Ολυμπιακός μπάσκετ: Επιστροφή στους τίτλους;

O Ολυμπιακός είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους του Ελληνικού μπάσκετ της τελευταίας δεκαετίας με έξι εμφανίσεις στο Final Four, τρία Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και δύο τρόπαια EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε τη δεκαετία του

1930 και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του Ελληνικού Πρωταθλήματος το 1949. Η χρυσή εποχή των Ερυθρόλευκων ήρθε τη δεκαετία του 1990, όταν ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση τεσσάρων Ελληνικών Πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου Ελλάδας. Την ίδια περίοδο κατάφερε να φτάσει σε δύο τελικούς της EuroLeague (1994, 1995) χωρίς όμως να κατακτήσει τον τίτλο.

Με τον Ντουσάν Ίβκοβιτς - έναν από τους σπουδαιότερους προπονητές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ - στον πάγκο της ομάδας, ο Ολυμπιακός έγινε το 1997 η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατέκτησε το τριπλ-κράουν (Ελληνικό Πρωτάθλημα, Κύπελλο και EuroLeague).

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο Final Four το 1999 και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2002. Έπειτα από μερικά χρόνια, οι Ερυθρόλευκοι επέστρεψαν στα πλέι-οφ της Euroleague και του Ελληνικού Πρωταθλήματος του 2005-06. Το 2009, έφτασαν ως την τελική τετράδα της EuroLeague στο Βερολίνο, όμως, έχασαν στα ημιτελικά. Το ίδιο συνέβη και στους τελικούς του Ελληνικού Πρωταθλήματος και Κυπέλλου.

Η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να κατακτήσει το Ελληνικό Κύπελλο το 2010 και το 2011, ενώ το 2012 – με τον Ίβκοβιτς στο τιμόνι – κατάφερε να στεφθεί Πρωταθλήτρια Ελλάδας και Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Έναν χρόνο αργότερα και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην τεχνική ηγεσία, κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη Euroleague, αποκλείοντας ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ.

Και μπορεί ο Ολυμπιακός να έχασε τα τρόπαια του 2013-14, ωστόσο, το 2015 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή του Ελληνικού Πρωταθλήματος και στο Final Four της EuroLeague της ίδιας χρονιάς.

Κατά την διάρκεια όλης σχεδόν της περασμένης σεζόν, ο Ολυμπιακός ήταν μεταξύ των τριών πρώτων ομάδων στην κατάταξη της Basket League, αλλά οι συνεχείς τραυματισμοί εξασθένησαν την ομάδα με αποτέλεσμα να χάσει στα πλέι-οφ της Euroleague από τη Ζαλγκίρις Κάουνας και από τον Παναθηναϊκό στους τελικούς του Πρωταθλήματος.

Ωστόσο, φέτος ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται με νέο πρόσωπο, έχοντας δημιουργήσει ένα πολυμορφικό ρόστερ, στο οποίο ο νέος κόουτς του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλατ, θέλησε να συνδυάσει νιάτα και εμπειρία προκειμένου να οδηγήσει την ομάδα πίσω στους τίτλους. Οι ανερχόμενοι Βεζένκοφ, Τίμα, Τουπάν, ΛεΝτέι και Ουίλιαμς Γκος καλούνται να μπουν στην τροχιά των έμπειρων Σπανούλη και Πρίντεζη, οι οποίοι έχουν γράψει ιστορία στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ την τελευταία δεκαετία.

Η νέα σεζόν μόλις ξεκίνησε και η αυλαία των φιλικών αγώνων της προετοιμασίας του Ολυμπιακού άνοιξε με επιτυχία στις 30/8, με τον φιλικό αγώνα έναντι του ΠΑΟΚ – του οποίου επικράτησε με 103-76. Ο δεύτερος φιλικός, κόντρα στον Άρη, συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται σε 89-67.

Η προετοιμασία του Ολυμπιακού συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στο τουρνουά «Costa Del Sol» της Ισπανίας, παρά την απουσία των διεθνών Πρίντεζη, Παπανικολάου και Μάντζαρη, καθώς και των Γουίλιαμς-Γκος και Αγραβάνη.

Το βλέμμα της ομάδας του Πειραιά είναι στραμμένο στο κυνήγι του τίτλου και όπως δήλωσε ο Γιώργος Πρίντεζης, «Ο στόχος - όπως κάθε άλλη χρονιά - είναι οι επιτυχίες, να ξαναφέρουμε τον Ολυμπιακό στην κορυφή, να παίξουμε ένα μπάσκετ που θα το ευχαριστηθούμε εμείς και ο κόσμος και να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι».

Από τη μεριά του, ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για τη φιλοσοφία του Ντέιβιντ Μπλατ όπως επίσης και για το τι να περιμένουμε από τον Ολυμπιακό φέτος λέγοντας, «Οι στόχοι της ομάδας, όπως κάθε χρόνο, είναι υψηλοί. Η ομάδα είναι καινούρια με νέα φιλοσοφία από τον κόουτς Μπλατ και με νέους παίκτες. Προσπαθούμε να παντρέψουμε το νεαρό της ηλικίας με την αθλητικότητα, την εμπειρία και το μυαλό. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά και μέσα από τα φιλικά θα βρούμε τους αυτοματισμούς μας, την χημεία μας και θα αφομοιώσουμε την φιλοσοφία του κόουτς, ώστε να παρουσιάσουμε το καλύτερο κατά την διάρκεια της σεζόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα