Πρύτανης ΑΠΘ: Το νομοσχέδιο δεν είναι καλή εξέλιξη για τα ΑΕΙ

To νομοσχέδιο για την Παιδεία σχολίασε σήμερα ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας, σημειώνοντας πως «δεν είναι καλή εξέλιξη για τα ΑΕΙ, δεν προσφέρει προοπτική και προκαλεί αναστάτωση στον τρόπο που λειτουργούμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μήτκας εξήγησε ότι στο θέμα του ασύλου συμφώνησαν όλα τα πανεπιστήμια, αλλά ο υπουργός Παιδείας επέμεινε. «Ζητήσαμε να παραμείνει η διάταξη για

το άσυλο ως έχει και να παρεμβαίνει η αστυνομία όποτε τελούνται παραβατικές πράξεις, δηλαδή να ισχύει στο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε όλη την επικράτεια με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», είπε ο ίδιος.

«Όταν έχεις διακίνηση ναρκωτικών είναι δυνατόν να εξαρτάται η επέμβαση της αστυνομίας από την απόφαση ενός οργάνου (σ.σ πρυτανικό συμβούλιο με εκπρόσωπο φοιτητών), που έχει δυσκολία να συγκληθεί; Αυτά τα πράγματα μας φαίνονται αδιανόητα», υπογράμμισε ο κ. Μήτκας.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, με το νομοσχέδιο ο τρόπος, που λειτουργούν τα ερευνητικά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα γίνεται πολύ πιο δύσκολος και πολύπλοκος και με πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που αντιβαίνει και στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. «Αλλάζει η λειτουργία του ΑΕΙ χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και κέρδος. Ο τρόπος εκλογής πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων είναι τελείως λάθος», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Μήτκας απηύθυνε έκκληση στο πολιτικό προσωπικό: «Ψηφίστε κάτι, ό,τι νομίζετε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά μη το αλλάζετε κάθε χρόνο… Αφήστε το για δέκα χρόνια για να μπορούμε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική. Ενώ περνάμε μια κατάσταση διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης πάνω σε αυτό έρχονται διαρκείς αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε. Πόσο να αντέξει αυτός ο οργανισμός;».

Keywords
Τυχαία Θέματα