Οικία Μιχαηλίδη: Το όμορφο νεοκλασικό της Βασ. Όλγας έγινε "Casablanca" και αποκτά ξανά ζωή

Τις πόρτες της ως «Casablanca» άνοιξε την περασμένη Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου η οικία Μιχαηλίδη, το νεοκλασικό διατηρητέο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στη Θεσσαλονίκη.

Ένα από τα ελάχιστα διατηρητέα, που θυμίζει την άλλοτε συνοικία των «Εξοχών» και το οποίο παρέμενε για χρόνια άδειο αποκτά και πάλι ζωή με τους όμορφους χώρους του να στεγάζουν πλέον ένα νέο café – bar restaurant, το «Casablanca Social Club».

Η πρώην Βίλα Λεβή Μοδιάνο και Θεμελή χτίστηκε το 1888 και περιήλθε

στην οικογένεια Μιχαηλίδη το 1926, η οποία διέμενε στο διώροφο οίκημα μέχρι το 1990. Στη συνέχεια, ενοικιάστηκε από τράπεζα, η οποία επισκεύασε το διώροφο κτίριο.

Οι επιχειρηματίες, Χρήστος Πορτοκάλογλου, Άκης Συμεωνίδης, Χρήστος Σταυράκης, Κυριάκος Κυριακού με αγάπη και όραμα για την Θεσσαλονίκη θέλησαν να αναδείξουν την ιστορία της λευκής βίλας και έκαναν ένα «πάντρεμα» του παλιού με το μοντέρνο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι διακοσμητικές κόγχες στις μπαλκονόπορτες και τα κιονόκρονα, που στολίζουν το νεοκλασικό, ενώ είναι έντονα τα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά.

Το καλοκαίρι του 2017 έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για το Casablanca και χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τις τεχνικές μελέτες αλλά και τις παρεμβάσεις που έγιναν από τους νέους ενοικιαστές.

«Μία προσπάθεια που χρειάστηκε αρκετό καιρό να ολοκληρωθεί γιατί έγινε προσεκτική δουλειά με σεβασμό στο κτίριο, που είναι χαρακτηρισμένο “έργο τέχνης” από το υπουργείο Πολιτισμού και που έγινε με πολλή αγάπη για να αναδείξουμε και την ιστορία του αλλά και να προσθέσουμε στοιχεία που θα το κάνουν πιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που θα το επισκεφθούν σήμερα και θα αφήσουν κάτι και για το μέλλον του κτιρίου» αναφέρει στο thestival.gr ο Χρήστος Πορτοκάλογλου, ένας εκ των ιδιοκτητών.

Επηρεασμένος και εμπνευσμένος από τα νεανικά του χρόνια, όπου διέμενε στην περιοχή και περνούσε καθημερινά από την οικία Μιχαηλίδη, ο κ. Πορτοκάλογλου αποφάσισε να ανοίξει την δική του επιχείρηση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάνει κάτι για την πόλη.

«Το κτίριο ασκούσε πάνω μου μία τρομερή γοητεία από τότε που ήμουν πολύ νέος γιατί μεγάλωσα σε αυτή την περιοχή και περνούσα από την οικία. Ίσως ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω την κίνηση, να προσπαθήσω να πείσω τους ιδιοκτήτες του κτιρίου να μας το νοικιάσουν για να το αναπλάσουμε», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Η πόλη έχει ανάγκη να γίνονται όμορφα πράγματα παντού και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, που τελικά φτάνουν να ασφυκτιούν από την υπερβολική χρήση. Είναι πανέμορφο κομμάτι της πόλης. Είναι αμαρτία αυτά τα κτίρια να μένουν ανεκμετάλλευτα και να μην έχουν κάποιον να τα φροντίσει».

Από τις παρεμβάσεις που έγιναν στο διατηρητέο για την αναμόρφωση του αναδείχθηκαν γύψινα στις οροφές και ιδιαίτερα στοιχεία στην τοιχοποιία. «Αυτά που ανακαλύψαμε εμείς όταν αρχίσαμε να αποξηλώνουμε την γυψοσανίδα, που κάλυπτε πολλές επιφάνειες από την προηγούμενα ήταν γύψινα στις οροφές, είναι ενδιαφέροντα στοιχεία στην τοιχοποιοία του κτιρίου, δηλαδή υλικά που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και φροντίσαμε με την μελέτη που κάναμε αυτά με κάποιο τρόπο να αναδεικνύονται ως μέρος διακόσμησης του χώρου. Περιποιηθήκαμε τον εξωτερικό διάκοσμο της πρόσοψης του κτιρίου που ήταν ταλαιπωρημένος και παραδώσαμε το κτίριο καινούργιο στην πόλη», εξηγεί ο κ. Πορτοκάλογλου.

Στο εσωτερικό του «Casablanca», επικρατεί το ξύλινο στοιχείο, τόσο στο πάτωμα, όσο και στα έπιπλα, ενώ τα χρώματα του γαλάζιου και του καφέ «ντύνουν» τα δωμάτια της οικίας Μιχαηλίδη.

Οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν και στα τραπεζάκια στην αυλή έξω από το διατηρητέο πλάι στους φοίνικες τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και το βράδυ, που είναι όμορφα φωτισμένη.

Παλιότερα, στην περιοχή των Εξοχών, η αυλή του διωρόφου εκτεινόταν μέχρι την θάλασσα.

Το λευκό σπίτι

Με επιρροές από την ταινία οι ιδιοκτήτες επέλεξαν το όνομα του μαγαζιού τους, ενώ το social club έχει να κάνει με το αίσθημα οικειότητας που θέλουν να νιώθουν οι πελάτες τους. «Η Casablanca σαν τοπωνύμιο έχει κάτι το εξωτικό, έχει γίνει τραγούδι. Έχουμε κάποια στοιχεία εξωτικά στον χώρο αλλά νομίζω ότι είναι και ένα δίσημο όνομα. Αν σπάσετε την λέξη είναι Casa – blanca, δηλαδή το λευκό σπίτι».

Σύμφωνα με τον κ. Πορτοκάλογλου η συγκεκριμένη βίλα την εποχή, που κτίστηκε ήταν το μοναδικό λευκό σπίτι, αθηναϊκού τύπου. Τότε, συνήθιζαν οι ντόπιοι αριστοκράτες Έλληνες, Εβραίοι, Τούρκοι να βάφουν τα κτίριά τους στο χρώματα της ώχρας για να δείξουν ότι κάνουν κάτι παραπάνω από τους Αθηναίους. «Ήταν ένα παιχνίδι επιβολής, ανταγωνισμού και επίδειξης ισχύος», σημειώνει.

Απεριτίφ, Coctails και εκλεπτυσμένες γεύσεις

Στο Casablanca οι επισκέπτες μπορούν να πίνουν τον καφέ τους, να δοκιμάσουν το πρωινό ή τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας. Υπάρχει μεγάλη γκάμα απεριτίφ και κοκτέιλ για τους λάτρεις του Fine Drinking. «Μας ενδιαφέρει να επικοινωνήσουμε μία συγκεκριμένη κουλτούρα στο χώρο του Ευ Ζην, που περνάει και μέσα από το fine drinking και την κουζίνα μας», υπογραμμίζει ο κ. Πορτοκάλογλου.

Στα σχέδια των ιδιοκτητών υπάρχει και η δημιουργία σιντριβανιού που θα δίνει νέα όψη στην λευκή βίλα. Το σχέδιο για το σιντριβάνι έχει εγκριθεί, ωστόσο, οι ιθύνοντες του μαγαζιού δεν θέλησαν να καθυστερήσουν περισσότερο το opening το Casablanca. Έτσι, όσοι βρεθούν μελλοντικά στην χώρο μπορεί να αντικρίσουν ένα σιντριβάνι να στολίζει την αυλή της διώροφης οικίας!

Info:

Casablanca Social Club

Βασιλίσσης Όλγας 18

Τηλ.: 231 124 3609

Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικία Μηχαηλίδη, Βασ, Όλγας, Casablanca,oikia michailidi, vas, olgas, Casablanca