Νάντια Παπαδοπούλου: Εξηγήστε ήρεμα και εμψυχωτικά στα παιδιά σας την αλήθεια για τον κορωνοϊό

Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θυμάτων από τον κορωνοϊό οδήγησε τους αρμόδιους στη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα.

Πλέον η κυκλοφορία των Ελλήνων είναι περιορισμένη και πάντοτε δικαιολογημένη είτε με έντυπη δήλωση, είτε με χειρόγραφη, είτε μέσω γραπτού μηνύματος στο 13033.

Τα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, διατρέχουν και αυτά τον κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό αλλά και να τον μεταδώσουν. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι όλοι παρέα με τους μικρούς

μας φίλους.

Η έμπειρη παιδίατρος Νάντια Παπαδοπούλου που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στο Thestival.gr και έδωσε όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία των παιδιών και κατ' επέκταση των ατόμων του στενού μας κύκλου.

Όπως ξεκαθάρισε η κα Παπαδοπούλου, οι συμβουλές για την προστασία των παιδιών από τον κορωνοϊό είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές για τους ενήλικες:

-Περιορισμός στο σπίτι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας,

-Πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής,

-Συχνό πλύσιμο των χεριών ακόμα και αν δεν βγαίνουν εκτός της οικίας τους,

-Τήρηση μεγάλων αποστάσεων από άτομα τα οποία ενδεχομένως να τους επισκέπτονται στο σπίτι αλλά και από αυτά που συναντούν έξω.

Μάλιστα, η ειδικός υποστήριξε ότι τα παιδιά είναι πιο εύκολο στο να περιοριστούν αλλά είναι λάθος να πηγαίνουν επίσκεψη σε άλλα μέλη της οικογένειας εκτός του σπιτιού τους.

"Πριν από δύο ημέρες μίλησα με έναν γονιό και αναφέρθηκα στο πόσο σημαντικό είναι να μην πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε συγγενείς. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι ασυμπτωματικός φορέας", είπε η κα Παπαδοπούλου.

Είναι τα παιδιά ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν απάντηση πολλοί επιστήμονες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά, ενώ άλλοι το αντίθετο.

"Τα παιδιά το περνάνε λίγο πιο ελαφρά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Αυτό θα μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και πολλοί ενήλικες που δεν εμφανίζουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού", δήλωσε στο Thestival.gr η Νάντια Παπαδοπούλου σχετικά με αυτό το θέμα.

Γονείς, παιδιά και κορωνοϊός

Όσον αφορά στη στάση των γονέων απέναντι στις συμβουλές των ειδικών, η παιδίατρος υποστήριξε ότι οι γονείς ακούν με προσοχή τους επιστήμονες και έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα παιδιά τους. Όπως είπε, είναι και μια καλή ευκαιρία να έρθουν επιτέλους πιο κοντά οι ίδιοι μαζί τους. "Είναι μια καλή στιγμή για παιχνίδια, ζωγραφιές και να μοιραστούν τα προβλήματά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν πανικοβληθεί και μόνο στο άκουσμα του φονικού ιού με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών.

Η παιδίατρος υποστήριξε ότι στα παιδιά πρέπει να λέμε πάντοτε την αλήθεια για να γνωρίζουν την κατάσταση, όμως χωρίς να κινδυνολογούμε. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι γονείς έχουν μικρά παιδάκια ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να τους πούμε την αλήθεια σαν ένα παραμύθι: να προσαρμόσουμε λεκτικά την κατάσταση στα δεδομένα των παιδιών.

Όπως υποστήριξε η κα Παπαδοπούλου, "θα ήταν προτιμότερο οι γονείς να αποφεύγουν τη συνεχή έκθεση των παιδιών τους στις ειδήσεις που αφορούν στον κορωνοϊό. Εξηγείστε τους και ενημερώστε τους με ηρεμία αλλά και σοβαρότητα, κυρίως ήρεμα και εμψυχωτικά".

Η διατροφή των παιδιών εν μέσω κορωνοϊού

Είναι αλήθεια πως με το να είσαι όλη μέρα στο σπίτι, το μυαλό πηγαίνει συχνά στο φαγητό. Η Νάντια Παπαδοπούλου προτείνει τα παιδιά να αποφεύγουν το junk food και την υπερβολική ζάχαρη."Στη διατροφή ισχύει ότι ισχύει και για τους ενήλικες. Εμπλουτίζουμε τα γεύματα των παιδιών μας με πολλά φρούτα και λαχανικά έτσι ώστε να αποκτήσουν ισχυρό ανοσοποιητικό", τόνισε χαρακτηριστικά.

Η γιατρός συμβουλεύει του γονείς να επιβραβεύουν με κάποιο γλυκό το παιδί τους ειδικά όταν εκείνα το ζητούν αλλά σε φυσιολογικό πλαίσιο, χωρίς να φτάνουν στην υπερβολή.

Το ψάρι, σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, αποτελεί μια τροφή που βοηθά πολύ τους μικρούς φίλους να δημιουργήσουν άμυνες απέναντι στον κορωνοϊό.

Τέλος, η Θεσσαλονικιά παιδίατρος αναφέρθηκε στο προσωρινό "λουκέτο" σε όλες τις σχολικές βαθμίδες εκπαίδευσης λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να γίνει ακόμα και λίγο νωρίτερα. "Αυτό που σας συμβουλεύω να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι και να τηρήσετε τις οδηγίες", κατέληξε μιλώντας στο Thestival.gr, η Νάντια Παπαδοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα