Παγωμένη βροχή: Το ασυνήθιστο και επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο

Το ασυνήθιστο φαινόμενο της παγωμένης βροχής προκαλεί στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία η κακοκαιρία «Υπατία», μαζί με μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα.

Οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν,

αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια.

Συνέπεια αυτού ότι σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, να προκαλείται συσσώρευση πάγου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Για το φαινόμενο είχε προειδοποιήσει από χθες ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωνε:

"Προσοχή σ'αυτούς που βρίσκονται ή κινούνται στην περιοχή Βασιλικά της Θεσσαλονίκης (αλλά και στις γύρω περιοχές) στο πολύ σπάνιο πραγματικά φαινόμενο της παγωμένης βροχής (black ice) . Και τι σημαίνει αυτό? Η βροχή που πέφτει συναντά το παγωμένο έδαφος καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή είναι γύρω στον -1 βαθμό, και σαν κερί παγώνει ακαριαία κάνοντας το οδόστρωμα επικίνδυνα ολισθηρό δημιουργώντας ένα στρώμα πάγου σε δρόμους, και άλλες επιφάνειες όπως αυτοκίνητα κλπ! Αναφέρετε σας παρακαλώ αν και στην περιοχή σας παρατηρείται αυτο το πολύ επικίνδυνο φαινόμενο".

Φωτογραφίες Facebook: Sakis Arnaoutoglou Weather Reports

Keywords
Τυχαία Θέματα