Ο "Φάκελος Λαμπράκη" άνοιξε στον σταθμό "Ευκλείδης" του μετρό Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Τις πόρτες του για να υποδεχτεί το κοινό άνοιξε σήμερα ο σταθμός "Ευκλείδης" του μετρό Θεσσαλονίκης, στον οποίο οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Η Αττικό Μετρό, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το μετρό της πόλης θα είναι κάτι παραπάνω από ένα έργο υποδομής, αποφάσισε να ανοίξει τον σταθμό

στους πολίτες για πρώτη φορά, με την αφορμή της φιλοξενίας μιας έκθεσης.

Πρόκειται για τον "Φάκελο Λαμπράκη" την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή της αριστεράς που δολοφονήθηκε το 1963 από παρακρατικούς, στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από την Αττικό Μετρό ΑΕ, φέρνει στο φως τα απόρρητα αρχεία της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και διατρέχει την εποχή που υπήρξε μέλος του ΕΑΜ, τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Κίνηση Ειρήνης, την καριέρα του ως πολιτικός, αθλητής και γιατρός, αναδεικνύοντας τη λυσσαλέα δίωξη που υπέστη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ακόμη και μετά το θάνατό του, που επήλθε από τα δολοφονικά χτυπήματα παρακρατικών.

Παρών στη σημερινή παρουσίαση είναι και ο γιος του ειρηνιστή βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης. "Βρήκαμε τον συγκεκριμένο φάκελο στην ασφάλεια, τον επεξεργαστήκαμε, τον παρουσιάσαμε και τον φέραμε και στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να γνωρίσει ο κόσμος τί έκανε ο Λαμπράκης από το '45 μέχρι και τη δολοφονία του το '63" ανέφερε ο κ. Λαμπράκης στο Thestival.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, σημείωσε ότι είναι άλλη μια σημαντική ημέρα για τη Θεσσλαονίκη και το έργο του μετρό, καθώς παραδίδεται στο κοινό ένας ακόμη σταθμός. "Ο κόσμος το βλέπει με τα ίδια του τα μάτια το έργο που προχωρά και ολοκληρώνεται. Ο συγκεκριμένος είναι ένας σταθμός ο οποίος έχει αποδώσει και το επάνω κομμάτι, τον δρόμο και το πάρκο, στην προτέρα κατάσταση. Η εργοταξιακή κατάληψη έχει περιοριστεί πάρα πολυ" σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο επόμενος σταθμός που θα παραδοθεί στο κοινό θα είναι αυτός της Παπάφη.

Η έκθεση θα λειτουργήσει και αύριο Κυριακή 9 Ιουνίου, από τις 18.00 έως τις 20.00, στον σταθμό Ευκλείδη (Είσοδος από την Κωνσταντινουπόλεως).

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο του Thestival:

Keywords
Τυχαία Θέματα