Οικότροφοι εστιών του ΑΠΘ: Οι συνθήκες διαβίωσης δεν αρμόζουν σε φοιτητές του 21ου αιώνα

Συνέντευξη τύπου για την υπολειτουργία των Φοιτητικών Εστιών των Πανεπιστημίων παραχώρησαν πριν από λίγο φοιτητές των εστιών.

Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι που διαμένουν στα κτήρια των φοιτητικών εστιών τόσο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης όσο και γενικότερα στις εστίες σε όλη την Ελλάδα.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών

Εστιών, Αρχοντία Παπαγεωργιου, «το πρόβλημα με τη σίτιση ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε φοιτητές του 21ου αιώνα. Εμείς ερχόμαστε να σπουδάσουμε με όνειρα για το μέλλον μας και αντί γι’ αυτά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά εμπόδια στις σπουδές, στη στέγαση παράλληλα με την αγωνία μας για το εργασιακό μας μέλλον».

Εν συνέχεια, η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα των κτηριακών υποδομών, όπως για παράδειγμα την καθαριότητα, την μούχλα στα μπάνια, την έλλειψη επαρκούς θέρμανσης καθώς επίσης και την σημαντική έλλειψη ασφαλείας για τους ίδιους τους φοιτητές.

«Η πυρασφάλεια είναι ανεπαρκής, με χαρακτηριστικές τις ανακοινώσεις της γραμματείας για να μην ανοίγουμε πολλές συσκευές ταυτόχρονα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της πυρκαγιάς. 'Όπως και η φύλαξη είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κλοπές ενώ έντονο είναι και το πρόβλημα των ναρκωτικών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στάθηκε και στο θέμα διαθεσιμότητας δωματίων στις φοιτητικές εστίες, καθώς όπως υπογράμμισε, «μόνο για φέτος έμειναν εκτός εστιών 222 φοιτητές που έκαναν αίτηση, με αρκετούς από αυτούς να γυρνάνε πίσω στις πόλεις τους και να μην μπορούν να σπουδάσουν»

Αναφορά έγινε επίσης και στα πρόσφατα μείζονος σημασίας ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, που είναι το κλείσιμο του εστιατορίου των εστιών από τις 20 Νοεμβρίου, καθώς επίσης και την έλλειψη ανελκυστήρων σε τρία από τα τέσσερα κτήρια των εστιών από την Τρίτη, κάτι που συνεπάγεται πως «φοιτητές με κινητικά προβλήματα αναγκάζονται να ανεβαίνουν με τις σκάλες σε 8όροφα κτήρια».

Αναφορά έγινε και κατά του Ιδρύματος Νεολαίας Δια Βίου Μάθησης, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ, αφού τόσο η διακοπή της σίτισης όσο και η συντήρηση και ανακαίνιση των εστιών είναι στην αρμοδιότητά του. «Οι κτηριακές υποδομές μετράνε πολλές δεκαετίες ζωής, ενώ η συντήρηση και ανακαίνισή τους παραμελείται συστηματικά από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα