Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας από το Δ. Θεσσαλονίκης

Προκυρήχθηκε σήμερα ο διαγωνισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάθεση του έργου που αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα πέντε εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω της δανειακής σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης

και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

“Η πλατεία Ελευθερίας κατ’αρχήν θα αποποιηθεί τον ρόλο ενός υπαίθριου πάρκινγκ, που έχει μέχρι σήμερα. Και μόνον το γεγονός αυτό σημειολογικά αναβαθμίζει τη λειτουργία όλης της περιοχής. Παράλληλα, θα είναι μια πλατεία που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία της μνήμης για όλη την ιστορική περίοδο από το 1910 κι έπειτα. Επομένως, θα είναι και μια πλατεία περίσκεψης, μνήμης και αναγνώρισης της ιστορικής ταυτότητας της πόλης”, τόνισε στο fm100.gr, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Η ανάπλαση της πλατεία Ελευθερίας είναι το πρώτο από τα έργα που θα υλοποιηθούν με χρήματα από τη δανειακή σύμβαση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, του δήμου Θεσσαλονίκης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μια πλατεία γεμάτη δέντρα και άνοιγμα προς τη θάλασσα

Η μελέτη για τη νέα πλατεία Ελευθερίας έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο και Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, οι οποίοι απέσπασαν το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Η πλατεία θα αναπτύσσεται με ενιαία δαπεδόστρωση από το μέτωπο των κτιρίων στα ανατολικά μέχρι τα δυτικά και από το βόρειο μέτωπο μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης. Η δαπεδόστρωση αραιώνει καθώς συγκλίνει προς το κέντρο προκειμένου να είναι ανοιχτό προς τη θάλασσα.

Το πράσινο στην πλατεία Ελευθερίας θα κυριαρχεί, καθώς θα φυτευτούν δένδρα σε κατάλληλη θέση, χωρίς να διασπάται η ενότητα της πλατείας. Για την υψηλή βλάστηση κεντρικά του χώρου επιλέγονται αειθαλή δέντρα, ενώ στα πεζοδρόμια των παράπλευρων οδών και σε συγκεκριμένο χώρος εντός της πλατείας τοποθετούνται φυλλοβόλα δέντρα. Κάτω από τα δέντρα, με θεατρική διάταξη προς τη θάλασσα οργανώνεται η ζώνη των καθιστικών αποτελούμενη από ατομικά καθίσματα.

Σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία της πλατείας θα εγκατασταθεί εξοπλισμός υπαίθριου εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την τόνωση της ζωής εντός του χώρου και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κάθε ηλικίας. Σε συγκεκριμένα σημεία κίνησης και στάσης των πεζών, θα χωροθετηθούν κρήνες για την εξυπηρέτηση της πλατείας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ κοντά στα σημεία των διαβάσεων που αποτελούν παράλληλα και σημεία εισόδου στο χώρο της πλατείας, θα εγκατασταθούν στάσεις ποδηλάτων.

Στη διασταύρωση της οδού Ίωνος Δραγούμη και του πεζόδρομου της οδού Οπλοποιού προτείνεται μια νέα διαμόρφωση των πεζοδρομιών με στόχο την "ευγενή" συνύπαρξη πεζών και οχημάτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς επίσης και στη νησίδα των πεζών επί της Μητροπόλεως στη ζώνη του τερματικού σταθμού των λεωφορείων, όπως φαίνεται και στα σχέδια της μελέτης, προτείνεται η τοποθέτηση κατασκευών οριοθέτησης της κίνησης των οχημάτων για ευνόητους λόγους ασφαλείας.

"Επιλεκτικό ηλιακό ρολόι" που θα στοχεύει σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην πλατεία

Ο χώρος της Πλατείας Ελευθερίας έχει φιλοξενήσει πλήθος ιστορικών γεγονότων που έχουν σημαδέψει την ιστορία της πόλης. Η υπενθύμιση και ανάδειξη αυτών, θα πραγματοποιείται μέσω μιας στήλης που θα λειτουργεί ως "επιλεκτικό ηλιακό ρολόι" επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να στοχεύουν αποκλειστικά και με ακρίβεια, μέρα και ώρας, σημεία - μνημεία ιστορικών γεγονότων που διαμόρφωσαν την ιστορία των κύριων εθνοτήτων της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Η συγκέντρωση του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης στην Πλατεία Ελευθερίας από τα ναζιστικά στρατεύματα, η είσοδος του βασιλέα στο χώρο της πλατείας κατά την απελευθέρωση της πόλης, η συντακτική συνέλευση των Νεότουρκων, η υποδοχή του Ελευθέριου Βενιζέλου στην αποβάθρα της πλατείας και η αρχή της κυβέρνησης της Τριανδρίας, καθώς και η είσοδος των συμμαχικών στρατευμάτων το 1915 θα επισημαίνονται στο χώρο.

Τέλος, πρόθεση των μελετητών είναι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος να παραμείνει εντός του χώρου της πλατείας και να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό.

Υπόμνηση της παλιάς πλατείας με φωτιστικά σώματα

H ιστορία της πλατείας «Ελευθερίας» ξεκινά το 1870 οπότε καταλάμβανε ένα μικρό κομμάτι και αποτελούσε στην ουσία μια διεύρυνση της Βενιζέλου στην κατάληξή της στη θάλασσα.

Οι δύο αρχιτέκτονες Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδη, θέλησαν να σχεδιάσουν μια υπόμνηση, η οποία θα θυμίζει στους επισκέπτες την πλατεία όπως διαμορφώθηκε στο τέλος της οδού Σαμπρί Πασά, της σημερινής Βενιζέλου.

Πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν επιδαπέδια φωτιστικά σώματα, τα οποία θα ακολουθούν με ακρίβεια τις αρχικές χαράξεις. Έτσι θα καλύπτεται και μέρος του γενικού νυχτερινού φωτισμού της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα