Ν. Κοτζιάς: Πήραμε πίσω το όνομα "Μακεδονία", δεν το παραδώσαμε - Δεν διεκδικήσαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα

"Οι Σκοπιανοί αγοράζουν γουρούνι στο σακί" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Realfm 97,8, εξηγώντας ότι ενώ η γειτονική χώρα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αλλαγή του Συντάγματος και ονόματος, συνεχίζει να εξαρτάται από την απόφαση της Ελλάδας καθώς εάν η χώρα μας δεν εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα ενταχθούν

στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι στο παρελθόν προέκρινε διπλή ονομασία ενώ η κυβέρνηση τώρα πέτυχε μια ονομασία erga omnes.

''Από τους Αμερικάνους ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε το ΠΓΔΜ. Από την εποχή Σημίτη, ένα ωραίο βράδυ, αναγνώρισαν τη γείτονα χώρα με το όνομα Μακεδονία όπως και 145 άλλα κράτη. Η υποκρισία έχει φτάσει πια στο σημείο της ανοησίας. Έχει αναγνωριστεί ως Μακεδονία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα κάνουν ως ''μωρές παρθένες'' γιατί ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς τα 3/4 των κρατών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία και ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Κερδίζουμε να μη λέγεται Μακεδονία αλλά Βόρεια Μακεδονία. Πολλοί συνάδελφοί μου κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι αυτοί την ονομάζουν Μακεδονία. Με τη δική μας κυβέρνηση, μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους Βόρεια Μακεδονία. Γι' αυτό λέμε ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε όπως μας λένε", σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ''δεν διεκδικήσαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μιλούσε Μακεδονικά. Ο Αριστοτέλης του μίλαγε στα ελληνικά. Η Μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 από τις ελληνικές κυβερνήσεις στον ΟΗΕ. Ακόμη και στη δεκαετία του '50, οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον τρόπο τους αναγνώριζαν τη γλώσσα εκείνων ως Μακεδονική".

"Ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να υπερτονίσει ότι θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα στο οποίο να μην μετακινηθεί η συζήτηση στο γεγονός ότι αλλάζει το όνομα της χώρας του. Είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών .

Τέλος ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η συμφωνία θα περάσει με απόλυτη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα