Πάιατ από Θεσσαλονίκη: Να γυρίσουν σύντομα σπίτια τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (VIDEO)

Στη σημασία της συμμετοχής των ΗΠΑ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως τιμώμενη χώρα, στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, μετά την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, αλλά και στα φλέγοντα ζητήματα της ονομασίας των Σκοπίων και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ

στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Σε εκδήλωση με τίτλο «Οι Αμερικανικές Επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και οι επιπτώσεις στην Περιφερειακή Γεωπολιτική», που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πάιατ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και πως αυτές ενισχύονται με την προοπτική της εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές και την πηγή των χρημάτων. Ειδικά οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης προσφέρουν νέες ευκαιρίες για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη. Οπότε, κατέληξε ο κ. Πρέσβης, υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες αλλά εναπόκειται στην κυβέρνηση να διατηρήσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν στις Η.Π.Α. για τις επενδύσεις και την δημιουργία περιβάλλοντος που επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη. Οι ξένοι επενδυτές, και ειδικά από τις Η.Π.Α. αναζητούν την σταθερότητα, και όπως είδαμε ήδη, η σταθερότητα στην φορολογία και στους κανονισμούς βοηθούν στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο να εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο ενέργειας της Ευρώπης, καθώς οι νέοι διάδρομοι ενέργειας θα περάσουν από την Ελλάδα.

Σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα του να γυρίσουν οι δύο αξιωματικοί στα σπίτια τους. «Στις ΗΠΑ υπάρχει σπουδαία εκτίμηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά αυτά που είπε ο υπουργός σχετικά με την απαράδεκτη συνεχόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Όλοι στην Ουάσινγκτον ευχόμαστε να επιστρέψουν σπίτι τους».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση που «ναυαγήσουν» οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο κ. Πάιατ τόνισε πως η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς και των δύο πρωθυπουργών. «Πιστεύουμε πως και οι δύο χώρες επιθυμούν να βρεθεί λύση στο ζήτημα μετά από πολύ καιρό. Έχουμε αυτοπεποίθηση πως οι δύο πρωθυπουργοί θα τα βρούνε στις διαπραγματεύσεις και έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς, επίσης, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη, ο Τζέφρεϊ Πάιατ δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί επισήμως για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Κλείνοντας, ο πρέσβης σημείωσε ότι, καθώς γιορτάζουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τις Η.Π.Α. ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, οι Η.Π.Α. θέλουν αυτή η συνεργασία να δημιουργήσει δίκτυα και ευκαιρίες επενδύσεων που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν. Θύμισε την συμμετοχή εταιρειών από τη βόρεια Ελλάδα στην έκθεση SelectUSA πέρυσι το καλοκαίρι στις Η.Π.Α. και κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σ’ αυτό το σπουδαίο εμπορικό γεγονός τον Ιούνιο.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό για το Υπουργείο Εξωτερικών ο Δημήτρης Παπανδρέου, και η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Παρόντες μεταξύ άλλων, το προξενικό σώμα της Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στελέχη εταιριών, και ιδιαίτερα νέοι που άκουσαν την διεθνή εμπειρία.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Βορείου Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα