Ψήφισμα στήριξης του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο

Ψήφισμα στήριξης του Δημοτικού Ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του κεντρικού Δήμου, με αφορμή το σχέδιο νόμου για την “αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης” το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση.

Με το εν λόγω ψήφισμα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ζητούν “να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί

σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς”.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

"Δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα – ως μέσα δημόσιου χαρακτήρα, προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες το αγαθό της ψυχαγωγίας και της υπεύθυνης ενημέρωσης για ζητήματα τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Αποτελούν, δε, σημαντικούς παράγοντες δημοσιότητας των δράσεων της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Επιτελούν δημόσια υπηρεσία και σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούν στην κερδοφορία των δημοτικών επιχειρήσεων «ειδικού σκοπού» που τους διαχειρίζονται.

Στη Θεσσαλονίκη, ο «FM100» συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια προσφοράς στην ειδησεογραφική κάλυψη της τοπικής και αυτοδιοικητικής επικαιρότητας. Ο "FM100,6" λειτουργεί από το 2011 ως ένα αμιγώς εθελοντικό ραδιόφωνο παρέχοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες φορείς της πόλης να δημιουργούν ραδιοφωνικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και να επικοινωνούν αδιαμεσολάβητα τις δραστηριότητές τους προς το ευρύ κοινό. Για τον λόγο αυτό δεν ενσωματώνει στο πρόγραμμά του καμία εμπορική λειτουργία.

Ο αυτονόητος δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ΜΜΕ έγινε απόλυτα σεβαστός κατά την ψήφιση του ν.4339/2015, στο πλαίσιο της οποίας οι δημοτικές τηλεοράσεις εξαιρέθηκαν ρητά από τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής. Την ίδια ακριβώς μεταχείριση οφείλει να έχει η Πολιτεία και απέναντι στα δημοτικά ραδιόφωνα, ώστε να αποτραπεί η εξομοίωσή τους με εμπορικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο αφανισμός των δημοτικών ραδιοφώνων θα υπαγάγει το αγαθό της ενημέρωσης στη λογική του κέρδους και θα αυξήσει την εξάρτηση των τοπικών κοινωνιών από το εθνικό κέντρο στον τομέα αυτόν.

Για τους λόγους αυτούς ,το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης:

Εκφράζει την έντονη διαφωνία του με το Σχέδιο Νόμου «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης» που εξομοιώνει του δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με τους ιδιωτικούς.

Ζητεί να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζει ότι η λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων «ειδικού σκοπού ραδιοφωνίας τηλεόρασης» δεν ρυθμίζεται μόνο από τους ν.3463/2006 και ν.3852/2010, όπως εσφαλμένα αναγράφεται στο Άρθρο 3, παράγραφος 1, εδάφιο β) του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου, αλλά και ο ν.4483/2017 όπως ισχύει".

Keywords
Τυχαία Θέματα