Προορισμός της εβδομάδας: Παξοι & Αντίπαξοι - Τα νησιά - κοσμήματα του Ιονίου

Αναζητάτε μια μαγευτική, αλλά συνάμα ήρεμη καλοκαιρινή απόδραση, που θα σας μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη; Τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τους Παξούς – Αντίπαξους, τα μικρά νησιά – στολίδια του Ιονίου πελάγους!

Με παραλίες από βότσαλο και ψιλή άμμο, άγρια φυσική ομορφιά και πυκνή βλάστηση, σίγουρα οι Παξοί και οι Αντίπαξοι αποτελούν μια επιλογή για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο, που θέλουν να απολαύσουν χαλαρωτικές διακοπές μακριά από την κίνηση και τη φασαρία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αποτελoύν έναν από τους γνωστότερους προορισμούς για διακοπές

ζευγαριών…

Παρακάτω θα ενημερωθείτε για όλα όσα μπορείτε να κάνετε μόλις πατήσετε το πόδι σας σε αυτά τα στολίδια του Ιονίου που βρίσκονται νότια της Κέρκυρας!

Παραλία Βρίκα
Πρόκειται για μια από τις γνωστότερες παραλίες των Αντίπαξων καθώς είναι αμμώδης σε όλο το μήκος της, ενώ τα νερά στο σημείο είναι καταγάλανα και είναι βέβαιο πως θα απολαύσετε στο έπακρο τις βουτιές σας. Η παραλία είναι περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση, ενώ αν την επισκεφτείτε, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα και από την κοντινή σπηλιά στη βόρεια πλευρά της παραλίας!

Παραλία Πλάκες
Σε αντίθεση με τη Βρίκα, οι «Πλάκες» είναι μια παραλία που στολίζεται από βότσαλα. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο από τον Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών, προς το Μογγονήσι, ενώ χαρακτηρίζεται από άγρια ομορφιά, καθώς στο σημείο υπάρχουν βράχοι. Μπορείτε να ξαπλώσετε πάνω τους, αλλά γενικά χρειάζεται προσοχή για να μην τραυματιστείτε καθώς δεν υπάρχει άμμος και το μέρος είναι βραχώδες.

Παραλία Βουτούμι
Το «Βουτούμι» έχει χαρακτηριστεί μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα και όχι αδίκως θα λέγαμε. Τα νερά σε αυτήν την παραλία των Αντίπαξων είναι σαν καθρέφτης και η ακτή αμμώδης, ενώ υπάρχουν και πολλά δέντρα. Αν επισκεφτείτε το νησί, σίγουρα μην παραλείψετε να βουτήξετε εδώ!

Παραλία Καμίνι Γκούβα
Αυτή η παραλία βρίσκεται στη νότια πλευρά των Παξών. Αποτελείται από βότσαλα, ενώ τα νερά σε αυτό το σημείο είναι γαλαζοπράσινα. Αν αναζητάτε μια πιο ήρεμη παραλία με άγρια ομορφιά, μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε.

Παραλία Πλάνος
Η συγκεκριμένη παραλία, η οποία βρίσκεται πίσω από τον φάρο της Λάκκας, χαρακτηρίζεται από την παρθένα ομορφιά της, καθώς είναι στολισμένη με βότσαλα, αλλά και βράχους. Όπως και στις «Πλάκες», έτσι και εδώ, λόγω των βράχων οι βουτιές (ή ακόμα και οι φωτογραφίες σας), μπορεί να είναι μαγευτικές, όμως απαιτείται προσοχή για να μην τραυματιστείτε.

Φυσικά τα νησιά έχουν σε όλο το μήκος τους πολλές ακόμα παραλίες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε ανάλογα με τα γούστα σας. Κατά τη διαμονή σας στους Παξούς, μην παραλείψετε να κάνετε μια μεγάλη βόλτα στο Γάιο, το γνωστότερο οικισμό του νησιού. Η πρωτεύουσα των Παξών μοιάζει να έχει «σπάσει» στα δυο, αφού το χωριό, αλλά και το λιμάνι, χωρίζονται από δυο μικρά νησάκια. Το βόρειο ονομάζεται «Το νησάκι της Παναγιάς», ενώ το νότιο «Το νησί του Αγίου Νικολάου». Στην πραγματικότητα, μόλις ένα καράβι μπει στο λιμάνι, μοιάζει περισσότερο σαν να διασχίζει ένα ποτάμι!

Από τους Παξούς δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε και τη Λάκκα, το μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, στον οποίο μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές διαμονής. Αποτελεί ένα καταπράσινο φυσικό λιμάνι, ενώ στον κόλπο αράζουν καθημερινά πολλά πλοία, ενώ εξαιρετική επιλογή για περιήγηση αποτελεί και ο Λογγός, ένας άλλος οικισμός του νησιού. Σε αυτόν αξίζει να βουτήξετε στην παράλια του Λεβρεχιού και στα Μαρμάρια, αλλά και να περάσετε μια βόλτα από το ελαιοτριβείο και το εργοστάσιο Σαπωνοποιίας που Ανεμογιάννη, το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 1980. Χαρακτηριστικό είναι το άγαλμα της θεάς Αθηνάς στην είσοδό του.

Αναφορικά με τη νυχτερινή ζωή των Παξών, πρέπει να αναφέρουμε πως είναι εντονότερη στον οικισμό του Γάιου, στον οποίο θα μπορέσετε να βρείτε καταστήματα εστίασης και νυχτερινά μαγαζιά, δίπλα στη θάλασσα. Γενικότερα η νυχτερινή ζωή στους Παξούς δεν είναι πολύ έντονη, οπότε έχετε υπόψιν σας πως τα πράγματα τη νύχτα κυλούν πολύ πιο χαλαρά σε σχέση με άλλα πολύβουα ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά στις επιλογές διαμονής στο νησί, υπάρχουν διάφορες, ωστόσο δεν είναι τόσες όσες σε άλλα μεγάλα τουριστικά νησιά. Έτσι καλό είναι να κάνετε την κράτησή σας από νωρίς. Πάντως σχετικά με τις παροχές τους, μην ανησυχείτε. Στους Παξούς θα βρείτε από πολυτελή μέχρι και πιο ήρεμα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, μπορεί να μην έχουν τη φήμη που έχουν νησιά, όπως η Ζάκυνθος ή η Κέρκυρα, είναι μέρη τα οποία αξίζει να τιμήσετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Ενδείκνυνται ιδιαίτερα για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές, στις οποίες να μπορούν να απολαύσουν πεντακάθαρες θάλασσες, μαζί με ψητό ψάρι σε κάποια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα. Εδώ δε θα βρείτε μεγάλα clubs και πολλή φασαρία, αλλά είναι βέβαιο πως η ηρεμία, η φυσική ομορφιά τους, αλλά και η γραφικότητα των οικισμών, θα σας αποζημιώσουν στο έπακρο.

INFO
Έκταση: 25,3 τ. χλμ
Υψόμετρο: 231 μέτρα
Περιφέρεια: Ιονίων Νήσων
Νομός: Κέρκυρας
Πρωτεύουσα: Γάιος
Πληθυσμός: 2.300 κάτοικοι (απογραφή 2011)

Προσέγγιση:

Το νησί δε συνδέεται αεροπορικώς απευθείας με μεγάλα αεροδρόμια. Μπορείτε να μεταβείτε με το αεροπλάνο μέχρι το αεροδρόμιο της Κέρκυρας από το και από εκεί να πάρετε πλοίο για το νησί.

Ακτοπλοϊκώς, οι Παξοί συνδέονται με την Ηγουμενίτσα με φέρρυ μποτ.

Οδικώς, υπάρχει και η πιο οικονομική επιλογή του ΚΤΕΛ Παξών, το δρομολόγιο του οποίου ξεκινά απευθείας από την Αθήνα και μέσω του φέρρυ, σας αποβιβάζει κατευθείαν στο λιμάνι του νησιού. Τα δρομολόγια βέβαια δεν είναι πολύ συχνά.

Για να μετακινηθείτε στο εσωτερικό των Παξών, καλό είναι να έχετε το δικό σας ΙΧ όχημα, αλλά και σε περίπτωση που δεν έχετε, υπάρχουν μερικά ταξί (λιγοστά βέβαια), τα οποία μπορούν να σας μεταφέρουν όπου θελήσετε. Επίσης, εκτελούνται 3 δρομολόγια με λεωφορείο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία ξεκινούν και επιστρέφουν στον Γάιο, κάνοντας τον κύκλο του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα