Πάνω από 300 καλλιτέχνες στο φεστιβάλ Επταπυργίου που έρχεται τον Ιούλιο

Με 325 καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 6 παραγωγές, 10 παραστάσεις έρχεται για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Επταπυργίου από τις 2 έως τις 22 Ιουλίου από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Φεστιβάλ συνδιοργνανώνεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,

την Ορχήστρα Νέων «Μούσα» Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδος.

Βασικοί άξονες καλλιτεχνικού σχεδιασμού είναι οι εξής:

-Έργα διεθνούς ρεπερτορίου, παγκόσμιας αναγνώρισης

-Διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού.

-«Συγγένεια» των εκδηλώσεων με το ιστορικό και αισθητικό πλαίσιο που υπαγορεύει ο ιδιαίτερα ξεχωριστός αυτός χώρος

-Εισιτήριο προσιτό στο ευρύ κοινό ή ακόμα και κάποιες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Η εσωτερική αυλή του Επταπυργίου μεταμορφώνεται:

Επεμβάσεις στο χώρο

-Σκηνή εμβαδού 120μ2 , υπερυψωμένη στα δύο μέτρα

-Κατασκευή πολυεπίπεδου πατώματος για την ορχήστρα

-Κατασκευή κερκίδων με καρέκλες συνολικής χωρητικότητας 850-950 θεατών

-Ηχητική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων, υψηλών προδιαγραφών

-Φωτιστική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων σε επίπεδο θεατρικού φωτισμού

-Φωτισμός του μνημείου εξωτερικά, ώστε να αποτελέσει τοπόσημο

-Καθαρισμός, επιμέλεια εσωτερικών χώρων μνημείου και ασφάλεια

-Στήσιμο 6 βιολογικών τουαλετών σε εξωτερικό από την αυλή του Επταπυργίου χώρο για εξυπηρέτηση του κοινού

Επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή

-Βελτίωση σηματοδότησης προς το μνημείο

-Οργάνωση πάρκινγκ πίσω από το μνημείο (καθαρισμός, σήμανση, ασφάλεια)

-24ωρη ασφάλεια χώρου

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Επταπυργίου «τον νέο πολιτιστικό θεσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

«Με το φεστιβάλ ενισχύουμε το όραμά μας για τον Πολιτισμό στην Περιφέρεια. Εντάσσουμε τα μνημεία στην καθημερινότητα κάθε συμπολίτη μας. Πρόκειται για ένα θεσμό που θα φωτίσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική ζωή της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την τουριστική μας δύναμη σε αυτό το ιδιαίτερο σημείο το Επταπύργιο με την μακράς και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία » τόνισε και πρόσθεσε ότι «κάθε Ιούλιο το φεστιβάλ θα φιλοξενεί υψηλής πολιτιστικής αξίας εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα το 90% των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πρόκειται για καταξιωμένους καλλιτέχνες και ανερχόμενους δημιουργούς. «Είμαι περηφανος για το γεγονός ότι είμαστε όλοι μαζί. Όλοι μαζί πι πολιτιστικοί φορείς του τόπου μας είμαστε ενωμένοι για τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Οι πολίτες θα αγκαλιάσουν το φεστιβάλ, όπως έκαναν και με άλλες εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ», εκτίμησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως είπε ο ίδιος, η Περιφέρεια μέχρις στιγμής πραγματοποίησε πάνω από 400 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Το 2018 συνολικά 70.000 συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Συντηρούμε και προβάλλουμε περισσότερα από 120 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως μεταξύ άλλων τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, το ιστορικό και θρησκευτικό πλούτο του Αγίου Όρους και αναδεικνύουμε την ιστορική και την μοναδικότητα της Μακεδονίας με το νέο μουσείο Βεργίνας, το οποίο ολοκληρώνεται σύντομα και θα είναι εφάμιλλο, εκείνου της Ακρόπολης», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Είναι σημαντική ημέρα για εμάς, Έπρεπε να δώσουμε κάτι που έλειπε στην Κεντρική Μακεδονία. Θέλουνε να παντρέψουμε το καινούργιο, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με το παλιό. Το Επταπύργιο μέσα από παρεμβάσεις που θα κάνουμε θα μας δώσει την μαγεία της καλοκαιρινής Θεσσαλονίκης, ένας παραπάνω για να μείνει κάνεις στη Θεσσαλονίκη εκείνο το διάστημα», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρο Θάνο. Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γιώργος Σκιαδαρέσης έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη μέρα η σημερινή για τα μνημεία.

«Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν εκδηλώσεις που φιλοδοξούμε ότι θα εξελιχθούν σε μια γιορτή του πνεύματος και θα καταστήσουν Επταπύργιο σε επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης». Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου σημείωσε πως «αποδείξαμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύς όμορφες εκδηλώσεις. Ο αρχαιολογικός χώρος προστατεύεται καλύτερα από τη στιγμή που κοινωνικοποιείται. Πρόκειται για μια γιορτή πνεύματος και πολιτισμού που έχει στόχο να ανανά δείξει το μνημείο και η ιδέα για τη διεξαγωγή του άρχισε να κυοφορείται σαν ιδέα τον Μάρτιο του 2018». Το κέντρο πολιτισμού θα καλύψει όλη την αναμόρφωση του εσωτερικού χώρου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Θανάσης Κολαλάς.

Δείτε τις έξι παραγωγές του Φεστιβάλ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα