε ευχάριστη ατμόσφαιρα. Εκτός από το ήδη βεβαρημένο θέμα του Brexit που θα βρεθεί στην ατζέντα της Παρασκευής χωρίς τη συμμετοχή του Λονδίνου, την Πέμπτη το βράδυ οι 28 αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί της ΕΕ θα ασχοληθούν με το επίμαχο ζήτημα του προσφυγικού. Σύμφωνα με κύκλους της μόνιμης αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βερολίνο, θα πρέπει να αναμένονται έντονες αντεγκλήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα