Περισσότερες από 32.000 επισκέψεις καταγράφηκαν το 2017 στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων του Δ. Θεσσαλονίκης

Συνολικά 32.210 επισκέψεις καταγράφηκαν το 2017 στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, το οποίο παρέχει καθημερινά στήριξη σε ανέργους στην οδό Μοναστηρίου 62, στη Θεσσαλονίκη. Τις επισκέψεις πραγματοποίησαν 2.017 άτομα.

Πρόκειται για δομή, μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει, οι άστεγοι μπορούν στη συνέχεια να βρουν εργασία, σπίτι και να ενταχθούν στην κοινωνία.

Οι δράσεις και η λειτουργία των κοινωνικών δομών του Δήμου Θεσσαλονίκης,

το «Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο», το «Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας» και το «Υπνωτήριο Αστέγων» παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογράφους από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρο Λεκάκη.

«Δυστυχώς οι ανάγκες και όσο θα μεγαλώνει η οικονομική κρίση θα αυξάνονται, Για αυτό και εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα χάρτη κοινωνικών δομών, όπου θα μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ναθρώπους τις καλύτερες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Λεκάκης.

Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο

Το Φιλοξενείο στην οδό Άνδρου 1 λειτουργεί από τον Μάιο του 2015 με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ΑΡΣΙΣ και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες. Αρχικά χρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Από το 2017 χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία.

Περιλαμβάνει επτά δωμάτια και η δυνατότητα φιλοξενίας είναι μέχρι 28 άτομα. Στους χώρους του διαμένουν πυρηνικές και μονογονεϊκές οικογένειες. Πολλά από τα άτομα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το 2017 φιλοξενήθηκαν 12 οικογένειες και 48 άτομα από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Συνολικά, 24 παιδιά εντάχθηκαν στα σχολεία τυπικής εκπαίδευσης.

Προσφέρει υπηρεσίες διαμονής (διατροφή, ένδυση, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης), για διάστημα 6 μηνών με δυνατότητα παράταση, διερμηνεία, συνοδεία σε φορείς και υπηρεσίες, νομική συνδρομή και ψυχοκοινωνική στήριξη, εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες, ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, επαγγελματική – συμβουλευτική προετοιμασία για αυτόνομη διαβίωση και μεταπαρακολούθηση και στήριξη μετά τη φιλοξενία.

Μαζί με εθελοντές οι πρόσφυγες ράβουν τσάντες, οι οποίες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

«Είναι μία δομή, την οποία παρά τις αντιδράσεις που είχαμε στην αρχή, ο κόσμος την αγκάλιασε και ζουν αρμονικά πλέον οι οικογένειες που φιλοξενούνται εδώ με τις οικογένειες της περιοχής», ανέφερε ο κ. Λεκάκης.

Ανοιχτό κέντρο ημέρας αστέγων και Υπνωτήριο Αστέγων

Οι δύο δομές αστέγων (Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο Αστέγων) καλύπτουν συμπληρωματικά τις ανάγκες των δικαιούχων σε στέγαση παρέχοντάς τους, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ολοκληρωμένη υποστήριξη.

Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων

Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δ.Θ. είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων είναι ανοιχτό από τις 09:00 μέχρι τις 21:00. Στους ωφελούμενους παρέχονται μικρογεύματα, ενώ στους χώρους του υπάρχει και δανειστική βιβλιοθήκη.

Κατά το έτος 2017 στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων προσήλθαν 2.017 διαφορετικά άτομα τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 32.210 επισκέψεις. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ανήλθαν στα 624 άτομα. Από τους νέους εγγεγραμμένους 519 είναι άνδρες και 105 γυναίκες. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των ωφελουμένων που προσήλθαν στη δομή είναι η Ελλάδα (338 άτομα), το Πακιστάν (123 άτομα), η Βουλγαρία (45 άτομα), η Γεωργία (25 άτομα) και το Αφγανιστάν (24 άτομα).

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους η κοινωνική υπηρεσία πραγματοποίησε 4.104 ατομικές συνεντεύξεις. Τα αιτήματα των ωφελουμένων αφορούσαν κατά κύριο λόγο στην ανεύρεση στέγης και εργασίας, στην παροχή συσσιτίου, τροφίμων και ρουχισμού, καθώς και στη συμβουλευτική για λήψη επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Η υπηρεσία εργασιακής συμβουλευτικής πραγματοποίησε 664 συνεδρίες που αφορούσαν στη διερεύνηση των αναγκών των ωφελουμένων, στις τεχνικές εύρεσης εργασίας, στη δημιουργία βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής, στη δημιουργία email, στην αναζήτηση αγγελιών στο διαδίκτυο, στην προετοιμασία ωφελουμένων για συνέντευξη επιλογής, στη βοήθεια υποβολής αιτήσεων σε δημόσιες προκηρύξεις και στη γενικότερη κινητοποίηση, εμψύχωση και ενδυνάμωση για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Η ιατρονοσηλευτική υπηρεσία πραγματοποίησε 1.908 επισκέψεις οι οποίες αφορούσαν τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τις παραπομπές σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε νοσοκομεία και σε άλλους κοινωνικούς φορείς, την εύρεση φαρμάκων σε κοινωνικά φαρμακεία, τη διενέργεια Rapid Tests για ηπατίτιδα B, C και HIV, την ενημέρωση για την ατομική υγιεινή και την υγιεινή του χώρου και τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος, πραγματοποιείται μια σειρά δράσεων με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτημάτων και αναγκών των ωφελουμένων της δομής. Πιο συγκεκριμένα: α) δράσεις street work κατά τη διάρκεια των οποίων, ομάδα από το προσωπικό του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων, προσεγγίζει σταδιακά τον άστεγο πληθυσμό με βασικό στόχο αφενός, την ενημέρωση για τη λειτουργία της δομής αλλά και άλλων υποστηρικτικών δομών και αφετέρου, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης κυρίως σε περιόδους έκτακτων καιρικών συνθηκών, β) δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών με την τοπική κοινότητα, όπως φωτογραφεία, ΚΤΕΛ, το Σύλλογο φοροτεχνικών Βορείου Ελλάδος, Κομμωτήρια, Κινηματογράφους, γ) διενέργεια Rapid Tests για Ηπατίτιδα B, C και HIV στους ωφελουμένους της δομής και δ) συνεχή προσπάθεια ανεύρεσης δωρεών σε είδος (τρόφιμα, κουβέρτες, υπνόσακοι κ.α.).

Υπνωτήριο Αστέγων

Το Υπνωτήριο Αστέγων Δ.Θ. στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13 είναι δομή άμεσης φιλοξενίας που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Ξεκίνησε την λειτουργία της το 2013 και παρέχει υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης. Λειτουργεί από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το πρωί.

Η συνολική δυναμικότητα του Υπνωτηρίου Δ.Θ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εβδομήντα 70 άτομα. Υπέρβαση του αριθμού αυτού μπορεί να γίνεται μόνο σε ημέρες ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών,όπως σε περιόδους ψύχους, όποτε και ο αριθμός των φιλοξενουμένων έφτασε τους 80-90.

Έχουν φιλοξενηθεί και εξυπηρετηθεί από τη δομή του Υπνωτηρίου, συνολικά, 154 άτομα. Από αυτούς οι 130 είναι άνδρες και οι 24 γυναίκες.

Οι 46 είναι πολίτες μη ελληνικής καταγωγής από τις εξής χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ρουμανία, Αλγερία, Αφγανιστάν, Ινδία, Λιβύη, Μαρόκο, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Πακιστάν, Συρία. Από αυτούς οι 39 είναι άνδρες και οι 7 γυναίκες.

Στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται και άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικά-ψυχιατρικά, αλλά και χρήστες ή πρώην χρήστες ουσιών. Έτσι από τους 154, οι 14 εμφανίζουν κάποια ψυχοπαθολογία και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και οι 24 είναι χρήστες ουσιών.

Τα αιτήματα φιλοξενίας έφτασαν τα 232 στο σύνολο.

Οι αποχωρήσεις, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από 1/3/2017 έως 31/12/2017), ήταν 108. Από αυτούς, κάποιοι αποχώρησαν οριστικά, ενώ άλλοι επανήλθαν στο Υπνωτήριο. Από τις 108, μόνο οι 16 αποχωρήσεις ήταν χωρίς ενημέρωση, ενώ οι 23 ήταν λόγω εύρεσης εργασίας, οι 4 λόγω παραβίασης του Κανονισμού της Δομής και άλλες 6 λόγω ένταξης των αποχωρούντων σε Πρόγραμμα Απεξάρτησης ή σε Κοινότητα με τη συμβολή της Κοινωνικής Υπηρεσίας και τη συνεργασία με τους Ειδικούς Θεραπευτές του ΟΚΑΝΑ.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα