Ο Jim Gaffigan κέρδισε 30 εκατ. δολ. αφού εγκατέλειψε το Netflix και πόνταρε στον εαυτό του

Ο Jim Gaffigan κρατά μια χλιαρή μπίρα στο χέρι του και κάθεται στο πράσινο δωμάτιο του θεάτρου An Grianán, στο Letterkenny της Ιρλανδίας. Εδώ οι καλοκαιρινές νύχτες δεν είναι ποτέ εξωφρενικά θερμές, αλλά αυτή είναι αρκετά ζεστή για να είναι απαραίτητος ο κλιματισμός, που σπάνια χρησιμοποιείται σε αυτόν τον χώρο. Δεν είναι μια λαμπερή στιγμή. Και πάλι, η λάμψη και η δόξα δεν ήταν ποτέ ίδιον του Jim Gaffigan.

"Δεν υπάρχει κάτι ελκυστικό σε εμένα", λέει ο ίδιος για τον εαυτό του, σκουπίζοντας τον ιδρώτα που κυλά από το φρύδι του. "Δεν είμαι νέος.

Μου έχουν πέσει τα μαλλιά και δεν μιλάω για συναντήσεις που μπορεί να έχω με επώνυμους καλλιτέχνες".

Ευτυχώς για αυτόν, είναι αστείος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρωτήσετε τους πάνω από 300.000 σε 15 χώρες που έχουν πληρώσει το εισιτήριο των 56 δολαρίων για να δουν την τελευταία του παράσταση. Για τον 53χρονο κωμικό και πατέρα πέντε παιδιών, το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι πολύ βασανιστικό. Έχει επισκεφθεί πάνω από 75 πόλεις τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να λείπουν οι ενδιάμεσες στάσεις σε κωμοπόλεις όπως το Letterkenny των 20.000 κατοίκων.

Μπορεί να μην προσφέρουν πολλά χρήματα, αλλά αυτές οι πόλεις είναι ζωτικής σημασίας για τη δουλειά του Gaffigan. Φέτος έβγαλε 30 εκατ. δολ. και κέρδισε την 3η θέση στη λίστα του Forbes με τους πιο υψηλά αμειβόμενους stand-up κωμικούς. Σε αυτήν τη δουλειά πρέπει να λες καλά αστεία που να διαδίδονται στον κόσμο, και αυτά με τη σειρά τους θα σε ανταμείψουν. Εδώ όμως είναι το δύσκολο σημείο.

"Στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, κάθε σπίτι είναι φτιαγμένο από πάγο και λιώνει", λέει ο Gaffigan. "Γι' αυτό είναι καλύτερο να χτίζεις καινούργιο σπίτι".

Από την αρχή ο Gaffigan... χτίζει. Το 2016 συμφώνησε να συνεργαστεί με το Netflix, την κυρίαρχη πλατφόρμα για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής σκηνής των κωμικών σαν τον Gaffigan. Πέρυσι, όμως, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με το Netflix και να συνεργαστεί με την Comedy Dynamics, έναν ανεξάρτητο παραγωγό, με στόχο να προωθήσει τη δουλειά του παντού εκτός από το Netflix.

Ο Gaffigan θα πρωταγωνιστήσει στην πρώτη πρωτότυπη stand-up παραγωγή του Amazon, που ακολουθεί κατά πόδας το Netflix. Η εκπομπή Quality Time έχει ήδη κάνει πρεμιέρα, ενώ όποιος θέλει μπορεί να δει προηγούμενα επεισόδια στις συνδρομητικές υπηρεσίες του Amazon, όπως το Amazon Prime Video.

Η πρώτη εμφάνιση του Gaffigan στο Netflix έγινε το 2017, με την παραγωγή Cinco. Η δεδομένη στιγμή ήταν ιδανική για την αγορά της stand-up κωμωδίας, αφού στην ίδια πλατφόρμα κωμικοί όπως οι Aziz Ansari και Ali Wong θεωρούνταν ήδη σούπερσταρ ηθοποιοί με δικά τους παχυλά συμβόλαια.

Όσα χρήματα κέρδισε τότε όμως δεν είχαν τόση σημασία όσο το γεγονός ότι ο Gaffigan μπορούσε δυνητικά να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κοινό 94 εκατ. συνδρομητών. Πλέον, ωστόσο, οι παραγωγές και το κοινό του Netflix έχουν αυξηθεί δραματικά. Και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθεια ενός καλλιτέχνη να ξεχωρίσει από ένα τόσο μεγάλο πλήθος. Επιπλέον, η πλατφόρμα κρατά τα δικαιώματα των παραγωγών, οπότε ο καλλιτέχνης επωφελείται μόνο από το βραχυπρόθεσμο κέρδος της δουλειάς του.

Στη συνέχεια, το 2018, ο Gaffigan χρησιμοποίησε την επόμενη παραγωγή του, το Noble Ape, για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Η Comedy Dynamics αγόρασε τα δικαιώματα και διέθεσε τη νέα δημιουργία του Gaffigan παντού, όπου δεν υπήρχε το Netflix. Υπήρχε ένα τρέιλερ και μπορούσε κάποιος να το αποκτήσει σε πολλές συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως τα iTunes, YouTube και VUDU της Walmart. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Comedy Dynamics, τον Brian Volk-Weiss, προβαλλόταν επίσης σε κρουαζιέρες και πτήσεις αεροσκαφών. Η προκαταβολή που έδωσε η Comedy Dynamics στον Gaffigan ήταν σίγουρα μικρότερη της πληρωμής που έδινε το Netflix, αλλά η ευρεία διανομή της παραγωγής του τού επέτρεψε να κερδίσει μακροπρόθεσμα, περίπου 10 εκατ. δολ. συνολικά, όπως εκτιμά το Forbes. Εκτός αυτών, έρχονται νέες υπηρεσίες από τις Apple, WarnerMedia, NBCUniversal και Disney, που θα ήθελαν να εντάξουν στις προβολές τους χαμηλού κόστους, αλλά διάσημες, παραγωγές stand-up κωμωδίας.

Λόγω του συνεχώς διευρυνόμενου πεδίου των εταιρειών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο streaming περιεχόμενο, οι stand-up παραγωγές ίσως κρύβουν περισσότερο κέρδος απ' ό,τι εικάζεται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. "Έχουμε τίτλους που βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος σε βάθος χρόνου απ' όσο σε έναν χρόνο", σχολιάζει ο Volk-Weiss, του οποίου η εταιρεία έχει τα δικαιώματα παραγωγών από κωμικούς όπως οι Bob Saget, Iliza Shlesinger και Janeane Garofalo.

Το να εγκαταλείψεις το Netflix, βέβαια, σημαίνει ότι εγκαταλείπεις έναν συνεργάτη που έχει καθιερωθεί ως μια αξιόπιστη εταιρεία στον χώρο της ψυχαγωγίας. Το Netflix διαθέτει πάνω από 180 ώρες πρωτότυπης stand-up κωμωδίας και έχει επικεντρωθεί στη διεθνή μετάδοση αυτού του περιεχομένου. Παρ' όλα αυτά ο Gaffigan επιμένει να ποντάρει στον εαυτό και τις δυνάμεις του.

Στα παρασκήνια του θεάτρου στο Letterkenny ο Gaffigan "δουλεύει" τα αστεία που είπε επί σκηνής και προσπαθεί να τα βελτιώσει. Βάσει της συμφωνίας που έχει κάνει, πρέπει να παραδώσει άλλες τρεις παραγωγές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Και σε αυτό το διάστημα θα δει πόσο καλός συνεργάτης είναι το Amazon. Ίσως αποφασίσει στην πορεία να αλλάξει... γειτονιά και συνεργάτη.

"Ο λόγος για τον οποίο πήγα στο Amazon ήταν επειδή ήθελα να διευρύνω το κοινό μου. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, ίσως εκπλαγώ ευχάριστα. Είναι σίγουρα μια τεράστια επιχείρηση", σημειώνει.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα