Σε δύο βδομάδες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Γ. Παπαντόπουλος

Σε φυλάκιση 14 ημερών για ψευδή κατάθεση στο FBI καταδικάστηκε ο Τζορτζ Παπαντόπουλος, πρώην συνεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μούλερ για ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο δικαστής Ράντολφ Μος, που ανακοίνωσε την ποινή, είπε πως η φυλάκιση του Παπαντόπουλος ήταν αναπόφευκτη με δεδομένη την σοβαρότητα της έρευνας Μούλερ,

όμως επισήμανε ότι έλαβε υπόψη την «ειλικρινή μεταμέλεια» του κατηγορούμενου, αναφέρει το skai.gr.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του αντιπαρέβαλε ειρωνικά το κόστος της έρευνας Μούλερ με την διάρκεια της ποινής που επιβλήθηκε στον Παπαντόπουλος. «14 μέρες για $28 εκατομμύρια – $2 εκατομμύρια ανά ημέρα», έγραψε στο Twitter, επαναλαμβάνοντας την θέση του πως δεν υπήρξε υπόγεια σύμπραξη της καμπάνιας του με την Ρωσία.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τον Παπαντόπουλος, παρά το γεγονός ότι είχαν φωτογραφηθεί να κάθονται στο ίδιο τραπέζι κατά τη διάρκεια προεκλογικής σύσκεψης.
«Τον είδα σε μια φωτογραφία να κάθεται στο τραπέζι μαζί μου, κι αυτό είναι το μοναδικό που ξέρω για αυτόν», είπε σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Παπαντόπουλος είχε παραδεχθεί τον Οκτώβριο του 2017 ότι είχε καταθέσει ψευδώς στο FBI σχετικά με επαφές που είχε με πρόσωπα που πιστεύεται ότι λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για λογαριασμό της Ρωσίας.

Κατά την εμφάνισή του στο δικαστήριο ο κ. Παπαντόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει μια «δεύτερη ευκαιρία» στη ζωή του, ενώ παραδέχτηκε ότι η έρευνα Μούλερ και η αλήθεια έχουν μεγάλη σημασία.

Ένας από τους συνηγόρους του είπε ότι ο κ. Παπαντόπουλος δεν είπε ψέματα στο FBI προκειμένου να βλάψει την έρευνα, αλλά λόγω πίστης στον κ. Τραμπ κι επειδή ήθελε να προσληφθεί στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Ο δικαστής απάντησε πως δεν πιστεύει ότι πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να βοηθήσει την Ρωσία, όμως ξεκαθάρισε ότι ξεκάθαρα το προσωπικό συμφέρον μπήκε πάνω από το εθνικό.

Πέραν της ποινής φυλάκισης, ο κ. Παπαντόπουλος θα είναι υπό επιτήρηση για 12 μήνες μετά την απελευθέρωση του, θα πρέπει να εκτελέσει 200 ημέρες κοινωφελούς εργασίας και να καταβάλει πρόστιμο 9.500 δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα