Ν. Τόσκας: Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό

Για σοβαρά ίχνη που αφορούν σε εγκληματική ενέργεια, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κάνοντας λόγο για εμπρησμό, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

"Θα ήθελα να τονίσω ορισμένες εικόνες που παρουσιάστηκαν πριν στην ενημέρωση. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό", είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε για ευρήματα που έχουν οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες, μη θέλοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες που μπορεί να παρεμποδίσουν

την εξέλιξη της έρευνας.

Επιπλέον ο κ. Τόσκας είπε πως έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού, για συνειδησιακούς λόγους, ο οποίος και δεν την έκανε δεκτή.

«Οι πολιτικές ευθύνες αφορούν εμένα. Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Φυσικά οι απώλειες είναι μεγάλες και μας έχουν συγκλονίσει όλους, πάνω απ' όλους εμάς που διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση. Την επομένη μέρα της τραγωδίας, ζήτησα, για λόγους συνειδησιακούς, την παραίτησή μου από τον πρωθυπουργό και εκείνος μου είπε ότι είναι η ώρα της πάλης. Εγώ έθεσα την παραίτησή μου στον κ. πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε: «Έχουμε μιλήσει για διάφορα συμφέροντα σε άλλες περιοχές που έχουμε υπόπτους που έκαναν παράνομες πράξεις. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω τη στόχευση, αλλά έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που μας δείχνουν εγκληματική ενέργεια».

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μεταξύ άλλων είπε πως «Παράλληλη υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας. Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διηπουργική. Είχε δοθεί εντολή από τον κ. Τσίπρα προκειμένου να επικοινωνήσει με ξένα κράτη, προκειμένου να δοθεί το δορυφορικό στίγμα των πυρκαγιών. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα ίχνη των δορυφόρων. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και έχει δοθεί σχετικός φάκελος στις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Τη σκυτάλη πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, Γεώργιος Ματζούρης, ο οποίος τόνισε: «Εκλήθη ο διαστημικός οργανισμός να δώσει στοιχεία για τις φωτιές. Η υπηρεσία έδωσε στην πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη. Στην προβολή φαίνονται οι αερχικές. Στην Κινέρα, 12:03 εμφανίζεται η πρώτη πυρκαγιά. 12:35 καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα 13 εστίες πυρκαγιές κοντά σε οδικό δίκτυο. Οι εστίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στην Προστασία του Πολίτη. Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική εμφανίζονταικ θερμικά στοιχεία πυρκαγιάς. Επικρατούσαν άνεμοι 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί πολύ σύντομα στην παραλία».

Keywords
Τυχαία Θέματα