Προορισμός της Εβδομάδας: Νυμφαίο – Η πεντάμορφη "νύφη" του βουνού θα σας εντυπωσιάσει

Τα όμορφα αρχοντικά, οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα καλντερίμια, η φυσική ομορφιά και οι παραδοσιακές γεύσεις στο Νυμφαίο κλέβουν τις εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Μόλις 26 χιλιόμετρα από την Φλώρινα, το Νυμφαίο βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο που κόβει την ανάσα, σε υψόμετρο 1.350μ. στο ανατολικό Βίτσι του Νομού Φλώρινας.

Πρόκειται για έναν διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, που μπαίνει δυναμικά στην travel

list όλο και περισσότερων γιατί δεν του λείπει τίποτα. Η αρχική ονομασία του οικισμού Νιβέαστα (κατάγεται από το λατινικό «αθέατο»), έγινε αργότερα Νέβεσκα, από την αρβανίτικη λέξη που σημαίνει «σαν εμάς άλλοι δεν υπάρχουν». Το 1930 τελικά, η Νέβεσκα βαπτίζεται Νυμφαίο.

Δείτε γιατί αυτός ο βουνίσιος προορισμός αποτελεί την απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου:

Στην είσοδο του οικισμού θα σας υποδεχθεί ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα πιο μεγαλοπρεπή αρχοντικά του χωριού. Κάντε μια βόλτα στα πέτρινα δρομάκια για να θαυμάσετε από κοντά τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις παλιές εκκλησίες, τους αρχοντικούς ξενώνες, τις πετρόκτιστες αυλές με τα λουλούδια. Σε ένα ζεστό σαλόνι πλάι στο αναμμένο τζάκι πιείτε τον καφέ σας δίπλα σε ένα μαγευτικό σκηνικό. Δοκιμάστε οπικές γεύσεις με αγνά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές της περιοχής όπως πεντανόστιμες τραχανόσουπες, κρέας στη στάμνα, κυνήγι, πίτες. Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα κόκκινο κρασί. Αν το τοπίο είναι χιονισμένο τότε θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε ένα αυθεντικό σκηνικό Χριστουγέννων.

Αξίζει μια επίσκεψη στην περίφημη Νίκειο Σχολή. Θα βρείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις οικογένειες που έζησαν στο χωριό αλλά και από σημαντικά τοπία και μνημεία. Δωρεά του μεγάλου καπνέμπορου Ζαν Νίκου το 1928, το επιβλητικό κτίριο με τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και το τεράστιο πέτρινο καμπαναριό στεγάζει σήμερα το συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ κάποιοι χώροι του κοσμούνται με φωτογραφικό υλικό.

Παλιά έργα αρχυχρυροχοΐας, παραδοσιακές φορεσιές και ιστορικά αρχεία θα βρείτε στο μουσείο Αρχυροχρυχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας του Νυμφαίου.

Πλήθος δραστηριοτήτων, προσφέρει η περιοχή, ενώ υπάρχουν επιλογές για ιππασία και πεζοπορία. Πέριξ του Νυμφαίου υπάρχουν πανέμορφες και σημαδεμένες πεζοπορικές διαδρομές, που διασχίζουν το πυκνό δάσος οξιάς και ενδείκνυνται για όλους. Μπορείτε, λοιπόν, άφοβα να μυηθείτε στα μυστικά της ιππασίας και στα μονοπάτια της πεζοπορίας και να απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα, με τη βοήθεια έμπειρων συνοδών.

Στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος» έχουν βρει καταφύγιο αρκούδες, που δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Γνωρίστε τες από κοντά και ενημερωθείτε γι’ αυτές από τους φιλόξενους οικοδεσπότες του «Αρκτούρου». Όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του Αρκτούρου είναι επισκέψιμοι τις πιο πολλές ημέρες το χρόνο, εκτός Τετάρτης. Σε μικρή απόσταση από αυτό το χωριό, στην Αγραπιδιά, έχουν δημιουργηθεί, σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων, το «Καταφύγιο του Λύκου» και ο Κτηνιατρικός Σταθμός.

Ανακαλύψετε τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 141 είδη πουλιών και 150 είδη φυτών.

Προσέγγιση

Οδικώς: Το Νυμφαίο απέχει 610 χμλ από Αθήνα και περίπου 160 χλμ από Θεσσαλονίκη. Οδικώς θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό για Βέροια, συνεχίζετε για Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Όταν φτάσετε στο χωριό Αετός θα στρίψετε δεξιά για Νυμφαίο.

Ταυτότητα προορισμού

Χώρα: Ελλάδα

Περιφέρεια: Δυτικής Μακεδονίας

Δήμος: Αμυνταίου

Δημοτική ενότητα: Νυμφαίου

Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονίας

Περιφερειακή ενότητα: Φλώρινας

Υψόμετρο: 1.350

Πληθυσμός: 132 (2011)

Keywords