Ν. Μέρτζος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός

Για έναν "επώδυνο συμβιβασμό" έκανε λόγο, αναφερόμενος στη "Συμφωνία των Πρεσπών" ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαος Μέρτζος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρέσβη επί τιμής Αλέξανδρου Μαλλιά "Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονια: Η Αυτοψία της δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπων", στην ΕΣΗΕΜ- Θ.

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση τη Συμφωνία, ο κ. Μέρτζος υποστήριξε ότι θα έπρεπε νωρίτερα να υπάρξουν αμοιβαίες

συζητήσεις, ενημερώσεις και προτάσεις με την άλλη πλευρά έτσι ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί ο λαός και να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις όπως τώρα.

Μάλιστα, ο κ. Μέρτζος ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή θίγει το αίσθημα των Ελλήνων και θεωρεί πως αυτό που συμβαίνει στη Βουλή τώρα αλλά και όταν θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση είναι ένα θλιβερό θέαμα.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναβαθμίζει της θέση της Ελλάδας. Επίσης, όπως επισήμανε, με την εφαρμογή της συμφωνίας διευρύνονται και ενοποιούνται τα δίκτυα ενέργειας, συγκοινωνίας και άλλα πολλά.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές από την πλευρά των Σκοπίων στο Σύνταγμά τους, ο Νίκος Μέρτζος θεωρεί ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα της πΓΔΜ βελτίωσε προς όφελος της Ελλάδας επίμαχα σημεία.

Όσον αφορά στη μακεδονική γλώσσα, ο κ. Μέρτζος υποστήριξε ότι αυτή είχε αναγνωριστεί το 1977 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν σε συνέδριο του ΟΗΕ η μακεδονική γλώσσα εντάχθηκε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στη λίστα με τις αναγνωρισμένες γλώσσες και όπως είπε χαρακτηριστικά "κανείς δεν κούνησε φίλο".

Κατά την ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, υπογράμμισε ότι: "στην Αθήνα υπάρχει απόλυτη σύγχυση και άγνοια για τη Συμφωνία των Πρεσπών" για να συμπληρώσει ότι: "οι Αθηναίοι αποκαλούν Βούλγαρους τους κατοίκους της Β. Ελλάδας. Ο κ. Μπαμπινιώτης δίπλα στη λέξη Βούλγαροι είχε γράψει "οπαδοί του ΠΑΟΚ". Τώρα ενδιαφέρονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών".

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μέρτζος υπογράμμισε πως: "Η αντιπολίτευση απορρίπτει εξ ολοκλήρου τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν ακούσαμε καμία πρόταση από την πλευρά της για την ονομασία του γειτονικού κράτους. Δεν έχει δημοσιεύσει πουθενά καμία πρόταση".

Keywords
Τυχαία Θέματα