Οδηγίες της ΕΣΕΕ προς τους εμπόρους για την αγορά του Πάσχα
Με αυστηρές κυρώσεις κινδυνεύουν οι έμποροι εάν δεν αναγράφουν διπλές τιμές στα προϊόντα προσφοράς αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε εγκύκλιό της προς τα μέλη της, με συμβουλές ενόψει της λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου για στο Πάσχα.
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ,
Προσφορές
Μεγάλη προσοχή, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, πρέπει να δείξουν οι έμποροι, που θα προχωρήσουν σε προσφορές αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 2 άρθρου 2 της υπουργικής aπόφασης 56885/10-11-2014, «κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».
Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι ενημερώθηκε από την γενική γραμματεία Εμπορίου, πως «σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα προϊόντα που προσφέρουν διπλές τιμές, αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται αχρείαστα πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές της γενικής γραμματείας Εμπορίου, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους εμπόρους που θα πραγματοποιήσουν προσφορές ενόψει του Πάσχα, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ' όλα την παλιά και νέα τιμή των προσφερόμενων προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό μείωσης».
Καταβολή δώρου Πάσχα
Το Πάσχα, οι εργοδότες έμποροι υποχρεούνται και στην καταβολή του σχετικού Δώρου προς τους εργαζομένους και τους υπαλλήλους τους. Αυτή η υποχρέωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο, και η πληρωμή του Δώρου εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγιο σύστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, σύμφωνα με το οποίο:
Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018. Δεν επιτρέπεται η καταβολή του Δώρου σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.
Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, οι οποίες ισχύουν για κάθε περίπτωση μη καταβολής τακτικών αποδοχών.
Συγκεκριμένα, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των υπαλλήλων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων. Οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ύψος δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. «Να επισημανθεί δε, ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, σε κανένα έμπορο» αναφέρει η ΕΣΕΕ στην εγκύκλιό της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΤΩΡΑ - Αρχηγός ΓΕΣ: ''Είμαστε έτοιμοι, μην ανησυχείτε για τον Ελληνικό Στρατό''
- Αυτήν την Προσευχή πρέπει να λέμε όταν θυμιάζουμε στο σπίτι!
- Σε έξαρση το ευρωπαϊκό... μπουρίνι για ΠΑΟΚ: Ομόφωνα η «κόκκινη» από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων!
- Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Ο Τραμπ αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα
- Οι πλημμύρες της Λάρισας μέσα από σπάνιες φωτογραφίες
- Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αφαιρείται ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή Ρίχτερ
- Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ
- Νεότερη ενημέρωση: Παράταση στη διακοπή νερού σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Με πιπιλιά στον λαιμό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Νεότερη ενημέρωση: Παράταση στη διακοπή νερού σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Με πιπιλιά στον λαιμό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
- Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τον θάνατο γυναίκας στην Καλαμαριά
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νέα συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)
- Το Ποτάμι: Το ΚΑΣ και τα κυβερνητικά λόγια του αέρα
- Επίθεση από Κρέτσο στο ΚΑΣ μετά το "όχι" στο BBC για γυρίσματα στο Σούνιο
- Τα πόδια 12 κρατουμένων έπλυνε ο πάπας Φραγκίσκος
- Γ.Γ. Αθλητισμού στα εγκαίνια της Sportexpo: Γιορτή που σηματοδοτεί την αθλητική Θεσσαλονίκη (VIDEO)
- "Ντου" του Ρουβίκωνα στο σπίτι της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Ψυχικό
- Συγκλονιστικός Bιεϊρίνια προς FIFA - UEFA: Αποφάσισα να έρθω στη Μακεδονία για το πρωτάθλημα - Με σέβεστε;

- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Οδηγίες της ΕΣΕΕ προς τους εμπόρους για την αγορά του Πάσχα
- Άρης: Προπονήθηκε ο Διαμαντόπουλος, θεραπεία ο Παυλίδης
- Παράσυρση άνδρα από τον προαστιακό στην Πάτρα - Ανασύρθηκε νεκρός (VIDEO)
- Το Ποτάμι: Το ΚΑΣ και τα κυβερνητικά λόγια του αέρα
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νέα συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)
- "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" έρχεται στον Ant1
- Με πιπιλιά στον λαιμό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
- Το πλάνο του Βασιλειάδη για Α1 και Α2 στο ποδόσφαιρο με δέκα ομάδες
- Νοτοπούλου σε Μητσοτάκη: Ο φθονών είναι πάντα μόνος
- Τα πόδια 12 κρατουμένων έπλυνε ο πάπας Φραγκίσκος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Warm up Tichu Tournament at Playhouse
- Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε έξι Τούρκους
- Τα… πήρε ο Σαββίδης – Τι είπε για τον χαμό στην Τούμπα και την τιμωρία
- Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ
- Γερμανικός τύπος: Οι έλληνες στρατιωτικοί και τα σενάρια ανταλλαγής
- Η παραληρηματική γραφικότητα του Κ. Καραπαπά συνεχίζεται με χυδαίες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης
- Ιβάν Σαββίδης: «Να κοιταχτούμε στα μάτια με εκείνους που δήθεν απείλησα...»
- «Όχι» στη Στόρμι Ντάνιελς για ένορκη κατάθεση του Τραμπ και επίσπευση της δίκης
- Στα «κάγκελα» η ΓΕΝΟΠ για να μην πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες
- Στην τακτική δικαιοσύνη επιστρέφεται η δικογραφία της υπόθεσης Novartis