Παύλος Χαϊκάλης: Ο γιος μου δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός, ήθελε να γίνει ηλεκτρολόγος

Για την σχέση του με τον γιο του, μιλάει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο περιοδικό "People" ο Παύλος Χαϊκάλης.

Ως πατέρας πώς είσαι; Υπάρχει εκείνος ο τύπος που είναι προστατευτικός, υπάρχει κι ο άλλος, που αφήνει το παιδί να φάει χαστούκια και εμφανίζεται στο τέλος για να του δώσει κουράγιο.

Το χαστούκι θα το φάει, ούτως ή άλλως. Το ζητούμενο είναι να είναι ωφέλιμο αυτό το χαστούκι, να συνειδητοποιήσει γιατί το έφαγε. Για παράδειγμα, σε όλα τα παιδιά λέμε «πρόσεχε, μη βάλεις το χέρι σου στη φωτιά, θα καείς», αλλά δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει καεί. Καθετί

που γίνεται συμβαίνει για να συνειδητοποιήσεις κάτι. Ο προορισμός του γονέα είναι να δείξει στο παιδί του το δρόμο. Όχι να τους επιβάλλουν τα δικά τους απωθημένα. Εκεί χαλάει η συνταγή. Τα «μη» και «δεν πρέπει» φέρνουν την αντίδραση του παιδιού, διαστρεβλώνεται η προσωπικότητά του και το παιδί αντιδρά προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει την προσωπικότητά του και να βρει τη θέση του στην οικογένεια. Έτσι, μπαίνει σε αντιδραστικά μονοπάτια, που δεν ξέρεις πού θα τον οδηγήσουν. Είναι σημαντικό να μιλάς με το παιδί σου και να συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι κτήμα σου. Πρέπει οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι, όχι επειδή πρέπει να ανταποκριθούν στα κοινωνικά στερεότυπα.

Ο γιος σου δεν θέλησε να γίνει ηθοποιός.

Όχι. Ήθελε να γίνει ηλεκτρολόγος, πέρασε στο ΤΕΙ, αλλά το κλίμα στην εκπαίδευση δεν του άρεσε. Για αυτό σου λέω, δεν είμαι καθόλου παρεμβατικός, τον άφησα να κάνει εκείνο που θεωρεί καλύτερο. Σήμερα κινείται στο χώρο της εστίασης, που του αρέσει και αισθάνεται δημιουργικός, πράγμα που είναι το πιο σημαντικό. Δεν μπορείς να επιβάλλεις στο παιδί σου τα «θέλω» σου.

Keywords
Τυχαία Θέματα