Σαλβίνι: Θα έρθουν τρομοκράτες με πλοιάρια μεταναστών μετά τις ταραχές στη Λιβύη

Το χάος στη Λιβύη που ακολούθησε μετά την έφοδο των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ αύξησε τον κίνδυνο της παρουσίας τρομοκρατών στα πλοιάρια με τους μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ιταλία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι τα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. "Η ισλαμική τρομοκρατική διείσδυση δεν αποτελεί απλά κίνδυνο, είναι πλέον βέβαιη: επομένως είναι καθήκον μου να επαναλάβω ότι δεν θα επιτραπεί κανένας ελλιμενισμός στις ιταλικές ακτές", δήλωσε

σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Σαλβίνι, επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής Λέγκας, αρνήθηκε να απαντήσει αν η στάση της Ιταλίας τυχόν θα αλλάξει σε περίπτωση ενός πλήρως ανεπτυγμένου πολέμου στη Λιβύη.

Χθες, άλλωστε, υπέγραψε μια νέα οδηγία με την οποία στοχεύει τις ΜΚΟ, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης, κι ιδίως το ιταλικό πλοίο Mare Jonio. Η οδηγία διατάσσει τα ιδιωτικά πλοία και κυρίως το Mare Jonio, το μοναδικό μεταξύ των πλοίων ΜΚΟ που επιχειρούν από τον περασμένο χρόνο με ιταλική σημαία, να «σεβαστούν τα δικαιώματα συντονισμού των ξένων αρχών που νομίμως» έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η τρίτη οδηγία που υπέγραψε για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, με κύριο στόχο την ανθρωπιστική αποστολή του ιταλικού σκάφους Mar Jonio, έχει προκαλέσει την μήνιν των ανώτερων κύκλων των ενόπλων δυνάμεων, που βλέπουν σε αυτήν έναν εμφανή παραγκωνισμό τους.

Ο λόγος είναι πως η νέα αυτή οδηγία του Σαλβίνι, που επιτάσσει εξειδικευμένα και τον αποκλεισμό των ιταλικών ανθρωπιστικών σκαφών, απευθύνεται και στους αρχηγούς του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού, αρχές που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουΐτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι χαρακτηρίζει ανεπαρκές το μέτρο αυτό, προκειμένου να ανασχεθεί το προσφυγικό ρεύμα. «Εάν πράγματι έχουμε το πρόβλημα των 800.000 μεταναστών στην Ιταλία, είναι βέβαιο πως δεν τους σταματάς με μία οδηγία που κανείς δεν ακολουθεί. Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψουμε εκείνες τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες κι όχι να συμμαχούμε με αυτές», όπως κάνει ο Σαλβίνι «με τον Όρμπαν και τους άλλους», δήλωσε ο Ντι Μάιο, αναφερόμενος στις εκλεκτικές συγγένειες της Λέγκας με τα ακροδεξιά κόμματα και τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα