Προορισμός της Εβδομάδας: Γαλαξίδι – Μία βόλτα στη ναυτική πολιτεία με την κρυφή γοητεία και την πλούσια παράδοση

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, σε έναν βραχώδες κολπίσκο με θέα βραχονησίδες και φάρους ξεπροβάλει το μαγευτικό Γαλαξίδι Τρικάλων.

Μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Ελλάδας με αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα και το ένδοξο ναυτικό παρελθόν. Πέτρινα σοκάκια, νεοκλασικά και αρχοντικά καπετανόσπιτα συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την κωμόπολη που σε αιχμαλωτίζει με την ησυχία και την ηρεμία της.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Γαλαξιδίου ήταν ναυτικοί, γεγονός που μαρτυρά η αρχιτεκτονική του

μέρους, αφού για την κατασκευή των σπιτιών τους χρησιμοποίησαν υλικά από όλο τον κόσμο, καθώς και διάφορες τεχνοτροπίες που συναντούσαν, στα πολλά τους ταξίδια. Το 1850 χτίστηκαν τα πρώτα αρχοντικά και οι τοίχοι πολλών, έχουν φιλοτεχνηθεί από Ιταλούς ζωγράφους. Μερικά από τα αρχοντικά που ξεχωρίζουν για την τεχνοτροπία τους είναι το Μπουρζέϊκο του Κατσούλη, το Δεδουσαίϊκο του καραβοκύρη Δεδούση, το Μοσχολαίϊκο, το Νινέϊκο του Π. Τσούνα κ.α.

Ας ανακαλύψουμε τα αξιοθέατα αυτού του προορισμού:

Ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί αξιόλογο μνημείο. Είναι χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό. Τον 7ο αιώνα χτίστηκε ο πρώτος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ το 1800 οι Γαλαξιδιώτες, με δικά τους έξοδα, άρχισαν τις εργασίες για την κατασκευή μεγαλύτερου ναού. Το 1900 χτίστηκε η σημερινή εκκλησία. Η απόφαση πάρθηκε από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαπέτρο το 1896. Αρχιτέκτονες ήταν ο Γερμανός Χάγερ και ο Κωνσταντίνος Παπαπέτρος. Η εκκλησία είναι Βυζαντινού ρυθμού με δύο καμπαναριά και τρούλο, ο οποίος είναι τρίκλιτος. Στο καμπαναριό υπάρχει το μεγάλο ωρολόγιο της πόλης, το οποίο δώρισαν το 1908 οι αδερφοί Νικόλαος & Παύλος Σιδηρόπουλος. Χαρακτηριστικό δείγμα ομορφιάς είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1840-1850 και είναι τεχνοτροπίας «μπαρόκ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μονή Αγίου Σωτήρος. Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων σε έναν κοντινό λόφο, νότια του Γαλαξιδίου. Η εκκλησία υπήρχε από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης, αλλά ένας καταστροφικός σεισμός, στις αρχές του 13ου αιώνα τη κατέστρεψε. Ύστερα από παρακλήσεις των κατοίκων ο Δεσπότης της Ηπείρου Δούκας Μιχαήλ Β΄ Άγγελος Κομνηνός έκτισε καινούριο, γύρω στο 1250 μ.Χ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με ζωδιακό κύκλο στο δάπεδο και ηλιακό ρολόι στο προαύλιο.

Αν βρεθείτε στο Γαλαξίδι αξίζει μια βόλτα στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο- το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, όπου θα γνωρίσετε την ιστορία του τόπου. Άνοιξε τις πόρτες του το 1928 και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, ναυτικά όργανα, πίνακες καραβιών, νηολόγια, φωτογραφίες, χάρτες, ακρόπρωρα, μια τεράστια συλλογή γραμματοσήμων από κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς και το περίφημο «Χρονικό του Γαλαξιδίου» που εξιστορεί την ιστορία της πόλης για οκτώ αιώνες και το οποίο εκδόθηκε από τον Κ. Ν. Σάθα, το 1865.

Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο κτίστηκε το 1868-1870. Το 1979 ανακαινίστηκε, εξοπλίστηκε και σήμερα στεγάζεται σ' αυτό ολόκληρο το Μουσείο.

Στο άνοιγμα του λιμανιού, βρίσκεται το σημείο του αποχαιρετισμού όπου δεσπόζει το Διεθνές Μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού. Έργο, λιτό και εμπνευσμένο, του γλύπτη Κώστα Ανανίδα. Εγκαινιάστηκε το 2008 και αναπαριστά μια γυναίκα με δύο παιδιά να κοιτάνε τη θάλασσα. Η αγαλματένια φιγούρα της γυναίκας στέκει με το βλέμμα καρφωμένο στη θάλασσα, γεμάτο προσμονή, και κατευοδώνει τον ναυτικό άντρα της.

Μετά τον κόλπο του λιμανιού ανοίγεται θέα στις χιονισμένες μέχρι και τον Απρίλη βουνοκορφές του Παρνασσού, τις γύρω βραχονησίδες και το μικρό νησί με το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. Μικρές παραλίες με πεντακάθαρα νερά μετά τον κόλπο του λιμανιού προσφέρονται για κολύμπι.

Περπατήστε στον Χηρόλακα, το δεύτερο λιμάνι, όπου τα αρχοντικά βουτάνε μέσα στο νερό. Κάντε μια βόλτα μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα σε όλο το Γαλαξίδι.

Αξίζει μια επίσκεψη στη σπηλιά-αξιοθέατο στην πλατεία Μάμμα. Πρόκειται πράγματι για μία σπηλιά που ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν κοινοτικό ψυγείο από το 1940 και μετά.

Στο πάρκο της πόλης θα δείτε δύο ακόμα μνημεία από την αρχαιότητα: τον Τάφο του Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, που ήταν χτισμένη εκεί.

Αν έχετε χρόνο για εκδρομές στα πέριξ, μια ωραία ιδέα είναι να επισκεφθείτε τους Δελφούς, το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, σε απόσταση 30 χλμ. από το Γαλαξίδι. Μπορείτε επίσης να πεταχτείτε μέχρι την Άμφισα, την πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, την παραθαλάσσια Ιτέα αλλά και την Αράχωβα.

Γεύσεις: Mη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το τοπικό ραβανί με ρύζι από το ζαχαροπλαστείο Κονάκι.

Προσέγγιση:

Οδικώς: Το Γαλαξίδι απέχει από την Αθήνα 218 χλμ. και θα φτάσετε οδικώς σε περίπου 3 ώρες. Η πρόσβαση γίνεται από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Από Θεσσαλονίκη το Γαλαξίδι απέχει 388 χιλιόμετρα.

Ταυτότητα προορισμού:

Περιφέρεια: Στερεάς Ελλάδας

Δήμος: Δελφών

Υψόμετρο: 4 m

Πληθυσμός: 2. 011

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προορισμός, Εβδομάδας, Γαλαξίδι – Μία,proorismos, evdomadas, galaxidi – mia