Όλα τα 'χε η Θεσσαλονίκη, ο τουριστικός διχασμός της έλειπε

Του Νίκου Νυφούδη*

Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά της πόλης ή εμπλεκόμαστε επιχειρηματικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον Τουρισμό, παρατηρούμε αμήχανοι τη διαμάχη που έχει ξεκινήσει μεταξύ του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ). Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Ένωση έχει δαπανήσει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για την τουριστική προβολή και το μάρκετινγκ της

πόλης μέσω του ΟΤΘ, χρήματα τα οποία όπως υποστηρίξει δεν απέδωσαν καρπούς. Κατηγορεί επίσης, τον ΟΤΘ ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί μόνο για πολιτική προβολή, χωρίς να επιτελεί αποτελεσματικά τον σκοπό του που είναι η τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΘ, αναφέρει πως αν και η Ένωση δεν κατέβαλε την υποχρεωτική συνδρομή της ως όφειλε, αποδέχεται την αποχώρησή της και υπόσχεται στους επιχειρηματίες και τον κόσμο του Τουρισμού της πόλης ότι θα συνεχίσει με αμείωτο ζήλο την προώθηση και ανάδειξη του προορισμού "Θεσσαλονίκη" στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και κατ’ επέκταση την συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι η διαμάχη αυτή –ασχέτως εάν η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τον έναν ή τον άλλο φορέα- μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει στην πόλη. Με δεδομένο ότι, αντικειμενικά η πόλη μόλις τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ενταχθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, δεν συμφέρει κανέναν -και πόσο μάλλον το ίδιο το τουριστικό προϊόν που είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη- να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα μειώσουν την ανοδική αυτή πορεία.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν όλοι μας να βάζουμε στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες ή/και αψιμαχίες και να εργαστούμε από κοινού όχι μόνο για την διατήρηση της «προίκας» που άφησε η προηγούμενη Διοίκηση της πόλης στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά να προχωρήσουμε ακόμη ταχύτερα με σκοπό την ανάδειξη του brand Thessaloniki σε αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό που θα προσελκύει «ποιοτικούς» τουρίστες από «πλούσιες» αγορές.

Χρειάζεται μια άμεση, δημόσια και από κοινού παρέμβαση τόσο του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα όσο και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και να αποτρέψουμε μια «τουριστική καταστροφή» τα επόμενα χρόνια. Γιατί είμαστε ήδη πολύ πίσω σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού. Μην μείνουμε αιώνες...

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι συντονιστής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»

Keywords
Τυχαία Θέματα