Ν. Νυφούδης στη Βουλή: Εξαιρετικά άκαιρη και προεκλογική η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα

Τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις του Ποταμιού στα νομοσχέδια για το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εξέφρασε ως ειδικός αγορητής στην συζήτηση στην Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης.

«Εν μέσω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, όπου μέχρι προχθές ολόκληρος σχεδόν ο νομικός κόσμος της χώρας είχε άμεση ή έμμεση εμπλοκή με τις εκλογές,

και λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της παρούσας κυβέρνησης λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, κατατέθηκαν προς ψήφιση, όχι δύο απλά νομοθετήματα, αλλά ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής δικονομίας. Θα έπρεπε η συγκεκριμένη διαδικασία να τύχει περισσότερου σεβασμού και να λάβει τον κοινοβουλευτικό χρόνο που της αρμόζει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ν. Νυφούδης στην αρχή της ομιλίας του.

Ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης, κάτι που διασαλεύει το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Εκτίμησε ότι καθίσταται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός, ο εξορθολογισμός και η εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

«Εντούτοις, η κατάθεση των νομοσχεδίων καθίσταται εξαιρετικά άκαιρη (εν μέσω εκλογών και λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής) ενώ τα χρονικά περιθώρια διεξοδικής μελέτης και επεξεργασίας των μεταβαλλόμενων άρθρων σε συνδυασμό με τη σπουδαιότητα των δύο αυτών νομοθετημάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Το γεγονός μάλιστα ότι κατά τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης θα ακολουθήσει πληθώρα άσχετων τροπολογιών, μας καθιστούν εξαιρετικά επιφυλακτικούς ως προς την υπερφήψισή τους» ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ο Ν. Νυφούδης.

Για τις αμφιλεγόμενες διατάξεις ο βουλευτής του Ποταμιού επανέλαβε - όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - τις επιφυλάξεις έγκριτων νομικών ότι η μετατροπή του αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα θα κατατάξει την Ελλάδα στις χώρες «παραδείσους» ξεπλύματος χρήματος από άποψη της ποινικής μεταχείρισης.

Παράλληλα για τις προτεινόμενες αλλαγές στο θέμα του βιασμού ο Ν. Νυφούδης εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός κάνοντας λόγο για προβληματική διάταξη «καθώς το θύμα βιασμού υφίσταται την ίδια σωματική συνέπεια είτε ο βιασμός προήλθε υπό την απειλή βίας ή ψυχολογική απειλή». Υπενθυμίζεται ότι με πρόταση της κυβέρνησης ο βιασμός που επιτυγχάνεται όχι με σωματική αλλά με απειλή παράνομης πράξης (δλδ με ψυχολογική βία), μολονότι μέχρι σήμερα θα αντιμετωπίζονταν ως κακούργημα, υποβιβάζεται σε πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 έως 5 ετών.

Τέλος ο βουλευτής στάθηκε και στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και πως προειδοποιεί μάλιστα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα επιφέρουν παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων. «Όταν, λοιπόν, αυτές οι ανησυχίες εκφράζονται από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, πώς μπορεί εμείς οι Βουλευτές να τις παραβλέψουμε και να προχωρήσουμε σε ψήφιση του νομοσχεδίου «ελαφρά τη καρδία» και μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό;» αναρωτήθηκε ο Ν. Νυφούδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα