Όλα όσα μπορείτε να κάνετε το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Eπιλογές για όλα τα γούστα περιλαμβάνει η πολιτιστική ατζέντα στη Θεσσαλονίκη για το διήμερo 13 και 14 Οκτωβρίου.

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις για παιδιά και δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτό το σαββατοκύριακο.

Σε αυτά που ξεχωρίζουν, οι εκδηλώσεις των 53ων Δημητρίων οι οποίες συνεχίζονται, ο 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος που θα βγάλει στους κεντρικούς δρόμους

μικρούς και μεγάλους, το Balkan Thessaloniki Tattoo Convention για τους λάτρεις της τέχνης της δερματοστιξίας, αλλά και η European Art Cinema Day για όσους φλερτάρουν με τις σκοτεινές αίθουσες.

Δείτε όσα ξεχώρισε το Thestival για σας και κάντε την επιλογή σας:

53α ΔΗΜΗΤΡΙΑ:

Ανθρώπινη Φωνή

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ από το ΚΘΒΕ και την ΚΟΘ σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα.

Ένα έργο για τη μοναξιά, τον έρωτα, τις ανεπίδοτες ελπίδες. Γράφτηκε το 1930 από τον Ζ. Κοκτώ, όμως αντέχει στις αυλακιές του χρόνου γιατί είναι βαθύτατα ευαίσθητο, ανθρώπινο, αληθινό.

Ένα γοητευτικό και τρυφερό ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό τη στιγμή που δοκιμάζονται οι ελπίδες και τα συναισθήματά του.

Info:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 21.00

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Έκθεση "Αναβλάστηση" από την εικαστική ομάδα "Eordaiart"

Εικαστικοί καλλιτέχνες με ανοιχτό κάλεσμα θα δημιουργήσουν τις δικές τους γλάστρες, οι οποίες στην συνέχεια θα φυτευθούν όλες με αρωματικά φυτά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργώντας συνθετικές πυκνότητες.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο κήπος θα εμπλουτίζεται με νέα έργα και workshop.

Info:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου / 9.00-17.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6

Τα ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους

Το "Ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους" είναι ένα καταπληκτικό και συνάμα φρέσκο και ασυνήθιστο θέαμα όπου το θέατρο συναντά τον βωβό κινηματογράφο, ο Τσαρλς Ντίκενς τον Φριτζ Λανγκ, το καμπαρέ της Βαϊμάρης το αγγλικό μιούζικ χολ, και όλοι αυτοί την εποχή των υπολογιστών. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου, εκεί όπου φτάνει αργά το βράδυ η Άνιες Ηβς και η κόρη της. Τι θα συμβεί; Μήπως φέρνουν μαζί τους την ελπίδα σε αυτό το απελπισμένο μέρος ή ανοίγουν τις πόρτες να μπει μέσα ο τρόμος; Ένα αλλιώτικο ταξίδι μοναδικής δεξιοτεχνίας και βαθύτατου ανθρωπισμού, ένα έκτακτο μείγμα σωματικού θεάτρου, ζωντανής μουσικής και κινούμενων σχεδίων, τέλειο γι' αυτούς που νοσταλγούν εικόνες και ακούσματα από την εποχή των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα και ακόμη πιο τέλειο γι' αυτούς που θέλουν να φανταστούν τον κόσμο από δω και πέρα. Και γι' αυτούς που αναζητούν να δουν το σήμερα πίσω από τη βιτρίνα της ευμάρειας, σκληρός ρεαλισμός.

Η εναλλακτική ομάδα από την Αγγλία με την ονομασία «1927» είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πλέον υποσχόμενες και δυναμικά ανερχόμενες. Ιδρύθηκε το 2005 από τον ανιματέρ Πωλ Μπάριτ και τη συγγραφέα και περφόρμερ Σουζάν Άντρεϊντ. Είναι μια ομάδα που πειραματίζεται διαρκώς στο σημείο όπου τέμνονται οι τέχνες των κινούμενων σχεδίων, της μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μοναδική στο είδος της.

Info:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 21.00

Δημοτικό Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42

"Iberia"

Το έργο “Iberia” συνδυάζει και ενώνει το θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Η Karin Schäfer δημιούργησε ένα οπτικό θέαμα με ιμπρεσιονιστικές εικόνες. Έχει εμπνευστεί από τα πολυάριθμα στυλ και έργα τέχνης, τα οποία μετατρέπει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο σε κινούμενες εικόνες. Οι κούκλες, οι μάσκες, τα βίντεο, οι σκιές, τα κινούμενα σχέδια, η κίνηση και η μουσική συγχωνεύονται σε ένα έργο τέχνης που απεικονίζει το αριστούργημα του Albeniz και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί τα πάντα με τα δικά τους αυτιά και τα μάτια. ‘Οπως η σύνθεση, η θεατρική οπτική εκτέλεση, είναι ιμπρεσιονιστική: οι εικόνες δεν έχουν πάντα άμεση σύνδεση με τον τίτλο ή με την μουσική. Είναι συνδυασμένες και αξίζουν από μόνα τους χωρίς να έχουν άλλο νόημα "πέρα από το ορατό".

Info:

Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 21.00

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 2

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

5th Balkan Τhessaloniki Tattoo Convention

Ένα φεστιβάλ που θα γεμίσει την πόλη με μελάνι και γκάζια! Η μεγάλη γιορτή των fans της πανάρχαιας τέχνης της δερματοστιξίας επιστρέφει αυτόν τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη διατηρώντας την θέση ενός από τα καλύτερα φεστιβάλ των Βαλκανίων.

Οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τους καλύτερους Έλληνες και ξένους tattoo artists εν δράσει, θα μάθουν τα μυστικά της τέχνης τους και θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα κουβαλούν μαζί τους μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Περισσότεροι από 150 κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αναμένεται να παρουσιάσουν την δουλειά τους, ενημερώνοντας το κοινό και προσφέροντας παράλληλα όλες τις γνώσεις και την αγάπη για την τέχνη τους.

Ένας θεσμός που τραβά το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων ασχολούνται αποκλειστικά με τα τατουάζ, αλλά και με όσους θέλουν να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική του διάσταση, γνωρίζοντας από κοντά σπουδαίους tattoo artists τόσο από την Ελλάδα όσο και απο άλλες χώρες, καθώς και να διασκεδάσουν με τα shows/ live music concerts/ εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν κατα την διάρκεια του φεστιβάλ.

Ημέρες Μοτοσυκλέτας στο πλαίσιο του Tattoo Convention

Το Τattoo Convention αποκτά γκάζια! Το φεστιβάλ θα φέρει στο επίκεντρο της διοργάνωσης και τις Ημέρες Μοτοσυκλέτας, την έκθεση μοτοσυκλέτας για τη Β. Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Για ακόμα μια χρονιά το Make A Wish– Κάνε μια Ευχή Ελλάδος θα βρίσκεται στο 5th Balkan Thessaloniki Tattoo Convention όπου οι tattoo artists θα προσφέρουν χαρά, ευχές και χαμόγελα. Θα βρίσκονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν το δικό τους «Αστέρι της Ευχής»! Όλα τα έσοδα από τα tattoo «αστέρια της ευχής» θα διατεθούν στο Make A wish βοηθώντας να πραγματοποιηθούν οι πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών από 3 έως 18 ετών, με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, με χαρά, δύναμη και ελπίδα.

H απόλυτη συνάντηση των tattoo lovers της Βόρειας Ελλάδας, η πιο φαντασμαγορική έκθεση της πόλης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη! Not to be missed!

Ιnfo:

Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου

Περίπτερο 16, στη ΔΕΘ, Από τος 12.00

Προπώληση 7 ευρώ στο Viva.gr
Τιμή τριημέρου: 15 ευρώ

TechSalonica

Το TechSaloniki επιστρέφει για 4η φορά με 18 από τις μεγαλύτερες εταιρίες Πληροφορικής & Τεχνολογίας έτοιμες να σου προσφέρουν την ιδανική θέση εργασίας που ταιριάζει στο skillset σου.Έλα στο TechSaloniki 12&13 Οκτωβρίου 2018 στο Βασιλικό Θέατρο να γνωριστείς με τους δεκάδες συναδέλφους που ήδη εργάζονται στον πιο δυναμικό κλάδο της πόλης! Με ένα και μοναδικό σκοπό: να βρεις δουλειά στον κλάδο σου και να είσαι και έσυ ένας από τους δεκάδες Web Developers, Mobile Developers, Engineers, Data Scientists, Consultants, Project Managers, QA Consultants, Quality Test Engineers που βρήκαν την ιδανική θέση εργασίας στις προηγούμενες διοργανώσεις μας!

Ανεξάρτητα από το βασικό σου πτυχίο ή την εξειδίκευσή σου, θα έχεις την ευκαιρία να αξιολογήσεις από κοντά και αντικειμενικά το επίπεδό των γνώσεων σου και ταυτόχρονα να πάρεις μία γεύση από τις απαιτήσεις των εταιρειών που συμμετέχουν στην διοργάνωση και είναι πρόθυμες να σου προσφέρουν εργασία!

Έμπειροι προγραμματιστές, με πολυετή προϋπηρεσία στον κλάδο θα σε περιμένουν στο Βασιλικό Θέατρο από τις 14:00 έως και τις 20:00, για να σου δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στα διάφορα skills.

Λεπτομέρειες ΕΔΩ.

7η Γιορτή Βιβλίου στη ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή 200 εκδοτών από όλη την Ελλάδα, το μεγαλύτερο Bazaar Βιβλίου πραγματοποιείται στην Κεντρική Πύλη της ΔΕΘ, (είσοδος ΧΑΝΘ), με ελεύθερη είσοδο.

Οι επισκέπτες θα προμηθεύονται βιβλία που η τιμή πώλησης θα ξεκινά από 1-2-3 ευρώ και η έκπτωση θα ξεπερνά το 70% της αρχικής τιμής τους.

Νέοι εκδότες, χιλιάδες νέοι τίτλοι βιβλίων για όλους τους βιβλιόφιλους αλλά και για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, που κάθε χρόνο περιμένουν να γίνει αυτή η μεγάλη διοργάνωση στην πόλη μας.

Info:

Κεντρική πύλη ΔΕΘ, Έως τις 4 Νοεμβρίου

Καθημερινά και σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ

Οκτώβριος στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Μουσικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και διαλέξεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης για τον μήνα Οκτώβριο.

Γι΄αυτή την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και ώρα 12:00, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο Βυζαντινό Λουτρό το τρίο για ξύλινα πνευστά Orpheus d’an©hes των Αλέξανδρου Μιχαηλίδη (κλαρινέτο), Δημήτρη Κίτσου (όμποε) και Κωνσταντίνου Βαβάλα (φαγκότο), στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών «Η Κ.Ο.Θ. στα μνημεία της πόλης». Το τρίο των μουσικών της Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα Γάλλων δημιουργών με τον τίτλο «Γαλλικό Φιλί».

Είσοδος: ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

H Aristurtle παρουσιάζει το 3ο της αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο

Τρία χρόνια μετά τη κατασκευή του πρώτου ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου στη Βόρειο Ελλάδα, η Aristotle University Racing Team Electric , ARISTURTLE , μετά από τη πιο επιτυχημένη αγωνιστική της σεζόν σε διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την Ίριδα, το τρίτο της racing car.

Η Ίριδα εκπροσώπησε τη χώρα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε τρείς διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student για το 2018, σε Ιταλία Τσεχία & Ουγγαρία, λαμβάνοντας τη 5η, 4η και 5η θέση αντίστοιχα στη γενική κατάταξη.

Η επίσημη παρουσίαση του αγωνιστικού θα γίνει τη Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, και ώρα 18:00 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Θα παρουσιαστεί η ιστορία της ομάδας και εξέλιξή της, οι λόγοι που οδήγησαν στη κατασκευή της Ίριδας καθώς και οι βλέψεις της ομάδας για την μελλοντική της πορεία .

Ο Σταμάτης Κριμιζής στο Κολλέγιο Ανατόλια

Ο Σταμάτης Κριμιζής, ένας πρωτοπόρος ακαδημαϊκός- διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α., της NASA, και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητα, θα δώσει ομιλία, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στο Κολλέγιο Ανατόλια (Raphael Hall).

Ο κ. Κριμιζής έρχεται στη Θεσσαλονίκη με πρόσκληση του Κέντρου STEM του Κολλεγίου Ανατόλια για να ταξιδέψει το κοινό στον πιο μακρινό και μυστηριώδη πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα. Την παρουσίαση μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, γονείς, εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι θέλουν να ακούσουν από κοντά έναν άνθρωπο που έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό στερέωμα κερδίζοντας την παγκόσμια εκτίμηση για την προσφορά του στην επιστήμη.

Info:

Κολλέγιο Ανατόλια, Πυλαία

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 18:00, Αίθουσα: Raphael Hall

Alterscope Festival στον πολυχώρο WE

Η Alterscope είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε την ζωή. Μια ζωή πιο υγιή, πιο ισορροπημένη, πιο δημιουργική. Η Alterscope είναι μια αναζήτηση της ξεχασμένης γνώσης αλλά και μια παρουσίαση των σύγχρονων κατακτήσεων στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού και πιο πνευματικού τρόπου διαβίωσης. Είναι μια έκθεση που καλύπτει όλο το φάσμα της γνώσης στο τρίπτυχο σώμα, νους, πνεύμα που οδηγεί σε μια ολιστική ανάπτυξη.

Σας προσκαλούμε σ' ένα φεστιβάλ ζωής, στο οποίο δεκάδες εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να μοιραστούν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και την φιλοσοφία τους γύρω από τις εναλλακτικές και εσωτερικές προσεγγίσεις. Άνθρωποι με σοβαρές αναζητήσεις θα σας μυήσουν σε εκατοντάδες υπέροχα προϊόντα και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την ζωή σας.

Ακόμα, επιλέξτε από τις δωρεάν διαλέξεις και σεμινάρια που θα παρουσιάσουν ειδικοί και απολαύστε τις υπέροχες εκδηλώσεις που ετοίμασε για εσάς η ομάδα του Alterscope Festival!

Info:

Alterscope Festival, Έκθεση Ολιστικού Τρόπου Ζωής
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018
WE | Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού
Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη
Τ: 2310 284700
Είσοδος: 3 ευρώ
Ωράριο: 10:00-22:00

ΔΡΑΣΕΙΣ:

7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης

Με ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών στον Ημιμαραθώνιο δρόμο, με συνολικά 18.000 εγγεγραμμένους δρομείς από 56 χώρες, αλλά και με την υπόσχεση για κορυφαίες επιδόσεις από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους πρωταθλητές, έρχεται ο Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, να φωτίσει τους δρόμους της φθινοπωρινής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου.

Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται τόσο από τη μαζικότητα των συμμετοχών, που συνοδεύεται από νέο εντυπωσιακό ρεκόρ στον αριθμό των εγγεγραμμένων Ημιμαραθωνοδρόμων, όσο και από την παρουσία δρομέων υψηλού επιπέδου, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να περάσουν από τους πρώτους την αψίδα του τερματισμού στο Λευκό Πύργο.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η διοργάνωση θα επιβραβεύει οικονομικά τους δέκα πρώτους Έλληνες και Ελληνίδες ημιμαραθωνοδρόμους, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους.

Αφετηρία - Τερματισμός

α) Ημιμαραθώνιος: Αφετηρία επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου (ΟΛΘ) και τερματισμός στο ύψος του Λευκού Πύργου.
β) 5.000μ.: Αφετηρία από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τερματισμός στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Στοιχεία Αγώνων:

α) Ημιμαραθώνιος (21,100μ.):
Ώρα Εκκίνησης: 18:45
β) Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ.:
Ώρα Εκκίνησης: 21:15

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στον επίσημο δικτυακό τόπο, www.thesshalfmarathon.org και www.thesshalfmarathon.gr.

Ξενάγηση στην πόλη από τους dot2dot

Tο Goethe-Institut Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρία dot2dot μετατρέπει ξανά την ψηφιακή εφαρμογή "Deutsche Spuren in Griechenland/Γερμανικά ίχνη στην Ελλάδα" σε μια ξενάγηση, ενώνοντας περιπατητικά ιστορίες, κτίρια και γειτονιές στην Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι αλήθεια η σύνδεση ανάμεσα στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας από τη Βαυαρία, την πρώτη μπύρα που κυκλοφόρησε στη χώρα και τη Θεσσαλονίκη; Πόσες θέσεις έχει αλλάξει το Γερμανικό προξενείο της πόλης; Άραγε τι σχέση έχει ο άνθρωπος που δημιούργησε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό με τη Γερμανία και τι ιστορίες αποκαλύπτουν οι περίφημες βίλες της άλλοτε κοσμοπολίτικης συνοικίας των Εξοχών; Αφηγήσεις του παρελθόντος ξεδιπλώνουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης και συνδέονται με το σήμερα μέσα από τη διαμόρφωση ενός "ονειρικού" κήπου.

Μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή του "Deutsche Spuren in Griechenland/Γερμανικά ίχνη στην Ελλάδα" καταγράφονται ιστορίες της Γερμανικής παροικίας των προηγούμενων αιώνων μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της πόλης και σημειώνονται κτίρια- σταθμοί με αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον που φυλάνε καλά κρυμμένες ιστορίες αιώνων.

Info:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 11.00-13.30

συμμετοχή είναι δωρεάν.
**Απαραίτητη προϋπόθεση ο κάθε συμμετέχων να έχει κατεβάσει σε κινητό ή tablet την εφαρμογή
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 άτομα
Περισσότερες πληροφορίες: 2311 242382 & 6946002553, [email protected]

Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Με μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών και χειροτεχνών από κάθε άλλη φορά θα πραγματοποιηθεί φέτος, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί και θα περιλαμβάνει, εκτός από την καθιερωμένη έκθεση βιολογικών και χειροτεχνικών προϊόντων, ορνιθοπαρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπια, μίνι ξεναγήσεις στον υγρότοπο, εργαστήρια για τους μεγάλους και παιχνίδια για τους μικρούς, αλλά και βόλτες με άλογα!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο όμορφο και φιλόξενο Πάρκο Κερκύρας, με θέα στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου αυτή την εποχή μπορούμε να δούμε φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), γλάρους, γλαρόνια, αλλά και άλλα υδρόβια πουλιά, όπως βαρβάρες, πάπιες, λιμόζες και αβοκέτες.

ΣΙΝΕΜΑ:

European Art Cinema Day

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του με 700 αίθουσες ανά την Ευρώπη και συμμετέχει στην European Art Cinema Day που στόχο έχει να μας συστήσει την ποικιλομορφία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Για εκείνη την ημέρα, ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης και πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παίρνει carte blanche και μας προτείνει τις δικές του αγαπημένες ευρωπαϊκές ταινίες.

Πρόκειται για τα φιλμ Σε λάθος χρόνο / Locke (2013), το συναρπαστικό, ασυνήθιστο road movie του Στίβεν Νάιτ με τον εξαιρετικό Τομ Χάρντι και το αριστουργηματικό ντεμπούτο του Λάσλο Νέμες Ο γιος του Σαούλ / Saul fia (2015) που προκάλεσε αίσθηση όπου κι αν προβλήθηκε.

Ο Γιώργος Αρβανίτης θα βρίσκεται στις προβολές για να μας πει γιατί επέλεξε τις συγκεκριμένες ταινίες, ενώ μετά το τέλος των ταινιών, θα συζητήσει με το κοινό.

Info:

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι
Προβολές: 18:00 Σε λάθος χρόνο 20:00 Ο γιος του Σαούλ

Τιμή εισιτηρίου: 3 € για μία ταινία, 4 € για τις δύο ταινίες

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Εξορκισμός

Είθε ο Άγιος Σταυρός να είναι το Φως μου.
Ας μη με καθοδηγεί ο δράκοντας
Ύπαγε οπίσω Σατανά
Μην με ωθείς στον πειρασμό ποτέ με μάταια πράγματα
Αυτό που μου προσφέρεις είναι το κακό
Πιες εσύ το δηλητήριο».

Διαταραχή προσωπικότητας; Θεϊκή παρέμβαση; Διανοητική ασθένεια; Ψυχική διαταραχή; Δαιμονική κατοχή; Ψυχοπαθολογία; Σχιζοφρένεια;
Κανείς ποτέ δεν θα μάθει…
Αν πιστεύεις, θα τρομάξεις
Αν δεν πιστεύεις θα αναρωτηθείς.

Info:

Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου καθώς και 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου στις 21:00
Μπενσουσάν Χαν Εδέσσης 6 (‘Ανω Λαδάδικα)

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 30 άτομα.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936536383
Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών

Τα ορφανά

Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται. Το δραματικά επίκαιρο έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, επιστρέφει, με απαίτηση των θεατών, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με συνεχή sold out.

«Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας; Αυτή της απώλειας από τον θάνατο και εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια ή της παραπλάνησης ενός κοινωνικού συστήματος που υπόσχεται και μετά εγκαταλείπει;».

Info:

Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10, στις 21.15

Γυάλινος κόσμος

Η παραγωγή της θεατρικής ομάδας Passatempo, που σημείωσε 41 sold-out παραστάσεις τη σεζόν 2017-2018 προσελκύοντας περισσότερους από 3.000 θεατές, επιστρέφει από τις 12 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Τ. Ο λόγος για το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Tennessee Williams «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τη Γιώτα Φέστα στον ρόλο της Αμάντας.

Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου,εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου Τομ, που κι εκείνος με τη σειρά του εγκατέλειψε – μετά από ορισμένες ατυχείς συμπτώσεις και πολλά σπαταλημένα όνειρα – τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία.

Info:

Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16

Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 21.00

Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 19.00

14€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη

Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα)

Γλασκώβη

Μία στιγμή, ένα στραβοπάτημα.

Μία φωνή καταστρέφει ένα όνειρο.

Μία σκέψη φιμώνεται από τον δυνατό ήχο ενός τραγουδιού.

Ένα λεπτό αφανίζει μια ζωή.

Τί προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα βράδυ; Θα χωρέσεις σε μία βαλίτσα;

Μπορείς να ζήσεις στο ίδιο δωμάτιο με ένα κουνούπι; Θα μιλήσεις επιτέλους;

Άραγε είναι ικανή μία στιγμή να χωρέσει τόσες άλλες;

Ένα έργο για τη σχέση μητέρας – γιού, την ευτυχία, τη λήθη, τις προσδοκίες, τη συνήθεια και τις κοινωνικές συμβάσεις. Ο χώρος και ο χρόνος αφαιρούνται, παρασύροντας το θεατή σε μία αποκαλυπτική κατάδυση στο μυαλό των ηρώων.

Παίζουν: Δημήτρης Αϊναλής, Λίνα Αλιχανίδου, Μιχάλης Ζουριδάκης, Γιώργος Κυργίδης, Στράτος Λαζαρίδης, Στέλιος Ναλμπάντης, Κατερίνα Σταμνά, Θοδωρής Τρεμόπουλος, Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου, Κική Ψαράκη

Info:

Θέατρο Σοφούλη- Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη

Παραστάσεις: Παρασκευές και Σάββατα του Οκτώβρη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο (φοιτητικό , ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, με απόδειξη μέσων μεταφοράς –ταξί λεωφορείο)

Καληνύχτα Μαργαρίτα

Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός , η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν.΄Εχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της.

Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά... Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι."

Στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη ο Γιώργος Νινιός.
Στο ρόλο της Μαργαρίτας η Κατερίνα Παπαδάκη.

Info:

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Σαραντινός

Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 21.00

Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 19.00

Άδεια ποδηλάτου

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου» διανύει φέτος το 18ο χρόνο παρουσίασής της και αποτελεί πλέον μία από τις μακροβιότερες αθηναϊκές παραστάσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι αναμνήσεων στην εικοσαετία 1946-1966.

Αποτελείται κυρίως από αυθεντικές επιστολές ανωνύμων που διανθίζονται με σχόλια, αληθινές αφηγήσεις και πολλά τραγούδια της πρώτης εκείνης μεταπολεμικής εικοσαετίας.

Μνήμες: η πείνα, ο εμφύλιος, η μετανάστευση, ο έρωτας, τα ξέφρενα γλέντια, η εξορία, ο αποχωρισμός, ζωντανεύουν μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις απλών ανθρώπων, που αν και δε γράφτηκαν στην Ιστορία, έγραψαν οι ίδιοι την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας.

Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 15’ και επί σκηνής βρίσκονται ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης και η ερμηνεύτρια Κερασία Σαμαρά.

Info:

Θέατρο Αθήναιον- Β Σκηνή, Λ. Β. Όλγας 35

Σάββατο 13/10 στις 21.00

Κυριακή 14/10 στις 20.00

Γενική είσοδος: 12 ευρώ.

Μειωμένο: (για άνω των 65, ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ) 10 ευρώ.

"ΕΜΜΑ"

Η «ΕΜΜΑ» της Μαρίας Πρωτόπαππα, διασκευή βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μαρίας Παλαιολόγου), που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη.

Ο θεατρικός κόσμος της «ΕΜΜΑ» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων – ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.

–Ποιός σου πρόσφερε αγάπη όταν ήσουν παιδί;
–Δε θυμάμαι να ‘χαμε τέτοιες έγνοιες…

Ο μύθος «Έμμα Ρέγιες» γεννήθηκε στην Μπογκοτά το 1919. Μεγάλωσε χωρίς γονείς και ταυτότητα. Πέθανε στο Μπορντό της Γαλλίας το 2003, στα 83 της, από έναν άγνωστο ιό.

Ιnfo:

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 21.00.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 μειωμένο (φοιτητικό- ανέργων)

Δείπνο Ηλιθίων

Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!

Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος.

Τελικά, ποιος απ’ τους δύο είναι ο ηλίθιος;

Ο ευρών αμειφθήσεται!

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Σπυρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Βασίλης Ρίσβας, Αννα Μενενάκου
Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου
και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος

Ιnfo:

Σάββατο 18:30 και 21:00

Κυριακή 20:00

Τιμές εισιτηρίων:

Σάββατο απόγευμα 20€
Σάββατο βράδυ 20€
Κυριακή 20€
Φοιτητικό 15€, ΑΜΕΑ – Ανεργίας – Παιδικό 12€

Μπαμπά μη ξαναπεθάνεις Παρασκευή

Δύο αδελφές (κανονικές) και τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες ταξιδεύουν στο χωριό της καταγωγής τους για να κηδέψουν τον πατέρα τους! Οι συγγενείς που τις συντρέχουν παρουσιάζουν όμως περίεργες και λανθάνουσες συμπεριφορές… Οι πρώην «φίλοι» του μπαμπά είναι λίγο… κάπως! Μία μοιρολογίστρα θέλει σώνει και καλά να κλάψει τον νεκρό αλλά κρύβει επιμελώς και ένα περίστροφο στην μαντίλα… Ο παραγιός δεν είναι Αλβανός! Είναι πέφτουλας… Το χωριό έχει φιλόδοξες δημοσιογράφους! Η Γωγούλα είναι προτεινόμενη για αποχώρηση στο Survivor. Ο Αγροφύλακας έχει βγάλει το Γυμνάσιο! Σε κάποιους αρέσουν υπερβολικά τ’ Αρχαία (στους πιο πολλούς). Ο ίδιος ο νεκρός, κοιτάει μη θέλει βάψιμο το ταβάνι και όταν βλέπει την κηδεία του στην τηλεόραση ανακράζει «Τίποτα δεν είμαστε, βρε παιδί μου. ΧΟΥΣ!».

Και το σπίτι αρχίζει να γεμίζει με πτώματα…

Info:

Ράδιο Σίτυ, Παρασκευοπούλου 9

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/10 Ώρες Έναρξης: 18:00 και 21:30 (Δύο Παραστάσεις)
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/10 Ώρες Έναρξης: 17:00 και 20:00 (Δύο Παραστάσεις)

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Λα- Λι- Λαλώ στο Θέατρο Αυλαία

Τι προκαλεί τον πιο μικρό, μικρό μας άνθρωπο να ψελλίσει; Δύο ηθοποιοί – εμψυχώτριες επί σκηνής ανασύρουν βιώματα και εμπειρίες, θυμούνται και αρθρώνουν ξανά, σαν για πρώτη φορά το πρώτο «α» . Μια παράσταση παιχνίδι, ανάμεσα σε εικόνες, αγγίγματα, αισθήσεις και συναισθήματα, εκπλήξεις και ξαφνιάσματα.

Γονείς και βρέφη μαζί, εκπαιδευτικοί και βρέφη μαζί, ακολουθούν τις δυο ηθοποιούς σε ένα ταξίδι, στον ήχο και στο σώμα, στην πραγματικότητα και στη φαντασία.

Ο λόγος μας ενώνει, μας κάνει δυνατούς, φτιάχνει σχέσεις, οικογένειες, ομάδες και σχολειά. Ο λόγος φτιάχνει τα μυστικά και τις ιστορίες των μικρών παιδιών. Ο λόγος δίνει όνομα στη ζωή που τώρα ξεκινά.

Info:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 στις 12.00

για παιδιά από 8 μηνών έως 4 ετών

Τιμές εισιτηρίων :

1 ενήλικας + 1 παιδί (10 ευρώ)

2 ενήλικες + 1 παιδί (18 ευρώ)

3 ενήλικες + 1 παιδί (24 ευρώ)

Peiramatistas στο ΝΟΗΣΙΣ

Οι Peiramatistas μεγάλωσαν και επανέρχονται για 5η χρονιά με νέα θεματολογία. Σε τέσσερεις συναντήσεις θα σταθούμε σε ισάριθμους σταθμούς της επιστήμης. Θα κατασκευάσουμε απλές μηχανές από τις ιδέες του Αρχιμήδη, θα αντιγράψουμε τις πτητικές μηχανές από τα σχέδια του Ντα Βίντσι , θα πειραματιστούμε με τον ηλεκτρομαγνητισμό εμπνεόμενοι από τις επινοήσεις του Τέσλα, θα μυηθούμε στη λογική των «έξυπνων μηχανών» και των αυτοματισμών βαδίζοντας στο δρόμο του Τιούρινγκ.

Οι φετινοί Peiramatistas συνδυάζουν τα εργαστήρια STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics) φυσικών επιστημών με το tinkering, τη νέα τάση στη βιωματική και δημιουργική εκπαιδευτική πρακτική, δηλαδή τις αυτοσχέδιες κατασκευές με διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης.

Info:

ΝΟΗΣΙΣ 6ο χιλ. Θεσσαλονίκης- Θέρης

Ηλικία: Νήπια – Β΄ Δημοτικού
Ημερομηνίες: Κυριακή 14/10, 21/10, 04/11, 11/11
Ώρα: 11.15 – 12.45
Κόστος: 60,00€

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ ένα γλάρο να πετάει

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Αθήναιον», ξεκινάει με αφορμή την οικολογική καταστροφή των θαλασσών από τα απόβλητα των ανθρώπων, η παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ ένα γλάρο να πετάει».

…Μια γλαροπούλα, η Κενγκά, πέφτει θύμα της ρύπανσης της θάλασσας, από το πετρέλαιο. Πριν όμως καταφάει τα φτερά της, η Κενγκά, καταφέρνει μια τελευταία πτήση σ ένα μπαλκόνι που ζει ένας γάτος που ήταν μαύρος, πελώριος και χοντρός! Ο γάτος ο Ζορμπάς! Η Κενγκά βλέπει στα μάτια του Ζορμπά, ένα καλό πλάσμα και τον εμπιστεύεται με ότι πολυτιμότερο έχει… το αυγό της… Του ζητάει να υποσχεθεί 3 πράγματα: ότι δεν θα φάει το αβγό, ότι θα το κλωσάει μέχρι να γεννηθεί το γλαρόνι και… ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ!!!! Είναι δυνατόν; Κι όμως είναι…

Info:

Θέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35

Κάθε Κυριακή στις 11:30

Ο καραγκιόζης τραγουδιστής

Οι Θεατρικές Παραγωγές Τεχνόκοσμος σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή ανεβάζουν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 11:30 & 13:30.

Η κόρη του Πασά έχει τα γενέθλια της και ψάχνει έναν κωμικό και τραγουδιστή για να διασκεδάσει τους καλεσμένους της. Ο Χατζηαβάτης συστήνει αμέσως τον Καραγκιόζη ο οποίος,προσπαθώντας να γεμίσει την άδεια κοιλιά του, θα βρεθεί κυνηγημένος…

Info:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου

Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, Μ. Αλεξάνδρου 57

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Πληροφορίες- κρατήσεις: 6973 95 85 47, 6948 77 14 26, www.texnokosmos.art

Τα παραμύθια του καραγκιόζη

Το Θέατρο Αθήναιον επιφυλάσσει για το κοινό του μια αναπάντεχη συνάντηση! Συμπράττει με τον γνωστό καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Χρήστο Στανίση και παρουσιάζει με την τεχνική του Θεάτρου Σκιών και πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη γνωστά, λαϊκά παραμύθια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για ολόκληρη τη θεατρική σεζόν.

Τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί θα πλαισιώνουν ζωντανά την παράσταση που φέρει τον τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό – Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και θα βρίσκονται σε άμεση διάδραση με το κοινό. Σκοπός είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού στη δράση της παράστασης μέσω της παραδοσιακής μουσικής.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14, 21, 28

Το μαγικό άλογο

Ο Καραγκιόζης πηγαίνει τον εαυτό του ως δώρο στον κακομαθημένο βασιλιά, ο οποίος θέλει συνέχεια να παίρνει δώρα. Όλα κυλούν καλά, μέχρι που ένας παράξενος επισκέπτης φέρνει για δώρο στον βασιλιά, ένα μαγικό άλογο…

Info:

Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00 για το κοινό | Καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης

Δον Κιχώτης

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Δον Κιχώτης του Μιγκουέλ Θερβάντες, που αποθεώθηκε από 100 χιλιάδες θεατές στην Αθήνα, ανεβαίνει στο Θέατρο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης από τις 13 Οκτωβρίου 2018, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να δικαιώσει τη φήμη του θρυλικού αυτού κειμένου και να μεταφέρει όλη την ποίηση από το παραμυθένιο κυνήγι της χίμαιρας, που χαρακτηρίζει τον ξακουστό ήρωα σε όλες τις εποχές.

Η παράσταση ζωντανεύει τις συναρπαστικές περιπέτειες του «μεγαλοφάνταστου ιδαλγού» σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, δημιουργού μερικών από τις πιο επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, όπως Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων και Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας. Το κείμενο του βραβευμένου ποιητή, Στρατή Πασχάλη, που διασκεύασε το μυθιστόρημα του Θερβάντες με σεβασμό στις ιδέες και την πλοκή του, εξιστορεί το μαγικό ταξίδι του Κιχώτη μπολιάζοντάς το με στοιχεία από την commedia del’arte και το θέατρο του δρόμου, συνδέοντας τον ρομαντικό μύθο του περιπλανώμενου ιππότη με το σήμερα. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο καταξιωμένος Νίκος Κυπουργός και τους στίχους ο βραβευμένος ποιητής, Μιχάλης Γκανάς, ενώ για τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια υπεύθυνος είναι ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Οι συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού –δημιουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης και των Μυστικών του κήπου– συνομιλούν με τη λαϊκή μουσική του 17ου αιώνα, εποχή έκδοσης του Δον Κιχώτη, και χαρίζουν στην αφήγηση ένα παιγνιώδες, ανατολίτικο και ισπανικό χρώμα που φτάνει ως το σύγχρονο φλαμένκο.

Info:

Θέατρο Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, Θεσσαλονίκη

Κάθε Σάββατο 5:30 μμ και Κυριακή 11:30 πμ

Τις καθημερινές 10:00πμ για τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Τιμές εισιτηρίων: 12 €, & 7 € για σχολεία

Ο μάγος του Οζ

Η «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» επιστρέφει τη νέα σεζόν στο Ράδιο Σίτυ με την αγαπημένη περιπέτεια φαντασίας «Ο Μάγος του Οζ» του Λ. Φρανκ Μπάουμ, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη και απόδοση κειμένου Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου.

Δέκα καλλιτέχνες επί σκηνής, ηθοποιοί, ζογκλέρ, χορευτές, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας! Νοήματα ζωής, γέλιο, χαρά, διασκέδαση, σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Info:

Ράδιο Σίτυ, Παρασκευοπούλου 9

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ..

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ.

Προπώληση: 10 ευρώ. Άνεργοι/ Πολύτεκνοι/ Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα): 8 ευρώ

Το μήλο της Έριδας και άλλες Jazz ιστορίες

Η παιδική σκηνή της εταιρεία Θεάτρου TheatrAction, πιστή στην πεποίθησή της ότι το Θέατρο μπορεί να ενδυναμώσει την γνώση βιωματικά, κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου 2018-2019 παρουσιάζει στο Θέατρο Σοφούλη «Το Μήλο της Έριδας … και άλλες Jazz Ιστορίες». Πρόκειται για μια επανάληψη της περσινής της παραγωγής «Για μιαν Ελένη..», που παρουσιάστηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα της επαρχίας, εμπλουτισμένη όμως με κείμενα που εξιστορούν όλα τα γεγονότα του Τρωικού Πολέμου από την αρχή ως το τέλος του, βασισμένα στα έπη του Τρωικού Κύκλου (Κύπρια Έπη, Ιλιάδα, Αιθιοπίδα, Μικρά Ιλιάδα, Ιλίου Πέρσις, Νόστοι, Οδύσσεια).

Η jazz μουσική, τα τραγούδια, οι χορογραφίες, η χιουμοριστική προσέγγιση αλλά και η συγκίνηση που συνθέτουν την εικόνα της παράσταση αποτελούν έναν διαφορετικό και ενδιαφέροντα τρόπο γνωριμίας και προσέγγισης των παιδιών με τον Όμηρο αλλά και τα υπόλοιπα έπη του Τρωικού κύκλου. Τα παιδιά μέσα από τη θεατρική εμπειρία μαθαίνουν ευχάριστα για τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, αποτυπώνουν εύκολα τις πληροφορίες για τη ζωή των αρχαίων ελλήνων, και προβληματίζονται πάνω στις αφορμές και στις πραγματικές αιτίες των πολέμων, που βάλλουν διαχρονικά την ανθρωπότητα. Σε αυτήν ακριβώς την παιδαγωγική βάση κινείται η παράσταση, χρησιμοποιώντας μάσκα, σωματικό θέατρο, διαδραστικά στοιχεία και μουσική, επιδιώκοντας να φέρει στην επιφάνεια ερωτήματα και θέσεις που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών και την απόκτηση της γνώσης μέσα από το χιούμορ και το γέλιο.

Info:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά

Από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Σάββατο στις 18:30

Ο μαγικός κόσμος της Άγριας Δύσης

Από τις 6 έως τις 20 Οκτωβρίου ο μαγικός κόσμος της Άγριας Δύσης ζωντανεύει στο Mediterranean Cosmos! Πρωταγωνιστές σερίφηδες, ινδιάνοι, cowboys και cowgirls και… η περιπέτεια ξεκινάει!

Οι μικροί φίλοι του Mediterranean Cosmos θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με ευφάνταστα εικαστικά εργαστήρια και να δημιουργήσουν ινδιάνικα τοτέμ, tipis, πιρόγες, κορνίζες “wanted”, σήματα σερίφη, κάκτους , κροταλίες, ινδιάνικα μενταγιόν, καουμπόικες μπότες, καπέλα και αξεσουάρ που πρέπει να έχει κάθε cowboy και cowgirl της Άγριας Δύσης!

Παράλληλα θα διασκεδάσουν με ομαδικά παιχνίδια που έπαιζαν οι μικροί ινδιάνοι και cowboys χρόνια πριν, και θα απολαύσουν τη μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση «Μακριά στην Άγρια Δύση», ένα διαδραστικό ταξίδι σε καταυλισμούς Ινδιάνων, σε στέπες και κοιλάδες, παρέα με cowboys και ινδιάνους, με τεξανούς και χρυσοθήρες!

Info:

Μια φορά και έναν καιρό στην Άγρια Δύση
6 – 20 Οκτωβρίου @ Mediterranean Cosmos, 11ο χιλ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών

Πρόγραμμα εικαστικών εργαστηρίων:

Τετάρτη – Παρασκευή 17.30 – 20.30
Σάββατο 12.00 – 19.00

Μουσικοθεατρική παράσταση «Μακριά στην Άγρια Δύση»:
Σάββατο 20/10 13.00

Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη.

Για παιδιά άνω των 3 ετών.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

A Virtuoso Night at the Opera: Οι Brussels Virtuosi για πρώτη φορά στο ΜΜΘ

Οι Brussels Virtuosi έρχονται στις 13 Οκτωβρίου 2018 για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, και υπόσχονται μια μουσική πανδαισία με ένα μοναδικά δεξιοτεχνικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από την όπερα! Το γνωστό μουσικό σχήμα πλαισιώνουν τρεις σολίστ, ο περίφημος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ο αισθαντικός Γάλλος βιολονίστας Jean Frédéric Molard (Ζαν Φρεντερίκ Μολάρ) και ο διεθνούς φήμης Βέλγος φλα

Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, το φως, πυγμαλίων δαδακαρίδης, δον κιχώτης, mediterranean cosmos, tattoo, european, art, cinema, κθβε, κοθ, info, νέα, workshop, θεατρο, στυλ, ελλαδα, live, music, ΔΕΘ, viva, web, mobile, data, project, test, συμμετοχή, bazaar, χανθ, team, car, ουγγαρια, makedonia, NASA, προσφορες, festival, υγιή, νους, ολθ, org, tablet, σινεμα, φιλμ, road, movie, τομ, fia, φως, σημαίνει, εμσ, γιου, αμεα, σαμαρας, γαλλια, ηλίθιος, σεισμος, αννα, survivor, κηδεία, παιδια, steam, πετρελαιο, δραση, σχολεια, αθηνα, jazz, εταιρεία, ιλιάδα, cosmos, cowboys, cowboy, night, opera, brussels, κινηση στους δρομους, βιβλια, σταση εργασιας, ανακοινωση nasa, λιτσα πατερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, τραπεζα της ανατολης, στρατος, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, ξανθη, Τσάρλς Ντίκενς, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποχωρηση survivor, γιορτη σημερα, ξανα, αρωματικα φυτα, ελενη, τι σημαινει, μποτες, φεστιβαλ κινηματογραφου, επιθυμιες, βιντεο, χωρες, ιλιάδα, αδεια, αμεα, αξεσουαρ, αυλαια, αψιδα, γερμανια, γνωση, γυναικα, δουλεια, δωρα, δωρεαν, εικονες, ευχες, ζωα, ηθοποιοι, θαρρος, θησεας, ιριδα, ιταλια, ιχνη, κηπος, κθβε, κοντρα, ληθη, μητερα, μηλο, μουσικη, νησι, ονειρα, ονειρο, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, ραδιο, σηματα, σωκρατης, ταινιες, τηλεοραση, τραγουδια, υψος, φυτα, φως, ωρα, car, cinema, music, opera, tattoo, test, αγαπη, αυγο, αθηναιον, αθωότητα, ανθρωπος, αννα, απληστια, αρχαια, αρβανιτης, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αριαδνη, ασθενειες, ατζεντα, ατμοσφαιρα, ατρωτος, αυτια, αφελης, αφηγηση, αφορμη, βαυαρια, βαλκανια, βιλες, βιβλιο, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γελιο, γευση, γινει, γινεται, γιου, γλαστρες, γονεις, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, δον κιχώτης, δωσει, δρομος, δυναμικο, δωρο, ευκαιρια, ευκολα, αιθουσα, ευρω, ευτυχια, εκθεση, εκθεσεις, εκρηκτικα, εκτιμηση, ελπιδα, εβδομαδα, εμσ, εμφυλιος, ενδιαφεροντα, εργα, εξελιξη, εποχη, εποχες, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, εταιρια, ετων, ευρωπη, τεχνη, εξυπνο, ζωη, ζογκλερ, ζωης, υγιή, κηδεία, ιδεες, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, ηρωες, μηχανες, θεα, θεατρο σκιων, θοδωρης, ιασονας, εικονα, φιλμ, ινδιανοι, ομιλια, ισπανικο, ιστορικο, ηχο, κακομαθημενο, καπελα, κατασκευες, κερασια, κειμενο, κυνηγι, κινητο, κινηση, κιαλια, κικη, κινουμενα σχεδια, κοθ, κοστουμια, κτιρια, λαθη, λαθος, ρεαλισμος, λωρα, ματια, μεγαρο μουσικης, μινι, μικρο, μνημεια, μοναξια, μπυρα, μυαλο, μυθος, μυθιστορημα, μυστικα, μονα, ναλμπαντης, νοημα, νηπια, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, ποιηση, κοιλια, οικογενεια, ολιβερ τουιστ, ονομα, παραμυθια, παιδι, παιδια, παρουσιαση, παρισι, πεθανε, περιβαλλον, πιστη, πορτες, προγραμματα, πρωταγωνιστες, πρωι, πτηση, πτυχιο, πυγμαλιων, ρεκορ, ρισβας, ρολο, σαββατο, σεζον, σεμιναρια, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σωμα, σπιτι, στυλ, συγχρονο, σχεδια, σχολια, ταυτοτητα, ταση, τατουαζ, τιμη, τηλεσκοπια, τοτεμ, το φως, τσεχια, τομ, φαντασια, φεστιβαλ, φτανει, φλεμινγκ, φοντο, φτερα, φημη, φωνη, φορα, χιουμορ, χρονος, χρωμα, χαρα, ψηφιακη, ωρες, αφορμες, αγνωστο, art, bazaar, βαψιμο, mobile, brussels, cowboy, cowboys, cosmos, data, δημητρης, δωματιο, εφαρμογη, road, web, festival, φιλοι, fia, φουαγιε, γιορτη, γιωτα, γνωσεις, χωρα, project, jazz, κειμενα, γκανας, κωνσταντινου, κυριακη, λευκο, makedonia, μαυρος, mediterranean cosmos, workshop, night, νους, ομαδες, ομηρο, org, ορχηστρα, παιχνιδι, ποιητης, πληροφοριες, movie, σημαίνει, σκηνη, σκηνικα, steam, survivor, tablet, ταξιδι, team, θεσεις, υγειας, υλικα, θωμα, viva, βιωματα, χορογραφιες, european, ζευγαρι, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα