Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές δίνουν μάχη να ανακόψουν το δεξιό κύμα

Βουλευτικές εκλογές, για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, διενεργούνται αύριο στην Ισπανία, σε μία μάχη ο οποία διεξάγεται μεταξύ των κλασικών κομμάτων και της ακροδεξιάς που κερδίζει ανησυχητικά έδαφος στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Αυή τη φορά ωστόσο, το εκλογικό παιχνίδι έχει αλλάξει. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έχει χάσει εντελώς τη δυναμική του εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς, παραχωρώντας την πρώτη θέση στους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ. Οι αριστεροί Podemos και οι δεξιοί Ciudadanos (Κόμμα των Πολιτών)

επίσης βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν, σε αντίθεση με το ακρδεξιό Vox, που δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει διψήφιο ποσοστό, αποκτώντας τη δυνατότητα να στηρίξει ακόμη και μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos.

Αυτό ωστόσο που εντείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές, περίπου τέσσερις στους 10 πολίτες δεν έχουν ακόμη αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν αύριο.

Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα πάντα με το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων, είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία, οπότε τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού ήδη δίνουν και παίρνουν.

Αδιαμφισβήτος νικητής αναμένεται να είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες με τη ριζοσπαστική αριστερά των Podemos με τοπικά κόμματα, δηλαδή τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Αν και ο ίδιος ο Σάντσεθ, στις δύο προεκλογικές τηλεμαχίες, άφησε θολό το τοπίο σχετικά με μία συμμαχία με τους Ciudadanos, αυτό φαίνεται μάλλον δύσκολο.

Περισσότερα από 40 χρόνια από το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, οι νοσταλγοί του αναμένεται από αύριο να εκπροσωπούνται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας. Το ακροδεξιό κόμμα Vox του Σαντιάγκο Αμπασκάλ αναμένεται να αποσπάσει, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, διψήφιο ποσοστό στις αυριανές εκλογές στην Ισπανία.

Ενάμιση χρόνο μετά τη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας τον Οκτώβριο 2017, στη σοβαρότερη πολιτική κρίση που γνώρισε η Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που αποτελεί και τον βασικό πυρήνα αυτής της εκλογικής διαμάχης.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ιστορικής δίκης των πρώην ηγετών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, οι Καταλανοί αυτονομιστές ήταν τελικά εκείνοι οι οποίοι υποχρέωσαν τον Πέδρο Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αρνούμενοι να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.

naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα