Όλα όσα μπορείτε να κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αυτό που διανύουμε και πολλοί Θεσσαλονικείς εγκατέλειψαν την πόλη για να περάσουν τις μέρες αυτές είτε κοντά στη θάλασσα, είτε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Η πολιτιστική ατζέντα του διημέρου, παρότι φτωχότερη σε σύγκριση με άλλα σαββατοκύριακα, περιλαμβάνει επιλογές για το θεατρόφιλο κοινό, όσους αγαπούν τη λαϊκή μουσική, αλλά και για... τους λάτρεις του κρασιού.

Διαβάστε όσα ξεχώρισε το Thestival για σας και κάνετε την επιλογή σας!

Ανοιχτές Πόρτες

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου

από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, οι οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», περιμένουν τους φίλους του κρασιού με «ανοιχτές πόρτες» στα επισκέψιμα οινοποιεία τους για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παράλληλων προτάσεων.

Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται φέτος για 14η συνεχή χρονιά (από το 2005) στα οινοποιεία-μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» έχοντας καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια και στους υπόλοιπους «Δρόμους του Κρασιού» της Ελλάδας, με ιδιαίτερη επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως τις «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, περνούν τα τελευταία χρόνια ετήσια, πάνω από 10.000 επισκέπτες το συγκεκριμένο διήμερο, ενώ πέρσι ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 11.500.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις ΕΔΩ.

Η Θεσσαλονίκη κάνει "τάπα στην βία και στον ρατσισμό"

Με κεντρικό σύνθημα «Τάπα στην βία και στον ρατσισμό» έρχεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη το τουρνουά Μπάσκετ Street ball 3 on 3.

Το τουρνουά διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Αθλητικό Μορφωτικό Όμιλο ΓΑΛΑΞΙΑ τον ΕΣΑΚΕ, την ΕΟΚ την ΕΚΑΣΘ και τον ΠΣΑΚ και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το άθλημα που έχει δώσει τόσες χαρές στους Έλληνες είναι αυτό που πρωτοπορεί και σε κοινωνικό επίπεδο. Το τουρνουά 3 on 3 «Τάπα στην βία και στον ρατσισμό» δίνει κίνητρο στα παιδιά και τους μεγαλύτερους νέους να ασχοληθούν με το μπάσκετ, ενώ είναι πολύ σπουδαία και η φιλανθρωπική – κοινωνική προσφορά.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για το κοινωνικό συσσίτιο και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κάθε αθλητική δραστηριότητα συμβάλει αποτρεπτικά στην χρήση ναρκωτικών και καλλιεργεί επίσης, το ομαδικό πνεύμα, το «ευ αγωνίζεσθαι». Στην σημερινή δε εποχή που είναι έντονο το αίσθημα της απογοήτευσης και της παραίτησης βοηθά στην ενεργοποίηση και τον επαναπροσδιορισμό νοήματος στην ζωή των εφήβων.

Στη διοργάνωση θα παραβρεθούν και θα παίξουν μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Μπάσκετ.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Μαΐου - 09:00-14:00 και 17:00-20:00

"Η λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη"

Περιηγούμαστε στο κέντρο της πόλης συνδέοντας σελίδες και αφηγήσεις με τον αστικό ιστό. Οι ποιητές, οι πεζογράφοι, τα περιοδικά, οι λογοτεχνικές συντροφιές τροφοδοτούν με άγνωστες ιστορίες μια καινοτόμο διαδρομή που προσεγγίζει κριτικά τη λογοτεχνία που γράφτηκε στην Θεσσαλονίκη, τις εκλεκτικές συγγένειες, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των έργων που άφησαν το αποτύπωμά τους και συνδιαμόρφωσαν την ταυτότητα της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας περνάμε από παλιά βιβλιοπωλεία, στέκια, σπίτια και γραφεία λογοτεχνών, στοές, εισόδους πολυκατοικιών ακόμη και από φαρμακεία αναζητώντας τα ίχνη των πεζογράφων και των ποιητών που έζησαν στη πόλη και που αποτύπωσαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τις ανησυχίες της εποχής του πιάνοντας το κουβάρι της αφήγησης από τις αρχές του 20ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.

Info:

Σάββατο 26 Μαΐου

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγίας Σοφίας
'Ωρα: 19.00
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186900 - 1

TEDxAUTH

Το πρώτο TEDx event με τίτλο «Έρεισμα» διοργανώνεται από την ομάδα TEDxAUTH, με την υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, από τις 10:00 έως τις 21:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Με στόχο οι συμμετέχοντες «να αναλογιστούν, στην καθημερινότητά τους, την αξία του ήθους, του πάθους και του τέλους, όπως τα όρισε ο Αριστοτέλης», η ομάδα TEDxAUTH επιχειρεί την ανάδειξη ιδεών, προσώπων, έργων και δράσεων και τη διάδοσή τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό.

Στο TEDxAUTH συμμετέχουν 13 ομιλητές και 4 performers, διακεκριμένοι στον χώρο τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων:

η Στέλλα Κάσδαγλη, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του οργανισμού «Women On Top» για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία, καθώς και συνιδρύτρια της online λέσχης ανάγνωσης «Bookworm»

ο Γιάννης Πέτρου, αθλητής κωπηλασίας, 6ος Ολυμπιονίκης στο Ρίο και κάτοχος αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ το 2016

ο Αλέξανδρος Πονομάροβ, φοιτητής Οδοντιατρικής και ερασιτέχνης χορευτής.

Οι ομιλητές και οι performers θα αναπτύξουν τις ιδέες τους, τους συλλογισμούς τους και θα καταθέσουν τα προσωπικά τους βιώματα, στη βάση της λογικής και της ηθικής, έτσι ώστε αυτές οι εμπειρίες να αποτελέσουν το «όχημα» που θα εμπνεύσει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για ένα καλύτερο ταξίδι στη ζωή.

Στο πλαίσιο τoυ TEDxAUTH, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα workshops, που εστιάζουν στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, μέσα από τη διάδοση ιδεών και τη διεύρυνση των γνώσεων των συμμετεχόντων.

Κόκκινη κλωστή κομμένη…

Η εφηβική ομάδα του Θεάτρου Σοφούλη παρουσιάζει τη σύνθεση αλληγορικών παραμυθιών και κειμένων "κόκκινη κλωστή κομμένη…" Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στις έννοιες της ζωής και του θανάτου, του φόβου και του θάρρους, της αποδοχής του διαφορετικού και του προβληματισμού για το εάν ο κόσμος είναι μόνο αυτός που βλέπουμε. Η ομάδα δούλεψε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς πάνω σε αυτά τα ανοιχτά ερωτήματα προτείνοντας, αυτοσχεδιάζοντας κινητικά και ηχητικά και γράφοντας κείμενα.

Από τη συνολική αυτή δουλειά προέκυψε το υλικό της παράστασης που συντέθηκε σε κείμενο παράστασης από τη Λένα Πετροπούλου, εμψυχώτρια της ομάδας. Η σκηνική απόδοση των κειμένων/ παραμυθιών βασίζεται στο παράδοξο και στο ατμοσφαιρικό, στο μυστήριο και τον συμβολισμό.

Οι 12 νέοι ηθοποιοί της ομάδας συνθέτουν διαρκώς εικόνες και ατμοσφαιρικές σκηνές με μόνη τη χρήση των σωμάτων, των φωνών και λιγοστών σκηνικών αντικειμένων, θέλοντας να παρασύρουν το κοινό σε ένα ταξίδι στην μυστήρια μας ύπαρξη…

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της δικής μας Ζωής, που με τον ξαφνικό χαμό της φέτος ήρθε να υπογραμμίσει τους προβληματισμούς μας πάνω στο μυστήριο της ζωής και του θανάτου, αλλά και να νοηματοδοτήσει την επιλογή μας να μιλήσουμε σκηνικά γι? αυτούς.

Info:

Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Μαΐου στις 19:00
Θέατρο Σοφούλη (Θ.Σοφούλη & Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά)
Κρατήσεις: 2310423925
Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Πέντε γυναίκες κάτω από το βαρύ πένθος που τους επέβαλλε η σκληρή συντηρητική και τυραννική μητέρα τους, μέσα στην αποπνιχτική ατμόσφαιρα μιας σκληρής και κλειστής κοινωνίας, αγωνιούν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, ονειρεύονται και υπάρχουν, μόνο πίσω από ερμητικά κλειστά παράθυρα και τραβηγμένες κουρτίνες. Πίσω από τον ψηλό τοίχο ενός σπιτιού. Καταδικασμένες στην αφάνεια στη σιωπή και στη τραγωδία.

Γυναίκες γεμάτες ζωή που μαραίνονται σαν λουλούδια σε σκοτεινό δωμάτιο. Ζωές υποταγμένες στις κοινωνικές προκαταλήψεις και υπόδουλες σε μια ανδροκρατούμενη πραγματικότητα.

Η λογοκρισία και η δικτατορία εντός.

Και έξω από το βυθισμένο στο πένθος σπίτι, όλη η ανδαλουσιανή ζωή να ξεχύνεται με ορμή, με ήχους, γέλια, δέντρα, χωράφια, φωτιές, καντάδες, έρωτες και πάθη.

Ο φασισμός.
Η σάρκα που καίγεται, που πνίγεται.
Ο ζωντανός ενταφιασμός, η απελπισία, η αποκτήνωση,
Και ένα ανατρεπτικό φινάλε…

Info:

Θέατρο Αυλαία, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ πλευρά Τσιμισκή: Κυριακή 27 Μαϊου

Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6 Άνω Λαδάδικα: Σάββατο 26

Γενική είσοδος: 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων) 8 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα στο Θέατρο Τ

Με το βραβευμένο έργο του Ζοέλ Πομμερά «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» πραγματοποιεί τη νέα της εμφάνιση η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Θέατρο Τ.

Αποτελούμενο από σύντομες σκηνές παλλόμενης ζωής, το έργο είναι ένα πολυφωνικό σχόλιο πάνω στην έννοια της αγάπης. Πίσω από τον παράξενο τίτλο του, κρύβονται στιγμιότυπα από τις σχέσεις των ανθρώπων, ιστορίες έρωτα και χωρισμού, που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση, αλλά και πολύ χιούμορ, για το αδιέξοδο της αγάπης.

Είναι τελικά ουτοπία η ερωτική αρμονία; Η αγάπη είναι τόσο ανέφικτη, όσο υπαινίσσεται ειρωνικά ο τίτλος; Και ποιον από τους ήρωες του έργου, αυτούς τους κωμικοτραγικούς πρωταγωνιστές της καθημερινότητας, να πιστέψουμε; Αυτόν που λέει: «Μα δεν υπάρχει αγάπη, είναι μια επινόηση, ένα παιχνίδι του μυαλού, ένα είδος αρρώστιας»; Ή εκείνον που βεβαιώνει: «Μα όχι, ήταν τέλεια όταν γνωριστήκαμε, ήταν σαν να ήμασταν δύο μισά που είχαν χαθεί και ξαναβρέθηκαν, ήταν σαν γιορτή»;

Επτά ηθοποιοί, παίζοντας ο καθένας πολλούς ρόλους, προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο αναπάντητο ερώτημα: Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; Σύγχρονες παραλλαγές πάνω σε ένα αιώνιο θέμα, οι σκηνές του Πομμερά ταλαντεύονται ανάμεσα στην προσδοκία και τη διάψευση, τον κυνισμό και τον λυρισμό, το δράμα και την κωμωδία.

Ο Ζοέλ Πομμερά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» με το έργο του «Οι έμποροι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, πρώτα στο θέατρο Αμαλία (2008) και κατόπιν στο Φεστιβάλ Αθηνών (2009). «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» πρωτοπαίχτηκε στο Παρίσι, στο θέατρο Οντεόν, το 2013. Πρώτη ελληνική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης, το 2016, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

Info:

Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16)
Παραστάσεις Σάββατο 26 Μαΐου στις 21:30 και Κυριακή 27 Μαΐου στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 13€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ

«Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Η παράσταση στηρίζεται σε τέσσερις επιστολές του Αλμπέρ Καμύ σε έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό, γραμμένες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιστολές αυτές εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, που βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα. Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδώσει.

Η Σοφία Δερμιτζάκη μας μίλησε για τη συνάντησή της με το κείμενο και τα κύρια χαρακτηριστικά του. «Τα “Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό”, έπεσαν στα χέρια μου το 2014. Σε μια Ευρώπη, που ήδη έχριζε επαναπροσδιορισμού αξιών, τα κείμενα αυτά μου φάνηκαν πιο επίκαιρα από ποτέ. Η θεατρική τους μεταφορά, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, άλλα ο μεστός και συναισθηματικός λόγος του Καμύ, βοήθησε αρκετά, στο να ζωντανέψουν αυτές οι τέσσερις επιστολές επί σκηνής. Τα λόγια ενός φιλοσόφου, στην απλή γλώσσα ενός γράμματος! Ο Καμύ, αντιτάσσει τη διανόηση, τη σκέψη και την αγάπη για την ομορφιά, το πνεύμα και την ελευθερία, απέναντι στον ναζισμό αλλά και κάθε ολοκληρωτική σκέψη που επιφέρει βία και σπαραγμό. Το εντυπωσιακό είναι πως δεν σου δίνεται η εντύπωση πως θα μπορούσε να προσθέσει κάτι άλλο. Ο λόγος του συγγραφέα και η επιχειρηματολογία του είναι μία συμπαγής, συνοχική έννοια και αποτελεί τον λόγο κάθε άξιου πολίτη αυτού του κόσμου και αυτής της Ευρώπης, που καθημερινά η ιδέα της και οι αξίες της, φαλκιδεύονται. Μια επιχειρηματολογία άτρωτη, που αποδεικνύει ότι το αντίθετο του ναζισμού, δεν είναι μόνο η δημοκρατία, αλλά η ανθρωπιά και η αγάπη για τη ζωή. Τα “Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό” , μας υπενθυμίζουν ότι η Ευρώπη, δεν είναι ένα νόμισμα, ή μια οικονομική ένωση, αλλά μια ιδέα, την οποία, με πολύ κόπο, καταστρέφουμε κάθε μέρα».

Τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία. Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται.

Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές– η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράστασή μας, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

Info:

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25)
24- 27 Μαΐου
Ώρα 21:00
Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο (φοιτητικό – άνω των 65): 8 €
Ατέλεια – Άνεργοι: 5€

Γρανάδα

Η Γρανάδα, «η πόλη του καλού θανάτου», είναι ο τόπος όπου άρχισε να μπλέκεται η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, πριν από 35 χρόνια. Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, ένα ατύχημα που ακολούθησε και μία συμφωνία σιωπής, έδεσαν τις ζωές όλων, με φόντο την ιστορία της Ιωάννας της Τρελής. Η Ιωάννα, μια Ισπανίδα βασίλισσα που πέρασε από την ίδια πόλη και έμεινε κλεισμένη σε ένα κάστρο για 46 χρόνια πενθώντας για την απώλεια του συζύγου της, έγινε η έμμονη ιδέα του πατέρα της οικογένειας και εν αγνοία της, τους σημάδεψε. 500 χρόνια μετά, ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατραπούν όλα, υπενθυμίζοντάς μας το απλούστερο: πως από τότε που ξεκίνησε το αέναο ταξίδι της ζωής, είμαστε εκτεθειμένοι στη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη λύπη.

Η «ΓΡΑΝΑΔΑ» είναι μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δε θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν.

Ιnfo:

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Παραστάσεις έως τις 27 Μαΐου 2018, Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 10€ φοιτητικό | 8€ ανέργων | 5€ ατέλειες

Τίτος Ανδρόνικος του William Shakespeare

Ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτος Ανδρόνικος, κατακτητής των Γότθων, επιστρέφει στη Ρώμη, με λάφυρα τη βασίλισσα των Γότθων, Ταμόρα, και τους γιους της. Θυσιάζει τον μεγαλύτερο γιο της Ταμόρα και την ύβρη αυτήν, η βασίλισσα θα θελήσει να ξεπληρώσει με όλη της τη λύσσα. Ο Τίτος επιλέγει για τον θρόνο, τον πρωτότοκο γιο του νεκρού πια αυτοκράτορα, Σατουρνίνο και του προσφέρει το χέρι της κόρης του, Λαβίνια. Ανόητος, αφελής, διεφθαρμένος και ερωτομανής, ο Σατουρνίνος, παντρεύεται την Ταμόρα, μαγεμένος από τα κάλλη και τον ερωτισμό που εκπέμπει, αφήνοντας την Λαβίνια στον αδελφό του. Αυτοκράτειρα της Ρώμης πλέον, η Ταμόρα, με εκτελεστικά όργανα τους άλλους δυο γιους της και τον μαύρο εραστή της, Ααρών, με τον οποίο γεννά ένα νόθο γιο, στήνει εφιαλτικό «χορό» εκδίκησης ενάντια στον Τίτο Ανδρόνικο και την οικογένειά του. Αχαλίνωτοι και βάναυσοι οι γιοί της, δολοφονούν, ακρωτηριάζουν, τιμωρούν, βιάζουν. Ο αιμάτινος κύκλος των βίαιων, εκδικητικών πράξεων, θα συνεχιστεί με τη θανάσιμη τιμωρία των γιων, του εραστή της Ταμόρα και της ίδιας από τον Τίτο Ανδρόνικο τον αδερφό του Μάρκο Ανδρόνικο, δήμαρχο της Ρώμης και τον γιο του Λούκιο, ο οποίος συμμαχεί με τους Γότθους για να στεφθεί, στο αιματοβαμμένο τέλος, αυτοκράτορας της Ρώμης.

Info:

LABATTOIR (ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ), 26ης Οκτωβρίου 35

Σαββατοκυριακο 26,27 Μαΐου

Ώρα: 9.15μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€

ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 8€

Ερωτευμένα Άλογα

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί την παραγωγή «Ερωτευμένα Άλογα» της ομάδας «Εν δυνάμει», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, που θα παρουσιαστεί στη Μονή Λαζαριστών στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» από τις 19 έως τις 27 Μαΐου στο πλαίσιο 4ου Φεστιβάλ Δάσους.

Τα Ερωτευμένα Άλογα, η νέα παραγωγή της ομάδας «Εν δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, επιχειρεί, μετά από πολύμηνη έρευνα, να καταγράψει την πορεία ενός «…αχ!», ενός επιφωνήματος που συνοδεύει τον κεραυνοβόλο έρωτα, την απόρριψη, την ανάταση, την οδύνη αλλά και την ηδονή. Μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την “αναπηρία”, που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που σαν καλπασμός ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το άλογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή. Μια παράσταση που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Info:

Μονή Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»

Σάββατο 26/5, στις 21.00
Κυριακή 27/5, στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 12 €
Μειωμένο (Φοιτητικό, Ομαδικό, Άνω των 65, Πολυτέκνων): 8 €
Ανέργων, ατέλειες: 5 €
ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Τα ορφανά

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ, του Ιρλανδού βραβευμένου συγγραφέα, πολυμεταφρασμένου και καταξιωμένου στην ελληνική θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Ο σημαντικός σκηνοθέτης με τη μακρόχρονη πορεία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο ξεχώρισε με την παράσταση «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο και το Μίζερι του Στήβεν Κινγκ, που παίζεται με επιτυχία στο Ιλίσια – Βολανάκης. Ο Τάκης Τζαμαργιάς έρχεται στο ΚΘΒΕ με ένα εξίσου δυνατό και σύγχρονο κείμενο που εγείρει ερωτήματα, θέτει διλήμματα και προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τη βία και το ρατσισμό σήμερα.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται, πώς η γραμμή για το τι είναι μια δικαιολογημένη πράξη χαράζεται στην άμμο και σταδιακά σβήνει για να ξαναχαραχθεί όλο και πιο μακριά, πιο βαθιά, ώσπου δεν υπάρχει πλέον κανένα όριο ανάμεσα στη λογική και την παράνοια, τη μισαλλοδοξία και το έγκλημα. (από το κείμενο της Βίκυς Αγγελάκη - Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Θεατρολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασίλειου- που γράφτηκε ειδικά για το πρόγραμμα του ΚΘΒΕ.)

Το επίκαιρο και αινιγματικό έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου (βραβεία Fringe First και Herald Angel) το 2009 και ανέβηκε από τότε σε δεκάδες ευρωπαϊκές σκηνές φτάνοντας ως την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Info:

Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 1

Τα κόμικς του Αρκά ταξιδεύουν στην Θεσσαλονίκη

Οι ήρωες του ΑΡΚΑ μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Σημείο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά, συνεχίζουν στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ, Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Μαίου !
Η «Ζωή Μετά», ο «Ισοβίτης», οι “Χαμηλές Πτήσεις”, ο «Καστράτο», το «Μαλλί με Μαλλί» πρωταγωνιστές στην ξεκαρδιστική παράσταση “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, που θα φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη κάθε πικραμένου.

Ο Μπαμπάς Σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το "τέρας" που έχει για γιο. Ο Ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλία του με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο Θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη. Η Λουκρητία θέλει απελπισμένα σεξ, μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντά, καθώς συγκάτοικος της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ' ένα κομμωτήριο, οι γλώσσες κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα σπάνε, με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Τέλος, στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν. Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από τα πριν.

Στη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με λιτό αλλά καυστικό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους, τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον ΑΡΚΑ και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

Info:

25-26 Μαΐου 2018 – Θεσσαλονίκη
Fargani Art, Αγίου Παντελεήμονος 10, Θεσσαλονίκη
Ώρα παράστασης: 21:15
Τιμή εισιτηρίου: 15 € – 12 € – 10 €

Lolita Reversed

Ένας μεσήλικας σκηνοθέτης νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι μιας όμορφης χήρας, έλκεται παθολογικά όμως από τη δεκατριάχρονη κόρη της με την οποία και δημιουργεί δεσμό με ολέθρια αποτελέσματα. Καθώς ακολουθούμε τη βίαιη διαδρομή ενηλικίωσης της Λολίτας, η ιστορία μπλέκεται με τις μελλοντικές προβολές των χαρακτήρων καθώς και με την ιστορία μιας άλλης κοπέλας από το παρελθόν του ίδιου του Ναμπόκοφ. Η πλέον απαγορευμένη ιστορία παθιασμένου έρωτα, αλλιώς.

Η προσωποποίηση του απαγορευμένου καρπού κρύβεται στη σοκαριστική ιστορία που λογοκρίθηκε και λατρεύτηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, την «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο αιρετικό μυθιστόρημα, το “Lolita Reversed” ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο νυμφίδιο, εξερευνώντας τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι.
Η πιο διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία του κόσμου, σε μια ολοκαίνουρια εκδοχή δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Info:

LOLITA REVERSED

Από 25 έως 27 Μαΐου
Στο Θέατρο Αθήναιον

Θέατρο Αθήναιον / Κεντρική Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Παραστάσεις: Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου, στις 21:00
Διάρκεια: 100 λεπτά
Εισιτήρια: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (Προσφορά τα 100 πρώτα εισιτήρια μέσω viva.gr)

Ο Λευτέρης Πανταζής στο Θέατρο Βεργίνα

Όλα τα μωρά στην πίστα, με τον τραγουδιστή των μεγάλων επιτυχιών, Λευτέρη Πανταζή!

Ο Λευτέρης Πανταζής θα «βρει το ευαίσθητο σημείο σας» στο Θέατρο Βεργίνα και θα γίνει...ΛΕ-ΠΑνικός!

Μία μοναδική μουσική παράσταση με χρυσές & πλατινένιες επιτυχίες που άφησαν εποχή. «Ταραχή», «Έβδομος Ουρανός», «Μαγικά Χαλιά», «Όλα τα λεφτά λουλούδια», «Τηλεπάθεια» και άλλα πολλά τραγούδια του δημοφιλούς τραγουδιστή, που χάραξε τη δική του ιστορία στο λαϊκό τραγούδι και ξεσηκώνει με τη μοναδική σκηνική του παρουσία.

Info:

Σάββατα 25, 27 Mαίου στις 21:45

Τιμή: από 15 ευρώ με 1 welcome drink

Η είσοδος στο Καζίνο δεν είναι απαραίτητη.
Η τιμή εισιτηρίου δεν περιλαμβάνει είσοδο στο καζίνο.
Είσοδος άνω των 21 & απαραίτητη η εγγραφή στο καζίνο με ταυτότητα ή διαβατήριο

O Νίκος Οικονομόπουλος στο FIX Night Club

Ο Νίκος Οικονομόπουλος ανέβηκε Θεσσαλονίκη και το κοινό της πόλης τον υποδέχτηκε με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο!

Το πρόγραμμα από το Κέντρο Αθηνών μεταφέρθηκε στη συμπρωτεύουσα, για να μας χαρίσει βραδιές διασκέδασης, με τον Νίκο Οικονομόπουλο να δίνει τον καλύτερο του εαυτό!

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο Fix Live!

Info:

Fix Live, 26ης Οκτωβρίου 15

Τηλ.: 2310 514555

Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ.

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται με το Κουαρτέτο Φλάουτων της Κ.Ο.Θ. που αποτελείται από τους Όθωνα Γκόγκα, Νικολό Δημόπουλο, Γιάννη Ανισέγκο και Ματούλα Χατζή. Οι τέσσερις εξαίρετοι φλαουτίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει ποικιλοτρόπως τις δυνατότητες αυτού του οργάνου.

Η σύνθεση ‘Καλοκαίρι μέσα στα βουνά’ του Eugène Bozza είναι μία σύνθεση που εντάσσεται στο ρεύμα του Νεοκλασικισμού, αποτέλεσμα των επιδράσεων του συνθέτη μετά τη μετακόμισή του στο Παρίσι και τη γνωριμία του με τις νέες τάσεις της μουσικής.

Το έργο του Δραμινού συνθέτη Δημήτρη Δοξάκη ‘Flute Macovei’ είναι γραμμένο για το μουσικό και καθηγητή Ηλία Μακοβέι που υπήρξε για σειρά ετών το πρώτο φλάουτο της Κ.Ο.Θ.. Ο Δοξάκης σκιαγραφεί την ανάμνηση του Ρουμάνου μουσικού, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα ρυθμικά στοιχεία από τη μουσική της πατρίδας του.

Ο Mark Thomas διασκεύασε για τέσσερα φλάουτα μία από τις γνωστότερες σουίτες για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσύ, το ‘Φεγγαρόφωτο’, ένα έργο χαρακτηριστικό του ιμπρεσιονισμού.

Στο ‘Κουαρτέτο για φλάουτα’ η Sofia Gubaidulina χρησιμοποιεί την ακαθόριστη φύση των ηχοχρωμάτων σε μία προσπάθεια να εκφράσει τις μυστικιστικές της αναζητήσεις και να αποδώσει την αίσθηση ελευθερίας που έρχεται μέσα από την ανθρώπινη υπέρβαση.

Ο Mike Mower ξεκίνησε τις σπουδές του στο φλάουτο πριν συνεχίσει με σαξόφωνο, ηλεκτρικό μπάσο, κλαρινέτο και άλλα όργανα στα διάφορα σχήματα με τα οποία εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας έργα του. Η σύνθεση ‘Fictions’ συνδυάζει κλασική μουσική με τζαζ και είναι γεμάτη ευχάριστες μελωδίες, χαρακτηριστικό της γραφής του Μάουερ.

Info:

Κυριακή, 27 Μαΐου 2018, ώρα 12:00

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’

Κουαρτέτο Φλάουτων Κ.Ο.Θ.

Όθωνας Γκόγκας

Νικολός Δημόπουλος

Γιάννης Ανισέγκος

Ματούλα Χατζή

Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, χονγκ κονγκ, λευτερης πανταζης, μαΐου, ελλαδα, συγκεκριμένο, εσακε, εοκ, πσακ, προσφορες, φαρμακεια, info, tedx, ΑΠΘ, women, top, online, μυστήριο, μνήμη, θεατρο, κορεα, νέα, εμφάνιση, δραμα, αθηνα, γαλλια, βασεις, william, σφαγεια, κινγκ, κθβε, διλήμματα, σημαίνει, μισαλλοδοξία, fringe, angel, αρκα, art, εισιτήρια, viva, fix, night, live, sofia, mike, ηλεκτρικος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κλειστα επαγγελματα, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, αποτελεσματα, τι σημαινει, κεντρο αθηνων, μνήμη, αλογα, αυστραλια, αυτοκινητο, αυλαια, βεργινα, γυναικα, δημος θεσσαλονικης, δημοκρατια, δουλεια, δωρεαν, εθνικο θεατρο, εικονες, εοκ, επικαιρα, εργασια, εσακε, ηδονη, ηθοποιοι, θαλασσα, θεμα, ιλισια, ιχνη, κθβε, λουλουδια, μητερα, μουσικη, μπασκετ, μωρα, οικονομοπουλος, ομορφια, ονοματα, περιοδικα, πλαισιο, προγραμμα, πσακ, ρωμη, σημερινη, τραγουδια, φεστιβαλ αθηνων, φιλια, ωρα, fringe, αγαπη, αγιου πνευματος, αγνοια, αγορα, αζημιωτο, αθηναιον, αιρετικο, αξιζει, αλληλεγγυη, αλογο, αμαλια, απωλεια, ατζεντα, ατμοσφαιρα, ατυχημα, αφελης, βιβλιοπωλεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γελιο, γινει, γλωσσα, γνωριμια, γραφεια, δεντρα, δυναμη, δημος, δικη, διλήμματα, δωσει, διημερο, δικτυο, εγινε, εγγραφη, εγχειρημα, ευκολα, αιθουσα, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εισιτήρια, ελευθερια, εμμονη, εννοια, εργα, ενστικτο, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ετων, ευθυμιου, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ειδος, ηρωες, ηχητικα, θυμιζει, ιωαννα, καιγεται, κειμενο, κυκλος, κυρια, κινγκ, κλασικη μουσικη, κουρτινες, κρατικο, κωμωδια, κομμωτηριο, λαδαδικα, λεφτα, λυπη, λιτο, λογια, λογοτεχνια, λυσσα, λογο, μαυρο, μαΐου, μακρια, μοιρα, μυστήριο, μισαλλοδοξία, μισος, μικρο, μονη λαζαριστων, μυθιστορημα, μυστηρια, ναμποκοφ, νικο, ομαδα, παντα, ουτοπια, οικογενεια, ορια, ορμη, παιδια, παρισι, πενθος, πιανο, πρωταγωνιστες, πρωι, ψυχη, ρευμα, ριο, ρολοι, ροτερνταμ, σαξοφωνο, σαββατο, σελιδες, συγκεκριμένο, σειρα, σιωπη, σκηνες, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, σπιτια, συγχρονο, σχηματα, ταυτοτητα, τιμωρια, τιμη, τι ειναι, τιτο, τολμη, φαντασια, φασισμος, φεστιβαλ, φυση, φοιτητης, φλαουτο, φλεμινγκ, φοντο, φορα, χερι, χειλη, χηρας, χιουμορ, χονγκ κονγκ, χαρα, οδυνη, ωρες, αρκα, art, δωματιο, εμφανισεις, ενωση, ερωτες, εθνικο, fix, γελια, γερμανο, γλωσσες, υμνος, κειμενα, κλωστη, κομικς, κυριακη, night, mike, οργανα, παιχνιδι, ποιητες, ρωμαιος, σημαίνει, σκηνη, σκηνικα, sofia, ταξιδι, tedx, online, υλικο, viva, βιωματα, william, ξεκινησε, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα