Προορισμός της εβδομάδας: Αλόννησος- Ένας επίγειος παράδεισος στις Σποράδες

Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τους προορισμούς που επιλέγουν οι τουρίστες από όλον τον κόσμο και φυσικά την Ελλάδα.

Άλλοι επιλέγουν τις γραφικές και πάντα εντυπωσιακές Κυκλάδες, άλλοι την άγρια ομορφιά των Δωδεκανήσων, άλλοι την αξεπέραστη γοητεία της λεβεντογέννας Κρήτης.

Άλλοι, πάλι, ψάχνουν γραφικά χωριουδάκια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όμορφο φυσικό περιβάλλον και φιλόξενους ανθρώπους.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο

προορισμός που προτείνει το Thestival γι' αυτή την εβδομάδα. Σήμερα, λοιπόν, σας ταξιδεύουμε στα φιδωτά σοκάκια, τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια, στα ψαροχώρια και τις όμορφες ακτές της Αλοννήσου!

Ταξιδεύουμε στην Αλόννησο!

Η Αλόννησος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το συγκεκριμένο νησί "Ίκος". Μάλιστα, κατά τον 15ο αιώνα αναγνωρίζεται στις πηγές με την ονομασία Διάδρομοι, ωστόσο οι μετέπειτα περιηγητές την αναφέρουν με το τοπωνύμιο Δρόμοι.

Η Αλόννησος πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε υπουργείου Εσωτερικών. Όμως, από έρευνα που διεξήχθη στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λανθασμένη ονομασία, μιας και άλλο νησί ονομαζόταν Αλόννησος. Παρόλα αυτά δεν άλλαξε μέχρι σήμερα το όνομα του συγκεκριμένου ελληνικού νησιού.

Σημειώνεται ότι το νησί των Σποράδων αποτελεί έναν από τους ωραιότερους βιότοπους στην Ελλάδα. Χάρη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Σποράδων, που λειτουργεί στο βόρειο άκρο της νήσου, χαίρει εκτεταμένης περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι παραλίες της Αλοννήσου

Η Αλόννησος φημίζεται για τις παρθένες παραλίες της, με τις οργανωμένες να είναι λιγοστές. Η παραλία Ρουσούμ Γυαλός είναι μία οργανωμένη παραλία με κατάλευκο βότσαλο και πολλά ταβερνάκια που οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν πεντανόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές απολαμβάνοντας μοναδικά τοπία για το ανθρώπινο μάτι.

Προχωρώντας προς τον νότο και κοντά στη Χώρα, η Μεγάλη Μουρτιά μαγεύει τους τουρίστες. Η ίδια αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού με ψιλό βοτσαλάκι. Πρόκειται για μια ήσυχη και ειδυλλιακή παραλία.

Το Βύθισμα είναι μια παραλία κυριολεκτικά μέσα στα δέντρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Σπαρτίνες όπου και πάλι τα δέντρα φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στη συγκεκριμένη παραλία μπορείς να κάνεις και γυμνισμό.

Μια από τι επίσης πιο γνωστές παραλίες της Αλοννήσου είναι η Χρυσή Μηλιά που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο και αυτή σκάει μέσα στο πευκόδασος.

Τώρα αν θέλεις να είσαι ανάμεσα σε νεαρόκοσμο, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς τον Λεφτό Γιαλό με το κατάλευκο βότσαλο και τα καταγάλανα νερά του.

Οι παραλίες Τζώρτζης Γιαλός, Κοκκινόκαστρο και Άγιος Δημήτριος είναι οι πιο πολύχρωμες σε ολόκληρο το νησί. Πολλοί τις παρομοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Δέντρα, κατάλευκη άμμος, κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά είναι λίγα από όλα όσα πρόκειται να σε μαγέψουν σε αυτές τις παραλίες, για αυτό μια φωτογραφική μηχανή κρίνεται άκρως απαραίτητη.

Σε όλες τις παραπάνω παραλίες αλλά και σε πολλές άλλες του νησιού, μπορεί να δεις καμιά θαλάσσια χελώνα, κανένα δελφίνι ή ακόμα και τη μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους για αυτό μη ξεχνάς να είσαι φιλικός τόσο προς αυτές όσο και προς το περιβάλλον στο οποίο ζείτε όλοι μαζί.

Η Χώρα

Σύμφωνα με τους επισκέπτες, η Αλόννησος έχει μια από τις ομορφότερες Χώρες που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Είναι χτισμένη ψηλά και έχει σφαιρική θέα 360 μοιρών όπου και σε αυτήν την περίπτωση το ηλιοβασίλεμα που θα δεις θα σου μείνει αξέχαστο.

Τα σοκάκια, τα απότομα σκαλοπάτια και τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια είναι αυτά που κλέβουν τις εντυπώσεις μαγεύοντας τους τουρίστες και κάνοντας τους να μη θέλουν να ξεκολλήσουν από εκεί. Στα παραδοσιακά καφενεία της Χώρας μπορείς να απολαύσεις τον ελληνικό σου καφέ με με τη σκοπελίτικη τυρόπιτα ή οποιοδήποτε άλλο μεζεδάκι επιθυμείς.

Για φαγητό πρέπει να πας στο Κάστρο όπου η θέα είναι καταπληκτική και το παραδοσιακό κοντοσούβλι επίσης. Θα μου πεις, θάλασσα χωρίς ψαράκι γίνεται; Δε γίνεται! Για αυτό στο λιμανάκι θα βρεις τα πιο φρέσκα ψάρια του νησιού σε τεράστιες μερίδες που μόνο στην Ελλάδα ξέρουμε να προσφέρουμε.

Αλωνίσματα

Στα μέσα Ιουλίου, αν επισκεφτείς την Αλόννησο, θα απολαύσεις την αναπαράσταση του αλωνίσματος.

Αυτή πραγματοποιείται στο Παλαιό Χωριό στα Αλώνια. Εκεί φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο ο τραχανάς από "χονδρό" (σιτάρι).

Κάθε Ιούλιο στο νησί, ντόπιοι και επισκέπτες "ταξιδεύουν στο παρελθόν με όχημα τη γεύση" μέσα από την αναπαράσταση του αλωνίσματος.

INFO:

Περιφέρεια: Θεσσαλίας

Νομός: Μαγνησίας

Νησιωτικό Σύμπλεγμα: Σποράδες

Πρωτεύουσα: Πατητήρι

Πληθυσμός: 2.750 κάτοικοι (απογραφή 2011)

Αρχιπέλαγος: Αιγαίο Πέλαγος

Προσέγγιση:

Με αυτοκίνητο και μέσω του λιμανιού του Βόλου, η Αλόννησος απέχει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 355 χιλιόμετρα.

Με καράβι από τον Βόλο, το νησί απέχει περίπου 128 χιλιόμετρα.

Η Αλόννησος βρίσκεται 318 χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα.

Όσον αφορά στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω της θερινής περιόδου υπάρχει συχνή συγκοινωνία με τα νησιά. Επισκεφθείτε σχετικές σελίδες του διαδικτύου προκειμένου να έχετε ένα ασφαλές αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα