"Υπάρχουν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που κινδυνεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα"

Υπάρχουν περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία που είναι ευάλωτες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επεσήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν "κόκκινες" περιοχές σε όλη την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, όμως, απέφυγε να τις κατονομάσει.

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθκε στη Θεσσαλονίκη

για να συναντηθεί με τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του πριν την σύσκεψη ο Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ στην έδρα της ΠΕΔ-ΚΜ και θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς ζητήματα που άπτονται του καλύτερου σχεδιασμού των ζητημάτων των εμπλεκομένων φορέων με την Πολιτική Προστασία. Αφήνουμε πίσω την αντιπυρική περίοδο, έχουμε μπροστά μας τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν είναι η πρώτη συνάντηση που κάνουμε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους βασικότερους βραχίονες πολιτικής προστασίας σε αγαστή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία και ενόψει του καινούργιου σχεδίου νόμου να μπορέσουμε αρρυθμίες και παθογένειες ετών να τις θεραπεύσουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εδώ και χρόνια όμως έχει αξία να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μέσα από σχέδιο πρέπει να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γενική Γραμματεία, πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού αποτελούν το μηχανισμό που τη δύσκολη ώρα πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια είναι η προτεραιότητα, ένα είναι το στοίχημα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος».

Ερωτηθείς αν είναι σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία επισήμανε ότι «οι παθογένειες και οι αρρυθμίες των τελευταίων ετών δεν αντιμετωπίζονται σε 4 μήνες. Προχωρούμε και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που μας κράτησαν πίσω, είτε αφορούν ζητήματα αδειοδοτήσεων έργων πρόληψης, είτε αφορά στις δομές της Πολιτικής Προστασίας».

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τις 30/10 έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης για τα αντιπλημμυρικά. Η εγκύκλιος έχει πάει σε όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε ο καθένας να ξέρει τι κάνει και πότε το κάνει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και μπαλάκι των ευθυνών. Ευθύνη δική μας είναι να παρακολουθούμε ποιοι κάνουν αυτό που πρέπει ώστε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας να μην καταρρεύσει. Στις 25/11 παρουσιάζουμε τα δυο σχέδια, τον Δαρδάνο και τον Ιόλαο που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από πλημμύρες και πυρκαγιές. Είναι λυπηρό ότι έπρεπε να περιμένουμε το 13 για να αναθεωρήσουμε το σχέδιο μας, όμως σιγά σιγά μαζί με το τρίτο σχέδιο που αφορά τους σεισμούς να θωρακίσουμε από πλευράς διαδικασιών και δράσεων την ΤΑ και όλους όσοι εμπλέκονται στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως εξελίσσεται ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν αρκετές περιοχές της χώρας τόνισε:

«Ήταν το πρώτο crash test που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Υπήρχαν προβλήματα. Ήταν δύσκολη βραδιά για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Αττική. Είχαν προηγηθεί οι εργασίες καθαρισμών ειδικά στις δυνητικά επικίνδυνες πλημμυρικά περιοχές. Κράτησαν τα ρέματα μας, οι περιοχές που είχαν προβλήματα. Είχαμε μικρά ζητήματα με απεγκλωβισμούς, με κατολισθήσεις, με φερτά υλικά. Αντιλαμβάνεστε ότι η πλημμύρα είναι πιο δύσκολη από τη δασική πυρκαγιά. Τη δασική πυρκαγιά μπορείς να περιγράψεις και να προβλέψεις το περιβάλλον όπου μπορεί να κινηθεί, στην πλημμύρα παίζει ρόλο ακόμη και η τυχη, η συγκυρία, η στιγμή. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε πάει με όλα μας τα μέσα και έχουμε κάνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να έχουμε εκμηδενίσει κάθε περίπτωση να συμβεί το κακό».

Keywords
Τυχαία Θέματα