Προορισμός της Εβδομάδας: Καρπενήσι – Εκεί που η φυσική ομορφιά γοητεύει τον επισκέπτη όλο τον χρόνο

Συγκλονιστικές διαδρομές, μοναδικά μονοπάτια κατάλληλα για φθινοπωρινές εξορμήσεις, επιβλητικά βουνά και πυκνά δάση κατατάσσουν το Καρπενήσι σε ένα από τους καλύτερους ορεινούς προορισμούς χειμώνα καλοκαίρι.

Το τοπίο εντυπωσιάζει με τις φυσικές εναλλαγές του, ενώ οι δραστηριότητες και τα γραφικά χωριά με τα ιστορικά μοναστήρια κάνουν τον επισκέπτη να αγαπήσει αυτόν τον τόπο.

Το Καρπενήσι, η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, είναι χτισμένο στα νότια του Βελουχίου σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 950 μέτρα.

Λέγεται πως για την επιλογή της τοποθεσίας του οι ντόπιοι κρέμασαν από ένα κομμάτι κρέας σε τρία δέντρα, σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής. Εγκαταστάθηκαν εκεί που το κρέας χάλασε γρηγορότερα εκτιμώντας πως το σημείο εκείνο θα ήταν πιο προστατευμένο από τον «άγριο» καιρό. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται καθώς φτάνοντας κανείς στην πλατεία του Καρπενησίου ο καιρός γλυκαίνει και ο παγωμένος βοριάς δείχνει να μαλακώνει.

Έχει ζωντάνια όλες τις εποχές και στην κεντρική οδό Ζηνοπούλου θα βρεις μπαράκια, ξενοδοχεία, μαγαζάκια και παντοπωλεία για να αγοράσεις ό,τι χρειάζεσαι. Οι φιλόξενοι ξενώνες, οι ταβέρνες με τις τοπικές λιχουδιές και οι άπειρες δραστηριότητες που μπορείς να βρεις εκεί θα σε συναρπάσουν.

Oι λόγοι για να επισκεφθείς το Καρπενήσι:

Στο κέντρο της πόλης αξίζει να κάνετε μια στάση στον ναό της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο μητροπολιτικός ναός του Καρπενησίου έχει χτιστεί το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής εκκλησίας. Μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο κτισμένο το 1886 στον ομώνυμο λόφο.

Αν είστε λάτρεις των σπορ τότε έχετε ένα ακόμη λόγο να επισκεφθείτε το φαράγγι «Πάντα-Βρέχει». Είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα φυσικού κάλλους στην περιοχή. Αιωνόβια πλατάνια, κρυστάλλινες πηγές και εντυπωσιακοί καταρράκτες που σχηματίζονται από τα νερά του Κρικελοπόταμου, συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό. Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες η περιοχή ενδείκνυται για μαγευτικές διαδρομές με canoe kayak, αλλά και πεζοπορία με διάσχιση ποταμού (river trekking).

Αν ο δρόμος σας οδηγήσει μεταξύ Καρπενησίου και Προυσού τότε θα δείτε την ιστορική Μονή Προυσού, λαξευμένη στον κάθετο βράχο, σε ένα μεγαλειώδες τοπίο μέσα στην χαράδρα. Χτισμένη τον 12ο αιώνα, φιλοξενεί στο μικρό μουσείο της εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες και τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στο ιστορικό μοναστήρι και σημαντικό προσκύνημα της Ελλάδας για χάρη της θαυματουργής, όπως θεωρείται, εικόνας της Παναγιάς της Προυσιώτισσας. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες παραδόσεις, έφτασε στην Ευρυτανία με θαυματουργό τρόπο από την Προύσα της Μικράς Ασίας, στα χρόνια της εικονομαχίας. Είναι καλυμμένη με ασημένιο και χρυσό πουκάμισο το οποίο θεωρείται δώρο του Γ. Καραϊσκάκη.

Η λίμνη των Κρεμαστών είναι το σημείο όπου συναντιέται ο Αχελώος, ο Ταυρωπός, ο Τρικεριώτης και ο Αγραφιώτης ποταμός και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας. Τα γαλήνιά νερά της θα σας χαρίσουν απολαυστικές στιγμές ηρεμίας δίπλα στη φύση.

Σε κοντινή απόσταση από το Καρπενήσι, βρίσκονται παραδοσιακά χωριά, μικροί «θησαυροί» μέσα σε έλατα. Μερικοί από αυτοί είναι όπως τα Φιδάκια, οι Κορυσχάδες η Λαγκαδιά, ο Άγιος Ανδρέας και οι Γοριανάδες είναι ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές εξερευνήσεις.

Αγαπημένα είναι βέβαια το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό που κερδίζουν όλο και περισσότερους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια. Γραφικά ξωκκλήσια, πετρόχτιστες πλατείες και ειδυλλιακές διαδρομές που ενώνουν τα δύο χωριά μεταξύ τους αλλά και με πολλά από τα υπόλοιπα της περιοχής είναι τα δυνατά χαρτιά τους

Προσέγγιση

Οδικώς το Καρπενήσι απέχει 290 χλμ. από την Αθήνα και 380 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω Λαμίας σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα και λίγο περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη.

Ταυτότητα προορισμού

Περιφέρεια: Στερεάς Ελλάδας

Δήμος: Καρπενησίου

Έκταση: 270,887 km2

Υψόμετρο: 970 m

Πληθυσμός: 7.183

Keywords
Τυχαία Θέματα