Σάλος με τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε παιδιά καθηγητών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας - Ανάκληση της απόφασης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση για δωρεάν μεταπτυχιακά για τα παιδιά των καθηγητών έλαβε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκαλώντας σάλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, με πολλούς καθηγητές να ζητούν παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών.

Συμφώνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», καθηγήτρια του Ιδρύματος στη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου ζήτησε να εγγραφούν ως ισοψηφήσαντες και χωρίς δίδακτρα τα παιδιά δύο καθηγητών του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής - δίγλωσση ειδική αγωγή 2017-2018». Πρόκειται για περιζήτητο μεταπτυχιακό που δίνει τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης στους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και εγγραφής τους σε ξεχωριστό πίνακα προσλήψεων.

Στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα οι αιτήσεις αγγίζουν κάποιες χρονιές τις 1.000 για 35-40 θέσεις. Η χρονική του διάρκεια ορίζεται σε τρία εξάμηνα σπουδών ενώ η συμμετοχή για κάθε φοιτητή αγγίζει τα 2.950 ευρώ.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το επιχείρημα που ακούστηκε από καθηγητές, που υποστήριξαν το αίτημα στη Σύγκλητο, ήταν ότι η ζωή στις περιοχές της Φλώρινας και της Κοζάνης είναι πλέον πολύ ακριβή και οι γονείς των δύο παιδιών (καθηγητές πανεπιστημίου με μισθούς που φτάνουν τα 2.000 ευρώ μηνιαίως καθαρά) πρέπει να βοηθηθούν.

Οι διαφωνίες

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες, που υπήρξαν, τελικά η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε με ψήφους 4-2 να δεχτεί το αίτημα (με 6 μέλη συνολικά και 2 που απουσίαζαν).

Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα μικρό ίδρυμα, που πρόσφατα αυτονομήθηκε και εξέλεξε τις πρώτες πρυτανικές του Αρχές.

Στη συνεδρίαση που έγινε το καλοκαίρι, όπως εξηγεί στα «Νέα» η πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών, Ιφιγένεια Βαμβακίδου, έλειπαν ένας πρόεδρος τμήματος και ο ένας κοσμήτοράς του. Προσθέτει ακόμη ότι η πρόταση για να εγγραφούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τα παιδιά των δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου κατατέθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου τμήματος. «Υπήρξε ολική διαφωνία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση για το θέμα και προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε μια τέτοια πρόταση. Ωστόσο δεν εισακούσθηκαμε», δηλώνει η ίδια.

Οι ψήφοι

Την πρόταση υπερψήφισε ο πρύτανης του Ιδρύματος, Αντώνης Τουρλιδάκης, ενώ την καταψήφισαν η κ. Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Την εισήγηση της πρότασης, όπως αναφέρει η κ. Βαμβακίδου, την έκανε η αντιπρύτανης, αρμόδια για τα φοιτητικά θέματα, διευθύντρια του επίμαχου μεταπτυχιακού προγράμματος και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Αναστασία Αλευριάδου. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση των «Νέων» η κ. Αλευριάδου απάντησε «να ρωτήσετε τον πρύτανη».

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος έκανε τελικά το αίτημα αποδεκτό, το Ιδρυμα έκλεισε και οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν. Ωστόσο χθες οι εγγραφές των νέων φοιτητών έφεραν στην επιφάνεια ένα επίκαιρο πρόβλημα: οι δύο νέοι φοιτητές του μεταπτυχιακού έπρεπε να εγγραφούν και μάλιστα με πρυτανική πράξη. Να σημειωθεί ότι ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης ήταν χθες «εξαφανισμένος» και δεν απαντούσε στα τηλέφωνά του.

Ο νέος νόμος για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα αναγκάσει τις Αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να περιορίσουν το εύρος των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά του προγράμματα, ωστόσο ο νόμος αυτός για τους φοιτητές των ΑΕΙ θα εφαρμοσθεί από το 2018.

Ανοιχτή επιστολή κατά της απόφασης της Συγκλήτου

Επιπλέον, προχθές ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Λεμονίδης απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναφέροντας πως η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ό,τι θέλουν».

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι «δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να αποτελέσει θύμα οικογενειοκρατικών αντιλήψεων, ευνοιοκρατίας και εντέλει μια κλειστή ομάδα αναπαραγωγής αναχρονιστικών πρακτικών».

ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Μακεδονίας: Ανάκληση απόφασης δωρεάν φοίτησης τέκνων καθηγητών

Η περιφερειακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας ζητά με ανακοίνωσή της την ανάκληση της απόφασης της Συγκλήτου του Ισρύματος, για τη δωρεάν φοίτηση τέκνων καθηγητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «αυτές οι αποφάσεις που ενισχύουν την κοινωνική ανισότητα και εγείρουν αυτοματισμούς, δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα» και επισημαίνει ότι η Σύγκλητος επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, «που προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα, δημιουργεί έλλειμμα δημοκρατίας και μας πισωγυρίζει στις εποχές της «εύνοιας ημετέρων» και της «οικογενειοκρατίας».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας περί δωρεάν φοίτησης (ως υπεράριθμων) τέκνων Καθηγητών σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στην κοινωνία.

Αντιλήψεις και αποφάσεις που ενισχύουν την κοινωνική ανισότητα και εγείρουν αυτοματισμούς, δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα που οραματιζόμαστε.

Η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, θα πρέπει να εντοπίζουν και να θεραπεύουν με τις αποφάσεις τους όποιες αδικίες και ανισότητες.

Όταν εν μέσω θέρους με οριακές πλειοψηφίες λαμβάνονται αποφάσεις προς ίδιο όφελος αυτών που τις λαμβάνουν και δημιουργούν διαχωρισμούς καταργώντας τις έννοιες της ισοπολιτείας και της ισονομίας, τότε αμαυρώνεται η εικόνα του ιδρύματος και της λειτουργίας του.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που δίνουμε την μάχη για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προχωράμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για ένα προσβάσιμο πανεπιστήμιο, ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.

Η σύγκλητος επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, που προσβάλει το δημόσιο αίσθημα, δημιουργεί έλλειμα δημοκρατίας και μας πισωγυρίζει στις εποχές της «εύνοιας ημετέρων» και της «οικογενειοκρατίας».

Παράλληλα θα προτείναμε η διοίκηση του πανεπιστημίου να σταθεί με υπευθυνότητα σε άλλα σημαντικά θέματα της περιόδου, όπως:

– να συναρμοστεί και να εφαρμόσει τον νέο νόμο Ν.4485/2017 για την ανώτατη εκπαίδευση, όπου προβλέπονται ακαδημαϊκοί κανόνες για τις μεταπτυχιακές σπουδές και ευνοούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
– να προβεί στις όποιες συνέργειες με το έτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα (βλ. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), ενδυναμώνοντας την έρευνα και την εκπαιδευτική πράξη, εμπνέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της περιφέρειάς μας.
– να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απορρόφηση των ήδη διαθέσιμων κονδυλίων των κτιριακών εγκαταστάσεων Φλώρινας και Κοζάνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα