Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ετοιμάζεται να προσφύγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κατά του Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Μιλώντας σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα προσφύγουμε στην ολομέλεια

του Συμβουλίου της Επικρατείας , όπου εκεί πάλι θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι είχε εξεταστεί από την ολομέλεια το περασμένο καλοκαίρι και είχε κριθεί αντισυνταγματικό το Π.Δ.», σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο τις επόμενες κινήσεις του ΦΣΘ.

Παράλληλα, εξήγησε πως «υπάρχει ένα σημείο που μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και νομίζω πως έχουμε κάθε δικαίωμα ως θιγόμενοι να ζητήσουμε εξηγήσεις» τονίζοντας πως με το σκεπτικό αυτό «επειδή επιτρέπεται στη χώρα μας να ανοίγουν φαρμακεία μόνο φαρμακοποιοί , θεωρούν ότι αυτό επιβαρύνει την κρατική φαρμακευτική δαπάνη ενώ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι ο ΕΟΠΠΥ αποζημιώνει το φάρμακο αναφοράς, δηλαδή όποιο φάρμακο πάρει ο ασθενής το κράτος πληρώνει συγκεκριμένο ποσό , άρα κανείς δεν εμπλέκεται στην κρατική φαρμακευτική δαπάνη».

«Δεν γνωρίζω πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα οι δικαστές του Ε τμήματος του ΣτΕ , αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι στηρίζεται σε λάθος βάση» συνέχισε ο ίδιος, προβλέποντας παράλληλα πως αυτό το σημείο «μπορεί να ανατρέψει όλο το σκεπτικό». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΦΣΘ σημείωσε «οι σύλλογοί μας θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό δικαίωμα που έχουμε με βάση το νόμο είτε αυτό είναι προσφυγή στο ΣτΕ είτε προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προκειμένου να μην επιτραπεί σε κανέναν ιδιώτη μη φαρμακοποιό να είναι ιδιοκτήτης φαρμακείου».

«Επιστημονικά απαράδεκτο και κοινωνικά επικίνδυνο να προσδοκάς μόνο στα κέρδη χωρίς να έχεις πάνω από όλα την υγεία του κόσμου» δήλωσε ο κος Ευγενίδης ενώ σχετικά με την υπόθεση Novartis τόνισε πως «φανερώθηκε ποιοι κάνουν την υπερκατανάλωση , το μεγάλο κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία από τα φάρμακα, αποδείχθηκε δηλαδή ότι δεν είναι οι φαρμακοποιοί οι οποίοι απλώς τα χορηγούν στον κόσμο αλλά είναι αυτοί οι οποίοι καθορίζουν τις τιμές και αυτοί είναι το κράτος και κάποιες εταιρείες και διαμορφώνουν αυτό το κλίμα» τονίζοντας πως «η δαπάνη των φαρμάκων θα αυξηθεί και πάλι όταν μπουν στον χώρο άτομα τα οποία έχουν σκοπό μόνο το κέρδος και όχι να βοηθήσουν πραγματικά τον κόσμο» κατέληξε ο κ. Ευγενίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα