Προορισμός της εβδομάδας: Σίφνος - Φυσικό κάλος και παραδοσιακές νότες στις Κυκλάδες

Οι Κυκλάδες αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας. Με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου να κυκλώνει κάθε νησί, είναι βέβαιο πως οι διακοπές σας εκεί θα μείνουν αξέχαστες.

Εκτός φυσικά από πολύβουα νησιά όπως η Μύκονος, η Νάξος και η Πάρος, υπάρχουν και πιο ήρεμοι προορισμοί, όπως η Σίφνος, γενέτειρα του αρχιμάγειρα Τσελεμεντέ και νησί που θα ξεχωρίσετε για την απαράμιλλη ομορφιά του και τα φυσικά τοπία του.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά αυτό το ξεχωριστό

νησί των Κυκλάδων, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε σε αυτό!

Παραλία Πλατύς Γιαλός
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καθαρή παραλία, της οποίας τα νερά είναι κρυστάλλινα και αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά για να βρείτε να καθήσετε θα πρέπει να είστε εκεί από νωρίς το πρωί. Η παραλία έχει ψιλή άμμο, ενώ προσφέρεται ιδιαίτερα και για να στήσετε την ομπρέλα σας. Σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν και μαγαζιά, τα οποία μπορούν να σα εξυπηρετήσουν αν ψάχνετε για έναν παγωμένο καφέ, ή κάτι να τσιμπήσετε!

Παραλία Καμάρες
Η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί άλλο ένα κόσμημα του νησιού. Είναι αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ενώ τα νερά είναι ρηχά και κρυστάλλινα, παρότι δίπλα είναι το λιμάνι του νησιού. Αποτελεί κι αυτή η παραλία μια πολύ καλή επιλογή για οικογένειες με παιδιά, αφού τα νερά δε βαθαίνουν απότομα και θα μπορέσουν να απολαύσουν το παιχνίδι τους. Στο μήκος και αυτής της παραλίας, υπάρχουν μαγαζιά, καθώς και ενοικιαζόμενα studios κτλ, χωρίς όμως να διαταράσσεται η ηρεμία της.

Παραλία Βαθύ
Το «Βαθύ» είναι μια παραλία στην οποία «χτυπά» η καρδιά του νησιού, αφού έχει πλήθος ψαροταβέρνων και μαγαζιών σε όλο το μήκος της. Αποτελεί γενικότερα μια πολύβουη επιλογή για τους επισκέπτες της Σίφνου και ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε πάρκινγκ. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και η παραλία αμμώδης, ενώ θα βρείτε και ξαπλώστρες για να χαλαρώσετε.

Παραλία Βρουλίδια
Τα «Βρουλίδια» είναι μια παραλία με κρυστάλλινα νερά, στην οποία θα βρείτε βότσαλα. Το βάθος της θάλασσας αυξάνεται σταδιακά, ενώ ο βυθός είναι αμμώδης. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, αλλά αποτελεί γενικά μια επιλογή για τους λάτρεις της ησυχίας.

Στη Σίφνο έχετε πολλές επιλογές διαμονής ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, από ενοικιαζόμενα δωμάτια και studios, μέχρι ξενοδοχεία. Το νησί έχει διάφορους παραδοσιακούς και γραφικούς οικισμούς, όπως τον Πλατύ Γιαλό (με την ομώνυμη παραλία), την Απολλωνία, το Άνω Πετάλι, τον Άγιο Λουκά, τη Χερρόνησο, τη Χρυσοπηγή και άλλους.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στον θρησκευτικό τουρισμό του νησιού. Η Σίφνος στολίζεται από μοναστήρια και ναούς τα οποία στέκουν αγέρωχα με την πλούσια ιστορία τους εδώ και αιώνες και δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε αν επιλέξετε το νησί για τις διακοπές σας. Μερικά από αυτά είναι το Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι, του Προφήτη Ηλία του Αψηλού, στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Σίφνου, της Παναγίας των Φυρογείων, καθώς και της Βρυσιανής στα Εξάμπελα. Υπάρχουν επίσης πολλοί ενοριακοί ναοί στους οικισμούς.

Όσον αφορά στη νυχτερινή ζωή, πρέπει να γνωρίζετε ότι η Σίφνος είναι ένα μέρος που έχει επιλογές για όλους. Από χαλαρές εξόδους για κάποιο ποτό, μέχρι clubs με δυνατή μουσική μέχρι το πρωί, η Σίφνος τα έχει όλα. Τα εστιατόρια αλλά και τα μαγαζιά για βραδινή έξοδο, βρίσκονται στους οικισμούς που αναφέραμε, μαζί φυσικά με άλλα τοπικά μαγαζιά.

Αν επιλέξετε τη Σίφνο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, είναι βέβαιο πως το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και η χρυσαφένια άμμος των παραλιών της, θα σας αποζημιώσουν στο έπακρο. Το νησί προσφέρεται ιδιαίτερα για βόλτα, αφού τα στενά του είναι γραφικά, ενώ το παραδοσιακό ύφος των οικισμών θα σας μαγέψει. Πρόκειται για έναν καλοκαιρινό προορισμό τον οποίο μπορούν να προτιμήσουν τόσο οι λάτρεις του ξενυχτιού και της «φασαρίας», όσο και οι λάτρεις της χαλάρωσης και των ήρεμων εξόδων.

Πάντως ένα είναι βέβαιο: Οι αναμνήσεις από τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα νερά της Σίφνου, θα σας μείνουν αξέχαστες για όλο το χειμώνα…

INFO
Έκταση: 73,94 τ. χλμ.
Υψόμετρο: 682 μέτρα
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Νομός: Κυκλάδων
Πρωτεύουσα: Απολλωνία
Πληθυσμός: 2.625 κάτοικοι (απογραφή 2011)

Προσέγγιση: Το νησί δε συνδέεται αεροπορικώς με την ηπειρωτική χώρα, καθώς δε διαθέτει αεροδρόμιο. Μπορείτε όμως να μεταβείτε αεροπορικώς μέχρι το αεροδρόμιο της Μήλου και από εκεί να πάρετε πλοίο για το νησί.

Ακτοπλοϊκώς, η Σίφνος συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, με αρκετά δρομολόγια την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και με τα γύρω νησιά, όπως τη Σύρο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο και την Άνδρο, αλλά και με την Κρήτη, μέσω της Μήλου.

Για να μετακινηθείτε στο εσωτερικό της Σίφνου, καλό είναι να έχετε το δικό σας ΙΧ όχημα, αλλά και σε περίπτωση που δεν έχετε, υπάρχουν τοπικά δρομολόγια με λεωφορείο, τα οποία ξεκινούν από τον τον Αρτεμώνα και μεταφέρουν επισκέπτες προς όλους τους οικισμούς. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του ταξί, το οποίο μπορεί να σας μεταφέρει οπουδήποτε επιθυμήσετε στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα