Π. Λαφαζάνης από Θεσσαλονίκη: Το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ θα σημάνει το τέλος της παραγωγικής τους δραστηριότητας

Τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε σήμερα ο γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, αποτελούμενη από τους: Θανάση Πετράκο, μέλος της Π.Γ. και

υπεύθυνο για τα ζητήματα ενέργειας, Σουλτανίδου Χριστίνα, Συντονίστρια της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Αμμανατίδου Λίτσα και Γαϊτάνη Ιωάννα πρώην βουλευτίνες, Μωυσίδη Σάκη και Παυλάκο Κυριάκο, μέλη της ΛΑΕ.

Αρχικά συναντήθηκαν με το Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και των εργολαβικών, και στη συνέχεια με τους εργαζόμενους στο εστιατόριο του διυλιστηρίου.

«Αποτελεί μέγα εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα η απόφαση της κυβέρνησης, καθ’ υπόδειξιν στην ουσία του κ. Λάτση, να ξεπουλήσει τα ΕΛΠΕ σε ξένους πολυεθνικούς ομίλους. Η απόφασή της αυτή, συνιστά πράξη απιστίας κατά του δημοσίου συμφέροντος, διότι γίνεται στην ουσία για να ικανοποιηθούν οι θελήσεις της πλευράς Λάτση», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, μετά τη συνάντησή του με τους εργαζομένους.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα επιχείρημα για την πώληση των ΕΛΠΕ, διότι το σημερινό μάνατζμεντ, που ανήκει στο δημόσιο, απέδειξε ότι μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να είναι κερδοφόρα. Το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, στη σημερινή συγκυρία, σε συνδυασμό με το ξεπούλημα και των άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ), μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο, χωρίς δημόσια ενεργειακή βάση».

«Ειδικά για το διυλιστήριο της Θεσ/νικης, το ξεπούλημά του θα σημάνει και το τέλος του, διότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα επιφέρει το σταμάτημα της παραγωγικής του δραστηριότητας, και τη μετατροπή του σε μία εμπορική επιχείρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και για την απασχόληση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα πληρώσουν πρώτοι τη νύφη, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτό το εθνικό έγκλημα.

Η Λαϊκή Ενότητα θα κάνει ότι είναι δυνατόν, μαζί με τους εργαζόμενους, και μαζί με το λαό, για να αποτρέψει αυτή τη πράξη εθνικής προδοσίας. Η συμβολή του ίδιου, όταν ήταν Υπουργός Ενέργειας, ήταν να αποκαταστήσει τη νομιμότητα η οποία παραβιαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν το μάνατζμεντ δεν το είχε το δημόσιο, όπως θάπρεπε, αλλά είχε παραχωρηθεί στην πλευρά Λάτση», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Τέλος, μιλώντας ειδικά για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι επί χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεσμεύτηκε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ για να του θέσει το ζήτημα της κατάργησης των εργολαβιών, και μετατροπής των συμβάσεων όσων σήμερα εργάζονται σε εργολάβους, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου από τα ΕΛΠΕ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν τη συμβολή του Παν. Λαφαζάνη ως ο μόνος και ο πρώτος Υπουργός που ανέθεσε το μάνατζμεντ στο Δημόσιο, όπως του ανήκε.

Τέλος, έγινε συνάντηση με τη Διεύθυνση της επιχείρησης, στα γραφεία της διοίκησης των διυλιστηρίων της Θεσσαλονίκης με τους Χριστόφορο Αντώτσιο, Δ/ντη Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, την Μουγκριώτου Βασιλική, Δ/ντρια Υγιεινής και Ασφάλειας, Προστασίας του Περιβάλλοντος και διασφάλισης ποιότητας, τον Δανιήλ Αντωνόπουλο, Δ/ντη Λειτουργίας Διυλιστηρίου και τον Δημήτρη Πορλίδα, Επικεφαλής Τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού ΒΕΘ, όπου ο Παν. Λαφαζάνης ενημερώθηκε για την πορεία του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, και εξέφρασε για ακόμη μία φορά την κατηγορηματική αντίθεση της ΛΑ.Ε στο προωθημένο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ από την μνημονιακή κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα