Πρύτανης ΑΠΘ: Προς ηλεκτρονική εξεταστική και τον Σεπτέμβριο

«Χωρίς να προκαταλαμβάνω την αυριανή απόφαση της Συγκλήτου, εκτιμώ πως οδεύουμε προς μια εξεταστική τον Σεπτέμβριο με ένα μικτό σύστημα που θα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και τη δυνατότητα των καθηγητών που το επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξέταση στην αίθουσα με τη λήψη, βέβαια, όλων των αναγκαίων μέτρων».

Αυτό τόνισε, ερωτηθείς σχετικά, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, στη διάρκεια συνέντευξης στο στούντιο του Radio

North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα άκρως επιτυχημένο τεστ κατά την τελευταία εξεταστική: «Η μεγάλη συμμετοχή σε σχέση με εξεταστικές του παρελθόντος μπορεί να έχει διάφορες αναγνώσεις. Πάντως έχουν δοθεί περίπου 2.100 μαθήματα. Μόνο 33 επαναπροαγραμματίστηκαν για τεχνικούς λόγους. Περίπου 45.000 φοιτητές συμμετείχαν στη διαδικασία. Σε ένα μάθημα της Λογιστικής συμμετείχαν 980 φοιτητές ταυτόχρονα. Θέματα διαβλητότητας ενδεχομένως υπάρχουν και φροντίζουμε να τα λύσουμε. Όμως πλέον είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις τρίτων, στην εξ αποστάσεως εξέταση. Αυτό δεν σημαίνει, πως πρέπεινα συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να τα παντρέψουμε. Την εξ αποστάσεως διάδραση και στο μάθημα και στην εξέταση, αλλά και την εκ του σύνεγγυς διαδικασία. Όλα χρειάζονται σε ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, χωρίς ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις.»

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, έκανε λόγια για εντελώς διαφορετική εικόνα της πανεπιστημιούπολης, εν συγκρίσει με πέρσι.

«Μέσα σε έναν χρόνο, με τη βοήθεια των αντιπρυτάνεων και όλων των συναδέλφων, των συναδέλφων της φύλαξης, πολλές φορές και των φοιτητών, πραγματικά το campus του ΑΠΘ έχει πλέον αλλάξει όψη. Δεν υπάρχει ούτε παρεμπόριο, ούτε… ναρκεμπόριο. Η εγκληματικότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Η αλλαγή στο νομικό καθεστώς βοήθησε, αλλά πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό μόνοι μας, χωρίς να μπαίνει αστυνομία μέσα. Και χάρηκα που είδα πριν λίγες μέρες μια οικογένεια με τα παιδάκια τους που έπαιζαν στην πλατεία του Χημείου. Αυτό θέλουμε, ένα campus ανοιχτό και φιλικό στην κοινωνία. Όχι έναν περίκλειστο χώρο. Να μπορεί ο άλλος να το επισκεφθεί, να το διασχίσει, να φέρει τα παιδιά του να παίξουν.»

Το ίδιο ισχύει όπως είπε και για τα… κομματικά φυτώρια που λειτουργούσαν τρομοκρατώντας ενίοτε άλλους φοιτητές και καθηγητές: «Δεν θέλουμε με τίποτα και δεν θα επιτρέψουμε, η όποια μειοψηφία να επιβάλλει τις απόψεις της στην πλειοψηφία. Πλέον, κι αυτό το φαινόμενο αρχίζει να χάνεται. Καταλαβαίνουν και οι ίδιοι φοιτητές πως δεν εισακουγονται έτσι. Έχει “πεθάνει” κι αυτό το φαινόμενο του κομματικού φοιτητικού συνδικαλισμού. Άλλο να συμμετέχω ως φοιτητής έχοντας την άποψή μου και τις θέσεις και προσπαθώντας μέσα από τη συζήτηση να συμβάλλω σε μια βελτίωση και άλλο ο κομματικός αναβρασμός από μειοψηφίες.»

Σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο σαφή βελτίωση, σε σύγκριση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης ηγεσίας που άνοιγε τμήματα και σχολές χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή, επιτρέποντας εν συνεχεία τις μετεγγραφές που “μπούκωσαν” τα πανεπιστήμια: «Θα σας πω ένα παράδειγμα μόνο. Πέρσι το Σεπτέμβριο είχαν εισαχθεί στο τμήμα Γεωπονίας 145 φοιτητές. Με το νόμο που ίσχυε πέρσι, φτάσαμε τον Δεκέμβριο, το Τμήμα να έχει 465 πρωτοετείς φοιτητές. Το νούμερο τα λέει όλα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα