ΟΣΘ: Αυτοψίες και συναντήσεις σε φυλακές της Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση της οδοντιατρικής περίθαλψης

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο κρατουμένου στις φυλακές Λάρισας, εξέδωσε ο Οδοντιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, με αίσθημα ευθύνης, το προσεχές διάστημα θα αναλάβει να κάνει συναντήσεις και αυτοψίες σε τέτοια ιδρύματα στα όρια της διοικητικής ευθύνης του, ώστε να συμβάλλει καίρια, στη βελτίωση της παρεχόμενης οδοντιατρικής περίθαλψης

"Επειδή είναι ευθύνη μας να είμαστε θεματοφύλακες της υγείας των πολιτών της χώρας, με αφορμή

και την ελπίδα ο θάνατος του κρατούμενου μέσα σε κλειστό ίδρυμα και λόγω μη παροχής περίθαλψης, να είναι ο τελευταίος, οφείλουμε να καταγγείλουμε αυτή την πραγματικότητα τόσο προς το Υπουργείο Υγείας, όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2018, να υπάρχου κλειστά ιδρύματα είτε λέγονται φυλακές είτε άσυλα περίθαλψης ή φιλοξενίας με πολλούς ανθρώπους και να μην παρέχεται ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα", τονίζει ο ΟΣΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Αφορμή για την παρέμβασή μας είναι ο θάνατος του κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας, Σώζου Μαλτέζου. Ο 26χρονος φυλακισμένος διήνυε τον τέταρτο χρόνο φυλάκισής του εκτίοντας την ποινή του για κλοπές, και σύμφωνα με δημοσιεύματα και μαρτυρίες, ζητούσε επίμονα από την διοίκηση της φυλακής Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν αρχικά, να τον μεταφέρει σε Νοσοκομείο.Τελικά τον μετήγαγαν στις φυλακές Λάρισας επειδή, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, οι φυλακές Μαλανδρίνου δεν διαθέτουν οδοντίατρο. Οι συγκρατούμενοι του επίσης περιγράφουν πως το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί από το πρήξιμο που προκάλεσε η φλεγμονή στο δόντι. Δυο μέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, η οποία υποτίθεται πραγματοποιήθηκε λόγω του προβλήματος του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο του.

Επειδή είναι ευθύνη μας να είμαστε θεματοφύλακες της υγείας των πολιτών της χώρας, με αφορμή και την ελπίδα ο θάνατος του κρατούμενου μέσα σε κλειστό ίδρυμα και λόγω μη παροχής περίθαλψης, να είναι ο τελευταίος, οφείλουμε να καταγγείλουμε αυτή την πραγματικότητα τόσο προς το Υπουργείο Υγείας, όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2018, να υπάρχου κλειστά ιδρύματα είτε λέγονται φυλακές είτε άσυλα περίθαλψης ή φιλοξενίας με πολλούς ανθρώπους και να μην παρέχεται ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα.

Απαιτούμε τώρα, να προκηρυχθούν οι ανάλογες προσλήψεις, η δημιουργία ανάλογων ικανών δομών για κάθε κλειστό ίδρυμα, ώστε κανένας άνθρωπος να μην ξανακινδυνεύσει από νοσήματα που είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Ο Ο.Σ.Θ., με αίσθημα ευθύνης, το προσεχές διάστημα θα αναλάβει να κάνει συναντήσεις και αυτοψίες σε τέτοια ιδρύματα στα όρια της διοικητικής ευθύνης του, ώστε να συμβάλλει καίρια, στη βελτίωση της παρεχόμενης οδοντιατρικής περίθαλψης".

Keywords
Τυχαία Θέματα