Ποιο είναι το νέο στοιχείο που θέλει να προσθέσει η Apple στο Face ID

Σε μια περίοδο που οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphones προσπαθούν να βελτιώσουν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου για το ξεκλείδωμα των συσκευών, η Apple δείχνει διατεθειμένη να εξελίξει ακόμα περισσότερο το Face ID.

Τι περισσότερο μπορεί να κάνει για ένα σύστημα που έχει αποδείξει, μέσα από τεστ, πως λειτουργεί ήδη πιο αξιόπιστα και με, σχεδόν, απόλυτη ακρίβεια

σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συστήματα σε Android συσκευές; Η δυνατότητα να αναγνωρίζει με ακρίβεια δίδυμα αδέρφια στα iPhone XR, iPhone XS και iPhone XS Max, λαμβάνοντας υπόψη το πού βρίσκονται οι φλέβες στο πρόσωπό τους!

Όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το Face ID, η Apple ισχυρίστηκε ότι αποτελούσε μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο κομμάτι της ακριβούς αναγνώρισης του χρήστη σε σχέση με το Touch ID, με το συγκεκριμένο σύστημα να έχει ένα ελάχιστο ποσοστό σε ότι αφορά τη λανθασμένη αναγνώριση. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα με όμοια δίδυμα αδέλφια ή μέλη οικογένειας που είναι, οπτικά, παρόμοια μεταξύ τους.

Οι πρώτες δοκιμές που είχαν γίνει με τη χρήση του iPhone X, υπήρχαν ανάμικτα αποτελέσματα: ορισμένα κατέληγαν στο συμπέρασμα πως τα όμοια δίδυμα αδέλφια μπορούσαν να αναγνωριστούν, ενώ άλλα έβρισκαν πως μια μητέρα κι ένας γιος μπορούσαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να οδηγήσουν σε ξεκλείδωμα της συσκευής.

Με βάση τα παραπάνω, η Apple κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με τίτλο "αντιστοίχιση φλεβών για δύσκολες περιπτώσεις βιομετρικής αναγνώρισης" και η οποία υποδεικνύει τη χρήση φλεβών του προσώπου ως μέρος της συνολικής οπτικής ταυτότητας του χρήστη. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται εξαιρετικά παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου, ωστόσο έχουν δραματικά διαφορετικές μορφές φλεβών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα τους.

Το σύστημα βασίζεται στη λήψη εικόνων από την επιδερμίδα που περιλαμβάνουν στοιχεία, όπως τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, ακριβώς με τον τρόπο που το Face ID δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη του προσώπου του χρήστη και το συγκρίνει με τις υπάρχουσες αλγοριθμικές εκδόσεις που ανήκουν στον κάτοχο της συσκευής, οι εικόνες επιδερμίδας θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση στοιχείων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του χρήστη.

Για τη λήψη των εικόνων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας αισθητήρας υπέρυθρης ακτινοβολίας εντός της κάμερας για να τραβήξει τις εικόνες των φλεβών του χρήστη. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σύστημα, πέρα από τη διάκριση των διδύμων, μπορεί να εμποδίσει κάθε προσπάθεια παράκαμψης του ελέγχου με τη χρήση κάποιας τρισδιάστατης μάσκας ή εικόνας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που η Apple φέρεται να εξετάζει τη χρήση φλεβών για έλεγχο της ταυτότητας του κατόχου της συσκευής. Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2018 για την «απεικόνιση φλεβών χρησιμοποιώντας ανίχνευση παλμικής ακτινοβολίας» περιγράφει με παρόμοιο τρόπο έναν υπέρυθρο πομπό και δέκτη για την ανίχνευση μοτίβων αιμοφόρων αγγείων σε ένα χρήστη.

Πλέον, μένει να δούμε αν η Apple προχωρήσει στην υλοποίηση της παραπάνω πατέντας και στην ενσωμάτωσή της στα iPhone, ώστε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση που τη χωρίζει από τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά συστήματα...

Πηγή: ired.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα