ΟΙ Μαγεμένες βρήκαν τη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Την έκθεση των Μαγεμένων, οι οποίες απέκτησαν πλέον τη δική τους θέση στον δημόσιο χώρο, μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε πριν από λίγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η κα Κονιόρδου έκανε λόγο για μια συγκινητική στιγμή και πρόσθεσε: "Αυτή η πόλη έχει μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Τα κομμάτια της μνήμης της βρίσκονται διάσπαρτα παντού και δίνουν αυτόν τον ιδιαίτερο τόνο στην πόλη. Ένα κομμάτι είναι και οι Μαγεμένες.

Με κοινή συνεργασία, βλέπουμε πως έρχεται η ώρα που το όνειρο γίνετα πραγματικότηται".

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε: "Έχω πει από τότε που αναλάβαμε το δήμο ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου. Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι πλουσιότατο. Ένα κομμάτι αυτού, είναι και οι Μαγεμένες".

Σχετικά με το όραμά του οι Μαγεμένες να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχολίασε: "Οι Incantadas φιλοξενούνται προσωρινά εδώ στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου κι ελπίζουμε, εφόσον έχει εντοπιστεί λίγο πολύ ο χώρος όπου βρίσκονταν εξαρχής, κάποια στιγμή να τοποθετηθούν στην αρχική τους θέση".

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, συνεχάρη όσους συνέβαλαν στο να φτάσουν τα αντίγραφα των Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης στην πόλη, από το Μουσείο του Λούβρου. "Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο Θεσσαλονίκης διότι το κυνήγησαν από την πρώτη ώρα την υπόθεση αυτή. Θέλω να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ΔΕΘ διότι έχει κατορθώσει να οργανώσει την καλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων χρόνων" σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης χαριτολογώντας, χαρακτήρισε τον ίδιο και τον Γιάννη Μπουτάρη σύγχρονες Μαγεμένες, όταν μια από τις επιμελήτριες της έκθεσης, η Στυλιάνα Γκαλινίκη, αναφερόμενη στην ιστορία των Μαγεμένων, μίλησε για τον αστικό μύθο που θέλει τις μορφές αυτές να αποτυπώνουν γυναικες που είχαν ερωτική σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Από τη ΔΕΘ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΟΙ κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν πλέον να θαυμάζουν τα ακριβή αντίγραφα των Μαγεμένων, στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Οι αμφίπλευροι πεσσοί ανήκαν σε μία δίτονη κιονοστοιχία του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αι. μ.Χ., η οποία κοσμούσε πιθανόν ένα πολυτελές συγκρότημα θερμών νοτίως της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο λεηλατήθηκε το 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο EmmanouelMiller και τμήματά του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και βρίσκονται έως σήμερα.

Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης, επέστρεψαν στην πόλη τους το 2015 ως ακριβή αντίγραφα κατασκευασμένα στο Λούβρο χάρη στην υποστήριξη της προσπάθειας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη γενναία χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) HELEXPO και τη συνδρομή τεσσάρων τοπικών φορέων (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), καθένας από τους οποίους «υιοθέτησε» και έναν πεσσό. Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα αντίγραφα εκτέθηκαν για πρώτη φορά, με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε περίπτερο της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της 80ής διοργάνωσής της.

Στην τελετή των εγκαινίων συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη, η διευθυντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Τζένη Βελένη, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, ο αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

Ακούστε στα βίντεο της δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του προέδρου της ΔΕΘ, Τάσου Τζήκα:

Keywords
Τυχαία Θέματα