Προορισμός της Εβδομάδας: Ταξίδι στο Ναύπλιο για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο!

Αποτελεί ιδανικό προορισμό όλο τον χρόνο. Αν και αρκετοί καλοκαιρινοί προορισμοί ερημώνουν τους χειμερινούς μήνες, το Ναύπλιο ξεχειλίζει από ζωή όλες τις εποχές. Θα σας συναρπάσει με την ιστορία του, τα αρχοντικά του, τα δρομάκια, που οριοθετούνται από τις βουκαμβίλιες, οι οποίες στολίζουν μπαλκόνια και αυλές βενετσιάνικων αρχοντικών, αλλά και την μαγευτική θέα.

Οι όμορφες παραλίες, τα γραφικά καφέ και τα αξιοθέατα, η ελληνική γαστρονομία και η πληθώρα δραστηριοτήτων που προσφέρει το νησί

το καθιστούν ένα από τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε.

Η «Νάπολη της Ανατολής» των Βενετών, η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1828, είναι η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου και θα κάνει αξέχαστα τα Σαββατοκύριακά σας.

Ανάπλι

Επισκεφθείτε την καρδιά της πόλης για μια βόλτα στα πλακόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου. Στο Ανάπλ θα συναντήσετε μαρμάρινες επιγραφές μας θυμίζουν το ρόλο που έπαιξε κάθε κτήριο στην προσπάθεια για την δημιουργία του ελληνικού κράτους. Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια, τα βλέπεις διάσπαρτα παντού στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Παλαμήδι

Για να θαυμάσεις την πόλη από ψηλά ανέβα τα 999 κατά την παράδοση, 857 κατ’ άλλους, σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που στέκει πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο με θέα τη θάλασσα. Εκεί, σε ένα μικρό κελί, φυλακίστηκε ο καταδικασμένος σε θάνατο οπλαρχηγός του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το φρούριο διαθέτει οκτώ αυτοτελείς προμαχώνες και διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Το φρούριο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ μεταξύ 1711-1714 και είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ακροναυπλία

Η χερσόνησος της Αρκοναυπλίας βρίσκεται στις παρυφές του Παλαμηδίου. Η ακρόπολη του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ κτίστηκε από τους Ενετούς και ύστερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και των Τούρκων. Θα συναντήσετε σε καλή κατάσταση το κάστρο των Τόρων. Μπορείτε ακόμη να δείτε τον προμαχώνα «Πέντε Αδέρφια», το μοναδικό που διεσώθη από την κατεδάφιση. Οφείλει το όνομά του στα πέντε πυροβόλα, ίδιου μεγέθους, που προστάτευαν το δυτικό τμήμα της κάτω πόλης και το λιμάνι. Από τον βράχο της Ακροναυπλίας θα απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Μπούρτζι και την παραλία της Αρβανιτιάς.

Μπούρτζι

Το πολυφωτογραφημένο νησάκι-φρούριο Μπούρτζι είναι το στολίδι και σήμα κατατεθέν της πόλης. Έχει χτιστεί επάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και στο παρελθόν έχει υπάρξει από φυλακή έως… ξενοδοχείο κι εστιατόριο πολυτελείας! Μπορείτε να το επισκεφθείτε με τα καραβάκια που αναχωρούν μπροστά από το λιμάνι τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μπούρτζι.

Ο γύρος της Αρβανιτιάς

Κάντε ένα περίπατο στον λεγόμενο γύρο της Αρβανιτιάς, όπου θα περπατήσετε στον περιφερειακό πεζόδρομο με θέα στον Αργολικό κόλπο. Η διαδρομή είναι περίπου ένα χιλιόμετρο δίπλα από τους βράχους της Ακροναυπλίας και ξεκινά εκεί που τελειώνει η παραλία με κατάληξη στην πλατεία της Αρβανιτιάς. Στον δρόμο σας θα ανακαλύψετε το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιάς, τη Santa Maria Grotta των Ενετών.4

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Στεγάζεται σε ένα μνημειακό, διώροφο, κτήριο στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου στεγάζονται εκθέματα από ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Αρχαιολογικής Εταιρείας και των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών καθώς και δωρεές (Γλυμενοπούλου, Νικάνδρου). Ο χώρος της μόνιμης έκθεσης του μουσείου έχει συνολική επιφάνεια 580 τ.μ. και καταλαμβάνει τον πρώτο και το δεύτερο όροφο. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου τα εκθέματα χρονολογούνται στην προϊστορική εποχή, την παλαιολιθική, τη μεσολιθική, τη νεολιθική και την Εποχή του Χαλκού και προέρχονται από το σπήλαιο Φράγχθι και Κεφαλαρίου, τα Δενδρά, την Μιδέα, τη Ναυπλία, την Τίρυνθα, την Ασίνη, την Πρόσυμνα-Μπερμπάτι και την Καζάρμα. Στη νέα έκθεση του μουσείου που θα οργανωθεί σύντομα προβλέπεται να εκτεθούν 1500 περίπου αντικείμενα. Μεγάλο μέρος απ' αυτά θα αποτελείται από τα εκθέματα της παλαιάς έκθεσης ενώ θα εισαχθούν στη νέα έκθεση 500 περίπου ευρήματα από πρόσφατες ή παλαιότερες ανασκαφές.

Βουλευτικό

Λειτούργησε αρχικά ως τζαμί μέχρι το 1825, όταν και στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Από το 1826 και μετά, πέρα από άλλες λειτουργίες του, χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Χτίστηκε το 1730.

Πλατεία Συντάγματος

Είναι η πιο ιστορική πλατεία του Ναυπλίου είναι η πλατεία Συντάγματος. Γνωστή κατά το 19ο αιώνα ως «πλατεία του πλάτανου», μετονομάστηκε σε «πλατεία Λουδοβίκου» το 1843 προς τιμήν του πατέρα του βασιλιά Όθωνα, ενώ την ίδια χρονιά μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου άλλαξε και πάλι όνομα και μετονομάστηκε σε «πλατεία Συντάγματος». Εδώ θα βρείτε ιστορικά κτίρια της πόλης του Ναυπλίου, όπως το Βουλευτικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Τριανόν (άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο).

Μουσείο Κομπολογιού

Στη συλλογή του θα δείτε περίπου 700 διαφορετικά κομπολόγια μουσουλμάνων, χριστιανών, καθολικών, ινδουιστών, βουδιστών, Ελλήνων και Τούρκων. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1998 για να παρουσιάσει την ιστορία των γνωστών χαντρών. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα 4 τμήματα του μουσείου.

Το ένα περιέχει χάντρες προσευχής από την ινδουιστική, βουδιστική και ισλαμική παράδοση. Η δεύτερη αίθουσα εκθέτει Ροζάρια καθολικών και κομποσκοίνια από μοναστήρια και στις 2 τελευταίες αίθουσες θα βρείτε ελληνικά κομπολόγια, μπεγλέρια, κλειδοθήκες, κοσμήματα και προσευχητάρια.

Ναός του Άγιου Σπυρίδωνα

Στον Ναό του Άγιου Σπυρίδωνα εκτυλίχθηκε µία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας καθώς στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 έπεσε νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο Ιωάννης Καποδίστριας. Χτίστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, αλλά μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς, το 1686, έπαθε μεγάλες ζημιές.

Προσέγγιση

Οδικώς: Από Αθήνα το Νάυπλιο απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα, τη Θεσσαλονίκη 630 χιλιόμετρα και 60 περίπου χιλιόμετρα από την Κόρινθο

Ακτοπλοϊκώς: Μόνο το καλοκαίρι από τον Πειραιά

Ταυτότητα προορισμού

Περιφέρεια: Πελοπόννησος

Δήμος: Ναυπλιέων

Έκταση: 33,6 km2

Πληθυσμός: 14 203[1]

Keywords
Τυχαία Θέματα