Πρώτη... "επίσημη" για το "Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο" στη Θεσσαλονίκη με την παρουσίαση του βιβλίου του (ΦΩΤΟ)

Την... «Πράσινη Βίβλο» με τίτλο «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο» παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι πυρηνάρχες της ομώνυμης σελίδας στο Facebook.

Το βιβλίο, πρόκειται για μεταφορά της αντίστοιχης σελίδας στο Facebook και περιλαμβάνει αφηγήσεις οι οποίες κινούνται ανάμεσα στο χιούμορ και την

πολιτική ανάλυση και οι οποίες μεταφέρουν στο σήμερα τα στοιχεία μιας άλλης εποχής, κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, μεσουρανούσε στην πολιτική ζωή της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Βαλάντης Ναγκολούδης, Γενικός Διεθυντής των εκδόσεων iWrite. οι οποίες και εξέδωσαν το βιβλίο, «είναι μεγάλη μας χαρά που μας επέλεξε η σελίδα με τα 120.000 likes για να εκδώσει το βιβλίο της». Πρόσθεσε πως «στόχος του βιβλίου, όπως έχουν πει και οι συγγραφείς, είναι να θυμηθούμε εκείνη την εποχή, να γελάσουμε αλλά και να δωθεί η ελπίδα πως θα ξαναζήσουμε εκείνη την εποχή».

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο, ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός και διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, Σπύρος Βούγιας, καθώς και ο πυρηνάρχης της σελίδας του Facebook, «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο», Ανδρέας Πράσινος.

Κατά την τοποθέτηση του ο Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στο βιβλίο λέγοντας πως είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή προκειμένου, μέσα από το χιούμορ και με τρόπο «χρήσιμο» όπως σημείωσε, να αποκατασταθεί η αλήθεια που αφορά τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90 και υπενθυμίζει πράγματα τα οποία έχουμε ξεχάσει.

«Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία που έχει γίνει ιδιαίτερα στη διάρκεια της κρίσης, σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλήρωσε μοναχό του, παρότι και άλλοι εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές, δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας ωστόσο το γεγονός πως έγιναν και πολλά και σημαντικά λάθη.

Μιλώντας μάλιστα για τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, είπε πως στα πρώτα χρόνια που έγινε πρωθυπουργός, αυξήθηκε από το 29,8% στο 64,2%, αφού, όπως τόνισε, τότε έγινε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τότε επεκτάθηκε η κοινωνική ασφάλιση, τότε αυξήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, κινήσεις, που όπως υπογράμμισε, έβγαλε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας από το περιθώριο.

Άσκησε επίσης δριμύτατη κριτική στην περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως από το 2004 έως το 2009 το δημόσιο διογκώθηκε και το χρέος αυξήθηκε κατά πολύ.

Ακόμη αναφέρθηκε και στην εποχή του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας πως η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης ήταν αυτή που έσωσε τελικά τη χώρα, αν και σημείωσε πως οι μνημονιακές πολιτικές είχαν πολλά αρνητικά. Επιτέθηκε μάλιστα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο και ασκούσαν σκληρές κριτικές ενώ στη συνέχεια και εκείνες έφεραν μνημόνια, ενώ κατηγόρησε τα δύο κόμματα για το γεγονός πως δεν υπήρχε κοινή διαπραγματευτική γραμμή της χώρας στις διαπραγματεύσεις.

Παίρνοντας τον λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, σημείωσε πως δεν ανήκει στο «Παλιό ΠΑΣΟΚ, το βαθύ» αλλά στο πιο σύγχρονο και εκσυγχρονιστικό.

Εξήρε την προσπάθεια των συντελεστών της σελίδας και του βιβλίου υπογραμμίζοντας πως μέσα από το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό που διαθέτουν, κάνουν μια σημαντική προσπάθεια.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων, την ψηφοφορία για νομάρχες, την καθιέρωση του πολιτικού γάμου αλλά και την αύξηση του μισθού, στην περίοδο αναδιανομής του εισοδήματος, που όπως υπογράμμισε τότε δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό αλλά τώρα το εκτιμά.

Όπως μάλιστα εξομολογήθηκε, ο ίδιος παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο όταν εκείνος καθιερώθηκε, θεωρώντας πως δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και εξακολουθεί να είναι παντρεμένος, υπογραμμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σημασία των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε δε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που ουσιαστικά έφερε την εθνική συμφιλίωση με την κατάργηση των πιστοποιητικών φρονημάτων.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Βούγια, είναι άδικο να πιστώνονται όλα τα αρνητικά στο ΠΑΣΟΚ καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της χώρας.

«Το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρησε στην εποχή του και είναι άδικο το γεγονός να ενοχοποιείται μόνο αυτό για το σύνολο των παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.

Ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητά του είναι ουσιαστικά ανεξάρτητη αφού πρώτα ανακοινώθηκε και έπειτα ήρθε η στήριξη από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ επιτέθηκε στους κομματικούς υποψήφιους κατηγορώντας τους πως θέλουν να φέρον στην πόλη τον διχασμό.

Από την πλευρά του ο πυρηνάρχης της σελίδας «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο» και συντελεστής του ομώνυμου βιβλίου, Ανδρέας Πράσινος, σημείωσε πως μέσα από αυτή την προσπάθεια έχει μπει ένα λιθαράκι για την αποκατάσταση του όρου «ΠΑΣΟΚ» τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ντρέπονταν ακόμη και να πουν πως ανήκουν στο «Κίνημα».

Μιλώντας για το εγχείρημα αυτό είπε πως οι εμπνευστές του δεν έχουν άμεση σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά γεννήθηκαν στην εποχή του και αποτελούν τη λεγόμενη «παναδρεϊκή σπορά», η οποία έχει «κυτταρική σχέση» με το ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμεία κριτική για το γεγονός ότι το Κίνημα έχει αλλάξει αρκετά ονόματα, όπως Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΕΛΙΑ, και ΚΙΝΑΛ που είναι, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δείχνει ηττοπάθεια.

«Λεγόμαστε ΠΑΣΟΚ και το σύμβολό μας είναι ο πράσινος ήλιος», σημείωσε.

Ακόμη εκτίμησε πως σε περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ συνεργαστεί με τη ΝΔ αυτό θα είναι μεγάλο λάθος, ζητώντας «να καούν οι γέφυρες με τη Δεξιά».

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Πράσινος απηύθυνε κάλεσμα στον Σπύρο Βούγια να αποδεχθεί την πλατφόρμα που έχουν φτιάξει οι πυρηνάρχες της σελίδας «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο», με τίτλο «Ανδρέα Ζεις», προκειμένου να έχει τη στήριξη τους μέσω των social media.

Ο Σπύρος Βούγιας απάντησε ότι προσυπογράφει τις τέσσερις από τις εφτά θέσεις της πλατφόρμας ξεκαθαρίζοντας όμως ότι συνδυασμός «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του οποίου είναι επικεφαλής, είναι πολυσυλλεκτικός, οι υποψήφιοί του δεν είναι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και πως απευθύνεται σε όλο το δημοκρατικό τόξο.

Όπως υπογράμμισε, αν και δεν κρύβει την πολιτική του ταυτότητα, δεν μπορεί να δεσμεύσει τον συνδυασμό του με μια τέτοια κίνηση.

Τον Σπύρο Βούγια υπερασπίστηκε και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος είπε πως «Σαν Βούγιας είναι προφανές ότι το κάνει αλλά σαν επικεφαλής παράταξης δεν γίνεται». Το ίδιο ισχύει και για τον Παπαστεργίου», πρόσθεσε αναφερόμενος στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.

Στο τέλος της παρουσίασης έγινε μια μικρή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και όσων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης:

"Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο" στο Thestival: Ο Ανδρέας έστειλε μνημόνιο στην Ευρώπη και μεταμόρφωσε την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα