Πρόγραμμα με έργα εμπνευσμένα από την άγρια ομορφιά της θάλασσας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ένα πρόγραμμα με έργα σπουδαίων συνθετών εμπνευσμένα από την άγρια ομορφιά της θάλασσας παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στο πρόγραμμα δεσπόζει το ομώνυμο αριστούργημα του Ντεμπυσύ, που περιγράφει μέσα από την ιδιαίτερη οπτική και τη ζωντάνια του ιμπρεσιονισμού τις κινήσεις των κυμάτων. Ο Μέντελσον περιγράφει στις ‘Εβρίδες’ του ένα περιπετειώδες ταξίδι προς το ‘έρημο νησί’, με

την ομορφιά του τοπίου γύρω από το σπηλαίο του Fingal να κόβει την ανάσα. Το περίφημο ‘Ποίημα του Έρωτα και της Θάλασσας’ του Σωσόν συνδυάζει το ρομαντισμό του Βάγκνερ με τον αισθησιασμό του Ντεμπυσύ και τη μελωδικότητα της γαλλικής μουσικής. Το ερμηνεύει η σοπράνο Ίλια Παπανδρέου στην πρώτη της συνεργασία με την Κ.Ο.Θ.. Ο Σκαλκώτας χρησιμοποιεί στο λαϊκό του μπαλέτο ‘Θάλασσα’ πλούσια στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης καταφέρνοντας να ζωντανέψει χαρακτηριστικές εικόνες της.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Martin Lebel.

«Ω ουρανέ, που αντανακλάς το χρώμα των ματιών της, θαλάσσια αύρα που σιγοτραγουδάς στις ανθισμένες πασχαλιές, για να σου επιστρέψουν όλα τους τα αρώματα, αφήστε με να δω την αγαπημένη μου»

Απόσπασμα από το ‘Ποίημα του Έρωτα και της Θάλασσας’

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

ώρα 21:00

Μ.Μ.Θ., Αίθουσα Φίλων Μουσικής

Διεύθυνση ορχήστρας: Martin Lebel

Σοπράνο: Ίλια Παπανδρέου

Πρόγραμμα:

Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι (1809-1847): Εισαγωγή από ‘Εβρίδες’, έργο 26

Ερνέστ Σωσόν (1855-1899): Ποίημα του Έρωτα και της Θάλασσας, έργο 19

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Αποσπάσματα από τη ‘Θάλασσα’ (Εισαγωγή, Ο χορός των κυμάτων, Η τράτα, Το τραγούδι της γοργόνας)

Κλωντ Ντεμπισί (1862-1918): Η θάλασσα

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΤΕΜΠΥΣΥ

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης 10 €

Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Keywords
Τυχαία Θέματα