Πάνω από 450 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο φετινό ThessIMUN στο ΠΑΜΑΚ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Περισσότεροι από 450 φοιτητές από την Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία Γερμανία Αλβανία και άλλες χώρες, που θα εκπροσωπήσουν 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, ThessIMUN.

"Όπως κάθε χρόνο έτσι και

φέτος έχουμε μεγάλη συμμετοχή. 450 φοιτητές θα αναλάβουν το ρόλο των διαφόρων κρατών, διπλωματών σε διάφορους οργανισμούς. Συνολικά 500 άτομα ασχολούνται με τη διοργάνωση, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδος και η πιο σημαντικών Βαλκανίων", τόνισε, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του ThessIMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης.

Το συνέδριο πραγματοποιείται για 17η συνεχή χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου.

"Είμαστε χαρούμενοι που έχει τόσο μεγάλη επιτυχία το συνέδριο. Για ακόμα μία χρονιά έχουμε φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι σταθερά στηρίζουν το συνέδριο", δήλωσε η γενική γραμματέας του ThessIMUN, Ευαγγελία Δεδούση.

Πρόκειται για μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, καθώς και οργάνων Ειδικευμένων Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των Περιφερειακών Οργανισμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α. Κατά τη διάρκεια της άσκηση οι συμμετέχοντες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσης, δικαιωμάτων του ανθρώπου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κ. α.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της επίσης η στον κόσμο.

"Στόχος είναι οι φοιτητές να εξοικειωθούν με τις εργασίες των Ηνωμένων Εθνών αλλά και να κερδίσουν μέσα από αυτό για το δημόσιο διάλογο, να μαθαίνουν να διαπραγματεύονται και άλλα. Πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο έχει αγαπηθεί από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος", είπε η Εβίτα Παπαστεφανίδη, αναπληρώτρια γενική γραμματέας ThessIMUN.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η κατάσταση στο Μιανμάρ, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην επίλυση διμερών σχέσεων. Στο τέλος θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα περιλαμβάνει τις εργασίες των ημερών του συνεδρίου.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του γραφείου για την Ελλάδα και την Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Φατούρος τόνισε: "Είναι ευχάριστο που η Θεσσαλονίκη συνδέεται με το model IMUN. Η τεχνογνωσία μεταφέρεται από τους φοιτητές του ThessIMUN".

Το φετινό ThessIMUNείναι αφιερωμένο στον καθηγητή Γεώργιο Ανδρεόπουλο, για την συμβολή του στην προαγωγή της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα