Ν. Αναστασιάδης στο Bloomberg: Μόνο η Γαλλία αντιδράει στην Τουρκία

Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες χώρες δεν αντιδρούν", δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή

του στο Bloomberg.

Τουρκία δεν αισθάνεται περιορισμούς λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα στη δυτική συμμαχία", δήλωσε ο Πρόεδρος.

Αν και οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν περιπλέξει τις σχέσεις στο 29μελές στρατιωτικό σύμφωνο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι η διατήρηση της Τουρκίας στη συμμαχία είναι προς το συμφέρον όλων.

''Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί συνεπώς να αισθάνεται ότι έχει ελευθερία κινήσεων. Η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στο σχέδιο για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στο κυπριακό βορρά που ελέγχεται από την Τουρκία'', ανέφερε ο Αναστασιάδης.

"Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης", ανέφερε ο Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Το Bloomberg αναφέρει πως γαλλικές και κυπριακές δυνάμεις πραγματοποίησαν ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ το Παρίσι απέστειλε ναυτικά σκάφη στη Συρία και αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

"Η ισχυρή γαλλική παρουσία δημιουργεί την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου", ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.

Από τις εντάσεις στην περιοχή διακυβεύονται και εμπορικά ζητήματα, τονίζει το Bloomberg. Η υπόσχεση του Ερντογάν να στείλει τούρκικα στρατεύματα για την ενίσχυση της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη έχει αναστατώσει τις ισορροπίες των δυνάμεων στην περιοχή σε μια περίοδο που οι χώρες ανταγωνίζονται γύρω από τα επικερδή κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο.

Η συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν τον Νοέμβριο με τη Λιβύη ώθησε την Τουρκία να διεκδικήσει ναυτικά δικαιώματα σε ορισμένες ζώνες, τις οποίες η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι ελληνικές, αποτελεί πρόκληση. Η Κύπρος θα προχωρήσει με το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων'', σημείωσε ο Αναστασιάδης. Οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί θα δράσουν με άξονα την προστασία των συμφερόντων τους, δήλωσε, διαβεβαιώνοντας έτσι ότι το έργο θα προχωρήσει.

Τόσο η Τουρκία όσο και η αποσχισθείσα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου - αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα - κατηγορούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Κύπρου για μονομερή διερεύνηση υδρογονανθράκων, σημειώνει το δημοσίευμα.

''Η επανένωση του νησιού, το οποίο είναι διαιρεμένο από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974, θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ειρήνη και θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη'', δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος. ''Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εποικοδομητικής συνεργασίας'', πρόσθεσε ο Αναστασιάδης.

Η Κύπρος έχει κάποιες ανησυχίες για τον επόμενο προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ανέφερε ο Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, "η Κύπρος θα δει σημαντική μείωση στα ταμεία συνοχής της ΕΕ, καθώς και στα κονδύλια για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση", δήλωσε ο πρόεδρος. "Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές".

Παρά τους ιστορικούς δεσμούς του νησιού με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος για μια εύκολη μετάβαση στις σχέσεις μετά το Brexit για την ΕΕ.

"Είναι πιο πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος", ανέφερε ο Αναστασιάδης. "Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα βρεθούν σε δυσμενή θέση", μετά την τελική συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα