Προορισμός της εβδομάδας: Πόρτο Λάγος - Όταν η φύση έχει έμπνευση

Το υγρό στοιχείο σε έναν προορισμό δίνει σχεδόν πάντα στον επισκέπτη μια διαφορετική αίσθηση.

Τις περισσότερες φορές η θάλασσα, η λίμνη ή το ποτάμι που διαθέτει μια πόλη αποτελεί πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες αφού η φύση είναι αυτή που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μαγεύει τους πάντες.

Το Thestival, πιστό στο ραντεβού του για ακόμα μια εβδομάδα, είναι εδώ για τους λάτρεις τον ταξιδιών και προτείνει άλλον έναν προορισμό που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ταξιδεύουμε στο Πόρτο Λάγος!!!

Το Πόρτο

Λάγος είναι ένα μικρό χωριό, που βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.

Το ψαροχώρι αυτό διαθέτει και λιμανάκι, το οποίο οι περισσότεροι το χαρακτηρίζουν ήσυχο και γραφικό και μπορεί να μην εξυπηρετεί μεγάλα καράβια αλλά οι βάρκες και τα ψαροκάικα της περιοχής καθώς και τα σκάφη αναψυχής είναι αρκετά για να αποτελέσουν έναν ακόμα πόλο έλξης της Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πόρτο Λάγος διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές για μεταφορά αγαθών από εμπορικά πλοία. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες της περιοχής είναι η αλιευτική, η αλατοληπτική, η πολιτιστική, η θηραματική και αναψυχής.

Ο συγκεκριμένος προορισμός διαθέτει και Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης, με πλούσια εκθέματα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πλούσιες πληροφορίες για την γύρω περιοχή.

Επίσης σημειώνεται, ότι η παραλία στο Πόρτο Λάγος, ενδείκνυται για βουτιές και ειδικά για οικογένειες με παιδιά που τις λατρεύουν. Όσοι έχουν πάει εκεί τους θερινούς μήνες αναφέρουν πως αποτελεί ένα ασφαλές σημείο για του μικρούς κολυμβητές.

Λίμνη Βιστωνίδα

Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα με συνολική έκταση 45000 στρέμματα περίπου με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα.

Η συγκεκριμένη λίμνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους παγκοσμίως και είναι υπό την προστασία της σύμβασης Ραμσάρ.

Στη Βιστωνίδα, οι επισκέπτες που έχουν σαν χόμπυ την παράτηρηση πουλιών, μπορούν να θαυμάσουν δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.

Το δασάκι

Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι υπάρχει το δασάκι στο οποίο φωλιάζουν περίπου 600 ζευγάρια λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες. Το θέαμα των εκατοντάδων πουλιών γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους μοιάζει μαγικό και είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά για τους λάτρεις παρατήρησης πουλιών.

Μοναδική χαρακτηρίζεται και η βλάστηση αλλά και η ορνιθοπανίδα. Μεταξύ των αναπαραγόμενων ειδών περιλαμβάνονται η Λαγγόνα, ο Νυχτοκόρακας, η Αβοκέτα και ο Καλαμοκανάς, ο Κοκκινοσκέλης και η Τουρλίδα, ενώ στις περιόδους μετανάστευσης παρατηρείται η έλευση του Ροδοπελεκάνου και της Χαλκόκοτας.

Άγιος Νικόλαος

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πάρτο Λάγος υπάγεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Το Ιερό Ησυχαστήριο στη Θράκη είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα και εξαιτίας της μοναδικής θέας που διαθέτει προς το Θρακικό Πέλαγος, προσελκύει πλήθος κόσμου όλες τις εποχές του χρόνου με αποκορύφωμα την άνοιξη.

Μια ξύλινη γέφυρα πεζών συνδέει τα δύο νησιά, ενώ μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου αποτελεί θεία καταφυγή για τους κατοίκους τη περιοχής και ακολουθεί καθημερινό πρόγραμμα ιερών ακολουθιών. Στις 6 Δεκεμβρίου, όπου και πανηγυρίζει, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι γιορτές της "Μπάμπως"

Περίπου τρία χιλιόμετρα από το Πόρτο Λάγος, στο χωριό Νέα Κεσσάνη, γίνονται οι γιορτές της "Μπάμπως". Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο της γυναικοκρατίας από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Κάθε χρόνο, στις 8 Ιανουαρίου, το έθιμο αυτό τελείται στη γιορτή της Αγίας Δομνίκης, ή Δόμνης, με σκοπό την απόδοση τιμής στο πρόσωπο της γιαγιάς, η οποία συνέβαλε στη γέννα των παιδιών.

Η γιαγιά στην αρχαιότητα λεγόταν μάμμη και ως έμπειρη στη ζωή, ήταν αυτή που με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις έγκυες στη γέννα. 'Έτσι, με τα χρόνια η μάμμη με την μετάθεση του τόνου έγινε μαμή και από γιαγιά απόχτησε τη σημασία της μαίας.

Στην Νέα Κεσσάνη, το πρωί της 8ης Ιανουαρίου, η κάθε γυναίκα του χωριού που γέννησε τη χρονιά που πέρασε, επισκέπτεται στο σπίτι της την "Μπάμπω" και της φέρνει δώρα, πετσέτα και παπούτσια για να μπορεί να σκουπίζεται και να τρέχει στα σπίτια όσων την έχουν ανάγκη. Εκείνη που έχει καλοντυθεί και στολιστεί, ανταποδίδει με κεράσματα κι ευχές.

Μόλις όλες οι γυναίκες συγκεντρωθούν, φέρνουν τη "Μπάμπω" με πομπή πάνω σε αμάξι ως τη βρύση του χωριού, όπου η κάθε γυναίκα της πλένει τελετουργικά τα χέρια. Στη συνέχεια, μόλις δηλαδή πλυθούν τα πόδια της "Μπάμπως", όλες οι γυναίκες μαζί με τη μαμή στήνουν γλέντι το χωριό.

Σύμφωνα με τη λαογραφία το έθιμο έχει αρχαιοελληνική προέλευση και θυμίζει τα "Θεσμοφόρια".

Πρόκειται για μια αγροτική γιορτή κατά την οποία οι γυναίκες επικαλούνταν γονιμότητα και ιδιαίτερα τα Αλώα, που γίνονταν την ίδια εποχή, στα οποία μετείχαν μόνο γυναίκες και εντάσσονταν στις γιορτές που αποσκοπούν στη γονιμότητα των ανθρώπων και των καρπών.

INFO:

Δήμος: Αβδήρων

Πρωτεύουσα: Άβδηρα (ιστορική πόλη- γενέτειρα Πρωταγόρα και Δημόκριτου)

Νομός: Ξάνθης

Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης

Τηλ. Λιμεναρχείου Λάγος: 25410 96666

Τηλ. ΚΠΕ Βιστωνίδας: 25410 96926

Τηλ. Ι.Μ Αγίου Νικολάου: 25410 96722

Προσέγγιση:

Με αυτοκίνητο, το Πόρτο Λάγος απέχει μόλις 26 χλμ από την πόλη της Ξάνθης.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο συγκεκριμένος προορισμός απέχει 224 χλμ.

Με τραίνο, ο κοντινότερος σταθμός είναι η πόλη της Ξάνθης.

Τα ΚΤΕΛ εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη, με αλλαγή λεωφορείου στην πόλη της Ξάνθης.

Από την Αθήνα, το Πόρτο Λάγος απέχει 723 χλμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα