"Πολιτικό τσουνάμι" στην Αρμενία για την εκλογή πρωθυπουργού

Ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε την Τρίτη για «πολιτικό τσουνάμι» αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως έπειτα από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους κυρίους αυτούς (του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) να μην κάνουν το λάθος να εκλάβουν την ανεκτικότητα του λαού ως αδυναμία. Μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικό πολιτικό τσουνάμι» ο Πασινιάν δήλωσε ενώπιον των βουλευτών, καλώντας παράλληλα τους Αρμένιους να κατεβούν στους δρόμους.

Περισσότεροι

από 20.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν πλατεία Δημοκρατίας της πρωτεύουσας Γερεβάν, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP. Οι διαδηλωτές ύψωναν σημαίες της Αρμενίας και φώναζαν το σύνθημα «Ο Πασινιάν είναι πρωθυπουργός».

Από τις 13 Απριλίου, Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση: αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών προκάλεσαν την παραίτηση του 63χρονου Ρεπουμπλικανού Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές.

Ο Σαρκισιάν έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας επί δέκα χρόνια.

Η κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αναμένεται την Τρίτη έπειτα από τέσσερις μ πέντε ώρες συζήτησης, σύμφωνα με παρατηρητές.

Έχοντας τη στήριξη των τριών από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν μπορεί να υπολογίζει σε 47 ψήφους, αλλά πρέπει να συγκεντρώσει 53 για να εκλεγεί. Συνεπώς χρειάζεται αποστάτες του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει τις 58 από τις 105 έδρες του κοινοβουλίου και δεν έχει προτείνει υποψήφιο αντίπαλο του Πασινιάν.

Έως τώρα, το κυβερνών κόμμα είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να προτείνει υποψήφιο αντίπαλο του Πασινιάν και δεν αντιτίθεται στην εκλογή του.

Ωστόσο, οι τόνοι άλλαξαν τη συνάντηση εκπροσώπων του κόμματος και του Πασινιάν.

«Μετά την μη ικανοποιητική χθεσινή συνάντηση, είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικόλ Πασινιάν δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός» δήλωσε ο 'Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σε μήνυμά του που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο 42χρονος Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι θέλει να «εκτροχιάσει» την εκλογή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα